Világrekorder lett a karácsonyfadíszeket gyűjtő nagymama

Azt hiszed, hogy csak a te családod tudja túlzásokba vinni a dekorációt karácsony tájékán? Akkor ismerd meg ezt a Swansea-i nagymamát, aki – most már hivatalosan is – mindenkit kenterbe ver.

Az angliai Sylvia Pope, aki karácsony másnapján tölti be 79. életévét, lenyűgöző mennyiségű, pontosan 1760 karácsonyfadísz büszke tulajdonosa, amivel ő tartja a Guinness-rekordot is. A Nanna Baubles, azaz Gömb Nagyi néven is ismert hölgy azonban még nem elégedett – az újévre el szeretné érni a 2000-et.

Sylvia gyűjteményét a világ minden tájáról származó csecsebecsék alkotják, például a londoni Harrodsból, a New York-i Macy’s-ből és természetesen szülővárosa, Swansea néhány helyi üzletéből is tartalmaz. Legújabb darabját pedig ezen a héten szerezte be Birminghamben, a híres Tiffany ékszerüzletben. Kedvencei közé tartozik a homár, a hamburger, a Big Ben, a Disney-figurák és a családja és barátai által készített szentimentális értékű darabok.

De az első számú dísze nem más, mint a II. Erzsébet uralkodásának egyik évfordulójára kiadott Royal Jubilee ünnepi kiadás a Royal Doultontól, amely a királynő iránti szeretetét jelképezi, akit csodálatosnak tart.

Elmondása szerint nagyon élvezi a gyűjteményének a gyarapítását: „Izgalmas látni, hogy mennyi különböző fajtát lehet vásárolni.” Ugyanakkor nem egyszerű a dekorálás ennyi dísszel: hogy minden a helyére kerüljön karácsonyra, már szeptemberben el kell kezdenie a díszítést.

Craig Glenday, a Guinness World Records főszerkesztője a BBC-nek elmondta, hogy nagyon örül Sylvia gyűjteményének. „Mindannyiunknak szüksége van most egy kis karácsonyi hangulatra, és az ilyen rekordok igazán mosolyt csalnak az arcunkra.”

Különös karácsonyi rekordok

A karácsony tipikusan olyan ünnep, ami megihleti az arra fogékonyakat, hogy újabbnál újabb rekordokat állítsanak fel. Például a leghosszabb kívánságlista 2017-ben készült, és 124 969 kívánságból állt, 2019-ben pedig elkészült a legnagyobb karácsonyi hópehely, amely 3,2 méteres volt. Sam Homewood tartja a leggyorsabb idő alatt feldíszített fa rekordját: 2018-ban 34,5 másodperc alatt sikerült neki élőben a CITV műsorában. De a legnagyobb karácsonyfa díját is bezsebelték már, méghozzá egy dallasi pláza, de egy város is kimaxolta a díszkivilágítást.

A jelenleg a németországi Berlinben élő, brit állampolgár Adam Wilde birtokolja a legtöbb karácsonyi brossot. A 68 éves hastingsi férfi összesen 7929 darab büszke tulajdonosa, legdrágábbak gyémántból és rubinból készültek, a gyűjteménye pedig mintegy 350 000 fontot (152 millió forint) ér. „Mindenkit arra bátorítok, hogy keressen egy bizarr hobbit, amit alaposan kiélvezhet” – vallja Adam.

Forrás: BBC Kiemelt kép: Getty Images