legjobb szakácskönyv 2023

10 szakácskönyv, ami tökéletes karácsonyi ajándék lehet idén – 1. rész

Mi itt a Nők Lapjánál és a nőklapja.hu-nál minden évben igyekszünk a lehető legjobb és leghitelesebb ajándéktippeket megosztani az olvasóinkkal. Ezt azért tudjuk megtenni évről évre, mert mindenkinek megvan a saját „szakterülete”, ahonnan szívesen és biztos kézzel tud ajándékokat javasolni. Jónap Rita két dologban is jártas: könyvekben és gasztronómiában, ebben a szakácskönyvajánlóban pedig e kettőt ötvözi. Fogadjátok szeretettel rendkívül szubjektív, de épp ezért megbízható ajánlóját!

Minek is a szakácskönyv, amikor már minden recept fellelhető az interneten? Nos, ajánljuk, senki ne szegezze neki ezt a kérdést egy sütni-főzni szerető és tudó gasztrófanatikusnak, mert nem teszi majd az ablakba, amit válaszul kap. A szakácskönyvek szépek, hasznosak, gyűjthetők, és hihetetlen nagy örömforrást jelentenek azoknak, akik szeretik őket. December sok szempontból az év legcsodálatosabb időszaka, de a szakácskönyvrajongók különösen boldogok, sok kiadó ugyanis ilyenkorra időzíti a legjobb kötetek megjelenését. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint megírni a Jézuskának, Angyalkáknak, vagy a családtagjainknak, hogy miket szeretnék a fa alá. Segítek választani.

1. Mautner Zsófi: A falusi konyhám –
Szeretettel az Alföld szívéből
(21. Század Kiadó)

Mautner Zsófi falusi konyhámHa valakinek a tizenhetedik szakácskönyvét ugyanolyan lelkesedéssel várjuk, mint az elsőt, annak egy oka lehet: a szerző valamit nagyon tud. Mautner Zsófi nemcsak a főzést tudja nagyon, de a körítést is: a pontos, követhető receptekhez történeteket fűz; mesél, edukál, kedvet csinál a legegyszerűbb alapanyaghoz és a legbonyolultabb fogáshoz is. A legújabb kötetét ráadásul nemcsak mi vártuk, hanem ő is, számára ez a legfontosabb könyve, mert ebben benne vannak a gyökerei, a kunmadarasi nagyszülőknél töltött nyarak emléke.
A munkálatok is ott zajlottak, Zsófi ott főzte le a régi és az újragondolt finomságokat, amiket a nagymama asztalán, terítőjén, tányérjában fotóztak le. A fogások évszakról évszakra követik egymást, kapunk egyszerű hétköznapi és gazdag ünnepi fogásokat, és miközben megismerjük a kunmadarasi életet, kicsit a saját gyerekkorunkba is kirándulunk.

2. Jamie Oliver: Egy (Park Kiadó)

Lamie oliver egy Jamie Oliver első kötete azért jelent meg A pucér szakács címen, mert szerette volna a főzés sallangmentes oldalát megmutatni. A tizenkilencedik könyvében visszatér a kezdetekhez, és az egyszerűséget élteti. Miközben szeretem a hosszú órákon keresztül készülő ételeket, és azokat is, amikhez millió hozzávaló kell, sőt nem félek a kezem bepiszkítani, és mindenféle dekorálással, technikákkal elpepecselni, azért bevallom, hogy a hétköznapokban nagyra értékelem a gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételeket, csak az ízekből ne kelljen lejjebb adnom. Pont ez az, amit Jamie Oliver mesterfokon űz.
Nem fél konzervet, fűszerkeveréket, fagyasztott alapanyagokat használni, cserébe tényleg elég egy serpenyő, tepsi vagy öntöttvas lábas, és perceken belül csodát tehetünk az asztalra, ráadásul a mosogatás is gyerekjáték.

