legjobb új szakácskönyvek

10 szakácskönyv, ami tökéletes ajándék lehet karácsonyra – 2. rész

Mi itt a Nők Lapjánál és a nőklapja.hu-nál minden évben igyekszünk a lehető legjobb és leghitelesebb ajándéktippeket megosztani az olvasóinkkal. Ezt azért tudjuk megtenni évről évre, mert mindenkinek megvan a saját „szakterülete”, ahonnan szívesen és biztos kézzel tud ajándékokat javasolni. Jónap Rita két dologban is jártas: könyvekben és gasztronómiában, ebben a szakácskönyvajánlóban pedig e kettőt ötvözi. Fogadjátok szeretettel rendkívül szubjektív, de épp ezért megbízható ajánlóját!

A szakácskönyveknek legalább akkora rajongótábora van, mint a művészeti albumoknak vagy a szépirodalomnak, ami nem csoda. A szakácskönyvek szépek, hasznosak, megbízhatók, gyűjthetők, és hihetetlen nagy örömforrást jelentenek azoknak, akik szeretik őket. December sok szempontból az év legcsodálatosabb időszaka, de a szakácskönyvrajongók különösen boldogok, sok kiadó ugyanis ilyenkorra időzíti a legjobb kötetek megjelenését. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint megírni a Jézuskának, Angyalkáknak, vagy a családtagjainknak, hogy miket szeretnék a fa alá. Segítek választani. Az ajánló első (1-től 5-ig) részét ide kattintva olvashatjátok el.)

6. Julia Child: A francia konyha művészete (HVG Könyvek)

Julia Child a francia konyha legjobb új szakácskönyvMeggyőződésem, hogy míg a férfiaknál előny a magasság, addig a colos nőknek sokkal nehezebb boldogulniuk, mert az emberek (vagy a vezető pozícióban lévő férfiak – tisztelet a kivétel) nem tudnak mit kezdeni egy nagy nővel. Julia Child ezért is a példaképem, mert a 188 centiméteres magassága ellenére a hatvanas években egész Amerikát meghódította, először a szakácskönyvével, majd a tévéműsoraival, és több egymást követő generációval értette meg, hogy megéri jó alapanyagokból jókat főzni otthon. Évek óta kitüntetett helye van négy angol nyelvű Julia Child szakácskönyvnek a polcomon, de ez csak a rajongásomat mutatja. Ritkán használom őket, mert bár át tudom számolni unciáról grammra, és bögréről deciliterre a mennyiségeket, valahogy mégis jobb szeretem a megszokott mértékegységeket, és a magyar konyhai szaknyelvvel is jobban boldogulok, mint az angollal. Ez valóban egy enciklopédia, amiből a tökéletes omlettől, a különböző mártásokon és a kacsa bontásán át a legfinomabb palacsintákig mindent megtanulhatunk, éppen ezért hasznos kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt.

7. Bozsó Gyula, Megyeri Sára: Ehető erdő (magánkiadás, ehetoerdo.hu)

Mindenkinek vannak tervei nyugdíjaskorára, az egyik kórusban akar énekelni, a másik kertészkedést vizionál, én gyógynövény- és erdei termés gyűjtő tanfolyamra vágyom. Sokat túrázom, és mindig öröm, ha tudok egy kis medvehagymát, somot, kökényt, csipkebogyót szedni, de szeretném színesíteni a repertoárom. Az Ehető erdő remek segítség a gyűjtéshez és a feldolgozáshoz is, pont az, ami a magamfajta amatőr erdőjárónak kell. Minden benne van, amit a különböző évszakokban látni szoktam, csak eddig nem mertem leszedni, és nem is tudtam volna, hogy mihez lehet vele kezdeni. A szép kiállítású, rengeteg, gyönyörű fényképpel illusztrált kötet albumnak is beillik, de ez valóban praktikus olvasmány, ráadásul nagyon vicces. Több estét töltöttem azzal, hogy a focimeccset néző férjemnek felolvasást tartottam, mert nem akartam csak magamnak megtartani a poénokat a szagos mügéről, a vadszederről, vagy a csattogó szamócáról.

8. Sarah Kieffer: 100 süti és keksz – Az édesszájúak Bibliája (Alexandra Kiadó)

100 süti és keksz legjobb új szakácskönyvekMíg a torták terén szívesen keresek folyton új ízeket, formákat, recepteket, addig a sütemények terén hajlamos vagyok a jól bevált (unásig sütött) kedvencek után nyúlni. Ez azért is ostobaság a részemről, mert dobozolható, szállítható, hűtést nem igénylő finomságokat kell a leggyakrabban készítenem. Sarah Kieffer, a népszerű The Vanilla Bean blog szerzője átfogó kötetben mutatja be a legjobb süti-, keksz- és brownie-recepteket a jól ismert ízektől egészen az egyedi kombinációkig. A száz édességbe beleférnek a kezdőknek is sikerélményt adó, egyszerű, de nagyon ízletes finomságok, és az olyan elszántságot és rutint megkövetelő különlegességek is, mint a macaron vagy a créme brulée sajttortaszelet.

9. Shannon Sarna: Klasszikus és modern zsidó konyha (Kossuth Kiadó)

shannon sarna klasszikus modern zsidó konyha legjobb új szakácskönyvA zsidó konyhát könnyű szeretni, mert mindenki megtalálja benne a fogára valót: izgalmas zöldséges, gazdag húsos, pihe-puha kelt tésztás és kényeztető édes fogások közül válogathatunk kedvünkre. A szerző ételeken és étkezéseken keresztül meséli el a zsidó nép történetét, száz recept és receptváltozat segítségével mutatja be, hogyan formálódott a zsidó konyha a világ különféle tájain Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Amerikában. Ebben a könyvben találkozik a hagyomány és a modern táplálkozástudomány; Shannon Sharna számos régi fogás újragondolásában segít, akár vegetáriánus, akár vegán vagy valamilyen mentes diétát követünk. A receptek között ünnepi és hétköznapi fogásokat egyaránt találni, több fázisfotó segíti a megértést, kivitelezést, és sok nagyon hasznos, gyakorlatias tippet kapunk az ételek elkészítéséhez.

10. Van Noortwijk Laurien: Funky kaják (Jaffa Kiadó)

funky kaják legjobb új szakácskönyvSzámomra az elmúlt évek gasztroforradalmának legnagyobb eredménye, hogy már nem ciki egészségesen táplálkozni; aki sok zöldséget eszik, az nem nyúl; aki odafigyel az étkezésére, az nem fogyókúrázik, hanem tudatos. A szemléletváltás következtében egyre több ember nyitott arra, hogy teljes értékű alapanyagokra építve alakítson ki magának egy kiegyensúlyozott étrendet, de ehhez kellenek az új, izgalmas, mégis megbízható receptek. Van Noortwijk Laurien „az egészséges is lehet finom” hozzállást otthonról hozta, édesanyja Mezei Elmira, számos népszerű szakácskönyv szerzője, ő maga szakácsdiplomát szerzett, sokat dolgozott a vendéglátásban és az általa alapított főzőiskolában tanít. Első könyvében csupa színes, ínycsiklandó étel kapott helyet, mind magas tápanyagtartalmú alapanyagokra épülnek, és a lehető legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmazzák.

Jónap Rita 2022-ben is összeszedte a szezon legjobb szakácskönyveit – kattints ide a tavalyi ajánlóért!

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó