mit süssünk air fryerben air fryer

7 dolog, amit ne süssünk air fryerben, és 7, amit nyugodtan

Az olajnélküli légsütők hihetetlenül népszerűek mostanában, de persze, ezt is el lehet rontani... Mutatjuk, hogyan főzzünk benne mesterien!

A légsütők segítségével pillanatok alatt ropogós ételeket készíthetünk, de persze ugyanennyi idő alatt el is ronthatjuk a fogásokat, mivel van olyan, ami egyszerűen nem való az air fryerbe, különben kiszárad. Persze gyakorlat teszi a mestert, de ha nem akarunk heteken keresztül kísérletezni azzal, hogy mit és hogyan készítsünk, akkor jobb, ha tanulunk mások hibáiból. Összegyűjtöttük hát azokat az ételeket (például azokat, amiket karácsonykor szeretnénk elkészíteni), amik tökéletesek lesznek a légsütőben, és azokat, amelyeket jobb, ha inkább másként készítünk el.

Mi is az az air fryer?

Az air fryer angol kifejezés, mely lényegében levegős vagy levegővel való sütést jelent. Gyakorlatilag ez a fajta termikus konyhai eszköz kinézetre egy hagyományos fritőzre hasonlít, azonban olaj nélkül süt meleg hővel és légkeveréses technikával. Ezáltal sokkal egészségesebben, zsiradék nélkül főzhetünk. És mivel nem melegíti fel a környezet levegőjét, nyáron is kellemesebb a használata a hagyományos társainál, ráadásul nagyon gyorsan működik, ezért akár néhány perc alatt elkészíthetünk vele egy komplett fogást.

Ezeket süssük benne

Mirelit csibefalatok

A fagyasztott nuggetsek ropogósak és aranyszínűek lehetnek a légsütőben. Stephanie Pixley, az America’s Test Kitchen élelmiszeripari szerkesztő-helyettese az Insidernek elárulta, hogy a légsütő nagyszerű készülék a fagyasztott ételek újramelegítésére vagy megsütésére, mindez a konvekciós funkciójának köszönhetően. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a forró levegő körülvegye az ételt, így az egyenletesebben és gyorsabban sül meg.

Kelbimbó

Pixley szerint a kelbimbó is tökéletes alany arra, hogy ilyen módon készítsük el. A légsütő segít, hogy a kelbimbó ropogós legyen, és nem kell az olajjal járó rendetlenséggel és zsírossággal bajlódnunk, mégis ropogós és ízletes zöldséget kapunk.

Kekszek, sütemények

Pixley szerint a sütik a légsütőben nem csak jól, hanem gyorsan elkészíthetőek. „Szeretem kéznél tartani a az előre begyúrt tésztagolyókat a fagyasztóban, hogy egy (vagy néhány) kekszet meg tudjak enni anélkül, hogy egy egész adagot kellene készítenem – mondta. – Most már mindig a légsütőmben készítem a nassolnivalómat.” Mivel a légsütőt nem kell előmelegíteni, 10 perc alatt friss, házi készítésű édességet kaphatunk.

Steak 

„Mivel a légsütők miniatűr sütőként is szolgálhatnak, steak sütésére is alkalmasak” – magyarázza Pixley. Yankel Polak, a ButcherBox vezető séfje szerint egy kis gyakorlással gyönyörűen átsült steak készíthető az Air Fryerben, így a grill füstjét és lángjait is megspórolhatjuk. „Ráadásul felszabadítja a tűzhelyet, és nem marad utána az a rendetlenség, amivel a sülthúsok elkészítése általában jár” – tette hozzá Pixley.

Cukkinispagetti

A cukkiniből zöldségspirálozó segítségével készült „tészta” már egy ideje a fogyókúrázók kedvelt köretének számít, de azt biztosan nem gondoltuk, hogy ezt is el lehet a légsütőben is készíteni. pedig így van! Jess Dang, a Cook Smarts alapítója szerint a cukkiniből rengeteg nedvesség szabadul fel főzés közben, így gyorsan egy átázott szmötyit kaphatunk a serpenyőben készítve. „A légfritőzben azonban az összes felesleges nedvesség egyszerűen kicsöpög a kosárból, így tökéletesen »al dente« cukkinitésztát kapunk.”