3. Vrábel Krisztina: Ünnep könnyebben –
160 grammos szénhidrátdiéta
(Central Könyvek)

Vrábel Krisztina Ünnep könnyebben 160 grammosAmikor egy-egy életmódváltó program elején a versenyzők azt kérdezik, hogy mégis hol találnak olyan diétás recepteket, amelyek tényleg egészségesek, de közben finomak is, Vrábel Kriszta oldalát és könyveit mindig az első helyen említem. A receptjei megfelelnek a 160 grammos szénhidrátdiéta követelményeinek, de egyáltalán nemcsak a cukorbetegek és az inzulinrezisztensek szeretik ezeket az ételeket, hanem a nagyétkű sportolók, sőt a folyton éhes kamaszok is. A titok az, hogy ezeknél az ételeknél nem lóg ki a lóláb, az „egészséges” szempont nem megy az ízek rovására, az ember azt érzi, hogy gazdag, finom ételt eszik, nem azt hogy diétásat. Vrábel Krisztina a legújabb kötetében bebizonyítja, hogy a karácsonynak, húsvétnak, születésnapoknak sem kell feltétlenül hizlalniuk, a több mint 100 ínycsiklandó ünnepi fogás remek választás bármilyen összejövetelre.

4. Brontë Aurell: Skandináv sütemények (Csipet Kiadó)

bronte skandináv süteményekNekem a kanelbullar, a svéd fahéjas-kardamomos csiga volt a kapudrog a skandináv édességek világába. Először kialakult a függőség, majd jött a kényszeres vágy, hogy itthon reprodukáljam ezt a csodát. Mire YouTube-videókról elsajátítottam a csavarás technikáját, megértettem, hogy itt nem állhatok meg, meg kell ismernem a többi északi finomságot is. Nem villantós desszertekről beszélek, hanem otthonos, vigasztaló, jókedvre derítő süteményekről, amelyek remek aláfestő zenét szolgáltatnak a pihenéshez, kávézáshoz, lazuláshoz, amihez szintén nagyon értenek. Ebben a könyvben benne van Skandinávia összes fontos finomsága a gyümölcstortáktól, a kevert süteményeken, kekszeken és krémes desszerteken át a péksüteményekig. Amikor a könyv megérkezett a kiadóba, a szintén sütni szerető kolléganőmmel együtt először csendes elismeréssel lapoztunk bele, majd egyre hangosabban lelkendeztünk, és mutogattuk egymásnak, melyik süteményt fogjuk biztosan elkészíteni a téli szünetben.

5. Valentina Harris: Air fryer szakácskönyv
(Gabo Könyvkiadó)

Air Fryer szakácskönyvAz air fryer (forró levegős fritőz) az idei évem nagy felfedezése, büszke vagyok magamra, hogy az idegenkedésemet félretéve felismertem, hogy ez egy nagyon praktikus eszköz, amivel nem műízeket, és „olyan, mintha” utánzat ételeket készíthetünk, hanem friss, ropogós finomságokat, amikhez tényleg minimális olaj kell. Hetente háromszor-négyszer használom, jellemzően zöldségek és húsfélék, fasírtok, zöldségropogósok sütésére, de izgatott egy ideje, hogy szintet lépjek, és komolyabb ételeket, komplett fogásokat készítsek benne. Ebben a szakácskönyvben minden van a reggeli muffinoktól és édes csigáktól kezdve a komolyabb húsokon és halas fogásokon át a kelt tésztákig. A recepteken kívül nagyon hasznos tippeket is kapunk az air fryerben való sütéshez, ennek a fejezetnek külön örültem, mert ennek a viszonylag új eszköznek a használatáról kevés hiteles forrást találunk.

Hamarosan jön a második rész.

Jónap Rita 2022-ben is összeszedte a szezon legjobb szakácskönyveit – kattints ide a tavalyi ajánlóért!

Kiemelt kép: Canva