Az air fryerem meg én – Egy gyönyörű barátság kezdete

Nem volt szerelem első pillantásra. Aztán történt valami.

 „Az egyik nap még fiatal vagy és vad, aztán egyszer csak megőrülsz az air fryerért.” Ez a közösségi médiában terjedő mém írja le legjobban az elmúlt heteimet. Nem volt szerelem első pillantásra. Tulajdonképpen a szememet forgatva, szájamat biggyesztve rábeszéltem magam, hogy adjak neki egy második esélyt. Nem bántam meg: két hónap után biztosan érzem, hogy ez egy örökké tartó kapcsolat lesz.

Sokáig egyszerűen nem értettem a körülötte kialakult hisztit. Jellemzően ipari mennyiségeket sütök, főzök, hát miért lenne jobb ebben a kis izében elkészíteni valamit, mint a sütőben? Két éve már volt egy nekibuzdulásom, a férjem meg is hozta az általam kinézett darabot, kibontottam és beláttam, hogy túl kicsi, ezért visszavittük. Idén azonban átalakult az itthoni étkeztetés, és ez új megoldásokat kíván. A fiaim kollégisták, vagyis hétvégén továbbra is kifőzdeként üzemelek (nagy levesek, nagy húsok, nagy sütemények), de hétköznap a férjemmel szívesebben eszünk zöldséges fogásokat, és ebben partner a lányunk is.

Ezzel egy időben az életmódváltó program dietetikusa ajánlotta a versenyzőknek az air fryert, és azok is csupa jót mondtak róla, akik nagyon szeretnek sütni, ezért úgy döntöttem, teszek egy újabb próbát.

A különböző típusokat elnézve gyorsan beláttam, hogy mielőtt százezer forintot befektetek egy gépbe, először meg kellene győződnöm arról, hogy tényleg olyan jó, és valóban szükségem van rá. Egy élelmiszerlánc pontgyűjtő akciójában sikerült húszezer forintért megcsípnem egy öt literes űrtartalmú gépet.

Olajszag nélkül! (Fotó: Getty Images)

Mehet bele minden, de a legjobb a…

Rögtön bedobtam a mélyvízbe, és zöldségfasírtot sütöttem benne. Igazi zöldségfasírt-rajongó vagyok (répát, céklát, kelkáposztát, karalábét, hagymát lereszelek, összekeverem tojással és zabliszttel, teszek bele egy kis fetát, zöldfűszert meg napraforgómagot), de amikor kisütöttem ezeket a csodákat, mindig szomorkodtam, hogy a sok egészséges alapanyagot hogy elrontom a bő olajjal. Próbáltam sütőben is, de nem lett olyan. Az air fryerben egyszerre kilenc darab fasírt sült meg húsz perc alatt, és az egészet egy evőkanál olajjal kentem át. Tökéletes lett: kívül ropogós, belül szaftos, nem száradt ki, nem lett az egész házban olajszag.

Vérszemet kaptam, és csak azon gondolkodtam, mit lehetne még jól „megairfryerezni”.

A fasírt, a csevapcsicsa, a debreceni kolbász mind jó választás volt, ahogy a nachos is! Tettem egy próbát boltban kapható fagyasztott rántott dolgokkal is, hátha ezek jó ebéd alternatívák lennének, de hamar beláttam, hogy nem a gép hibája, hogy ezek nekem nem ízlenek. (Nem is tudom, mire számítottam, mert nem szeretem a rántott dolgokat.) Viszont tény, hogy a gyerekeim is el tudják készíteni, a fagyasztott sült krumpli a kosárka egyik oldalába kerül, a másikba meg néhány sajtgolyó vagy rántott akármi, és perceken belül elkészül az ebéd. A dobogó legfelső fokára a sült zöldségek kerültek, ezeket akár minden nap tudnám enni. Az édesburgonyát meg a répát hasábra, a zellergumót kockákra szoktam vágni, a karfiolt és a brokkolit kisebb fajta rózsákra szedem, a zöldbabot (fagyasztott) csak úgy beszórom egy tálba. Rálöttyintek egy nagyon kevés olívaolajat, sózom, és kedvem szerint fűszerezem. (A fokhagyma, füstölt paprika, cayenne bors remek kombináció, de van, hogy tikka massalát vagy épp provence-i fűszerkeveréket használok.)

Süteményt is készíthetünk benne (Fotó: Getty Images)

A zöldségeket nem keverem, egyszerre egy fajtát teszek az air fryerbe, 15-20 perc múlva már ehetjük is.

Ezek a zöldségek remek köretek, de egy kis fokhagymás tejföllel, vagy gorgonzolás mártogatóssal nekem tökéletesen megfelelnek vacsorának is.

Ráadásul, sok konyhai géppel szemben az air fryert villámgyorsan el lehet mosogatni. Utánanéztem, mi mindent lehet vele készíteni, és a válasz pontosan ez: mindent. Azt egyelőre nem látom, hogy miért kellene a kalácsot vagy a tükörtojást ebben csinálnom, ahogy két kiló húst sem így fogok megsütni, de tény, hogy most már nehezen tudom elképzelni nélküle a konyhámat. Nagyon meg vagyok elégedve ezzel az öt literes, közép árkategóriás géppel, így nem tervezem, hogy lecserélem drágábbra vagy nagyobbra. Ismerősökkel beszélgetve úgy látom, fontos, hogy az air fryer kéznél legyen, mert aki a konyhaszekrény legfelső polcára teszi, az nem fogja lekapdosni. Én hétköznap a konyhapulton tartom, hétvégén a spájzban, de meglepően könnyű, szóval gond nélkül – és mindig örömmel – hurcolom ide-oda.

Mindent azért mégsem lehet air fryerben sütni! Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mit készítsünk inkább hagyományos módon.

Kiemelt kép: Canva/nőklapja.hu