Csirkemell

Dang szerint a légsütőben sokkal szaftosabb csirkemellet készíthetünk ezzel a módszerrel, mintha a sütőben, vagy akár a tűzhelyen készítenénk el. „A légsütő kompakt kialakítása miatt nincs annyi hely, hogy a szaftok elpárologjanak, mint néha más módszereknél” – magyarázza. Pixley szerint a mázas csirke is szépen megsül a légsütőben. „A légsütő magas hőfoka és az állandó légáramlás miatt a máz karamellizálódik a csirkén, ami teljesen más szintre emeli a sült csirkét. Csak arra vigyázzunk, hogy ne tegyünk túl sokat a csirkére, mert a felesleg lecsöpöghet és szétterülhet a légsütő kamrájában, amit nehezen lehet kitakarítani.

Mit süssünk air fryerben, air fryer

A vékony szelet húsok szépen átsülnek benne (Fotó: Getty Images)

Bacon

Légsütőben a szalonna ropogósra sülhet anélkül, hogy túlságosan is olajos lenne. Dang kedvenc módszere is a bacon elkészítéséhez a légsütő használata. „A zsír kicsöpög a kosárból, így egy kicsit soványabb marad, kevésbé rendetlen, és kevesebb felügyeletet igényel, mint más sütési módszerek” – tette hozzá.

Ezeket inkább felejtsük el

Brokkoli

Pixley szerint míg a kelbimbó légsütő-barát, a brokkoli nem. „A kelbimbóval szerzett tapasztalataink után nagy reményeket fűztünk ahhoz, hogy a brokkolivirágok szuper ropogósak és finomak lesznek, de sajnos csak nagyon kiszáradtak, és az élmény olyan volt, mintha smirglit rágnánk” – idézte fel a zöldséggel szerzett konyhai tapasztalatait.

Egész csirke

A szakértők szerint túl azon a nyilvánvaló kérdésen, hogy beférnek-e egyáltalán a légsütő kosarába, a nagyobb sültek és egész csirkék egyszerűen nem sülnek át egyenletesen benne. Pixley szerint a hőforráshoz legközelebbi rész jóval előbb megég és kiszárad, minthogy a hőforrástól legtávolabbi rész biztonságosan fogyasztható lenne.

Grillezett sajt

„A légsütő valójában nem valódi sütő, így nincs az az azonnal megjelenő külső kéreg, amit a sajt tényleges mélysütéséből kaphatunk, mint mondjuk egy mozzarella rúdnál” – magyarázza Polak. – Ehelyett egy sajtos rendetlenséget kapunk, mivel a szétfolyó stjt mindent beterít.”

Hamburgerhús

Ha közepesen átsütött burgert szeretnénk, akkor érdemes inkább a grillsütőt használnunk. „Egy hamburgert légsütőben tökéletes közepesen átsütni egyszerűen nem fog sikerülni sok kompromisszum nélkül” – mondta Pixley. A közepesen átsült átsütés elérése ugyanis kevés időt vesz igénybe a légsütőben, de a burger külsejének egyszerűen nem lesz ideje megbarnulni Pixley szerint. Viszont ha teljesen átsült húst szeretnénk, arra a szakember szerint tökéletesen alkalmas. A tökéletes házi burger elkészítéséről egyébként írtunk már, érdemesebb inkább ezzel kísérletezgetni!

Spenót

A friss zöldségek, mint a spenót vagy a fodros kel, Polak szerint szintén olyasmik, amelyeket nem érdemes légsütőbe tenni. „Ezek a zöldségek szó szerint össze-vissza fognak röpködni, és egyenetlenül sülnek meg. Maradjunk inkább a normál sütőnél, ha fodroskelchipset szeretnénk.”

Túl sok fűszer

A húsok és zöldségek túlfűszerezése a légsütőbe helyezés előtt szintén nagy hiba, mivel általánosságban elmondható, hogy ha az ételek száraz felülete fűszerezett, ezeket a fűszereket a légsütőben lévő légáramlás lefújhatja, vagy átesnek a kosáron.

Szószok

Az air fryer, bár hasonlít rá, mégsem mikró, így soha ne tegyünk bele ketchuppal vagy mustárral (esetleg majonézzel, piros arannyal stb.) megkent hotdogot vagy pizzaszeletet, mert nem fog egyenletesen átmelegedni benne. Sőt, nagy valószínűleg a szósz ráég az ételre, és ha elég szerencsétlenek vagyunk, akkor a gép belsejére is, ráadásul valószínűleg rágós állagú is lesz a fogás.

Kiemelt kép: Getty Images