Ebben a karácsonyi szezonban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közös terek díszkivilágításai. San Francisco sem aprózza el.

Mi történt?

Elmaradnak a vásárok, a forralt borozás és nagyon úgy fest, hogy a karácsonyi csodavilágból csak a világítás marad San Franciscoban is, ahol január 23-ig, 40 napon át minden éjszaka újabb és újabb fényinstallációt kapcsolnak fel

Miért fontos ez?

Nem fontos, inkább látványos. Mindenesetre újra bebizonyosodik, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy elviselhetőbb és hangulatosabb legyen az idei karácsony.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó: 

  • Kik készítik a fényes műalkotásokat és hány városrészben lesznek láthatóak?
  • Hány zongorát és LED-égőt használtak fel egy-egy darabhoz?

Míg a világ számos városa elhagyja idén a hagyományos karácsonyi közösségi programokat, vásárokat és koncerteket a Covid-19 járvány miatt, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közös terek díszkivilágításai. Ebben a műfajban élen jár San Francisco: az Illuminate SF program keretében január 23-ig éjszakánként 40 fényinstallációt állítanak fel 17 városrészben elszórva, ilyenformán igyekeznek pótolni a téli csodavilág hangulatát. 

(Forrás: Illuminate SF Festival of Light)

A bemutatott installációk szinte mindegyike a szabadban látható, így egyénileg is meg lehet csodálni őket anélkül, hogy a biztonságos társadalmi távolságtartás szabályait megszegnék az arra járók. Brenda Tucker, a fesztivál egyik szervezője úgy nyilatkozott az egyik amerikai lapnak:

A világjárvány miatt az emberek biztonságban akarják érezni magukat, de szeretnének inspirálódni is.

Szerinte a rendhagyó kiállítás nagyszerű alkalom lehet arra, hogy az arra járók – akár gyalogosan, akár járműből nézik meg a kiállított darabokat – átélhessék ezt az élményt.  

(Forrás: Illuminate SF Festival of Light)

A korábbi évekhez hasonlóan a fesztiválon olyan világhírű művészek által létrehozott installációk szerepelnek, amelyek önmagukban is figyelemfelkeltő, szemet gyönyörködtető műalkotásoknak tekinthetők. Számos installáció önmagában is elég hangsúlyos ahhoz, hogy megváltoztassa a város ikonikus látképét, de a 40 darab együtt biztosan megteszi ezt a hatást. Számos állandó, egész évben látható fénykompozíció mellett – mint amilyen a New York-i Leo Villareal The Bay Lights című műve, amely 25 000 fehér LED-lámpát foglal magában a San Francisco – Oakland-öböl hídjának nyugati szakaszán – a sorozatban új művészek darabjait is bemutatják ebben a szezonban.
Az egyik ilyen ősbemutató Ivan Navarro chilei művész The Ladder (A létra) című alkotása lesz. Navarro ismert arról, hogy létrákat és más építészeti elemeket épít be a munkáiban: most neoncsövekből rakta össze a létra lépcsőit. Más installációk a Golden Gate Park 150. évfordulójára utalnak, mint a 15 emeletes SkyStar óriáskerék, amely több mint 1 millió színes LED-es lámpával világít.

Ivan Navarro – The Ladder (Forrás: Illuminate SF Festival of Light)

Bár a fényfesztivál szervezői törekedtek arra, hogy a világ minden tájáról elismert művészek alkotásait mutathassák be, igyekeztek teret engedni a helyi fiatal tehetségeknek is. Mint amilyen Dorka Keehn helyi művész, aki a San Francisco-i Művészeti Bizottság Vizuális Művészeti Bizottságának elnöke, és a Keehn on Art nevű művészeti tanácsadó cégét is vezeti. Brian Gogginnal közösen két installációja látható a fesztiválon:

az egyik 13 zongorát tartalmaz, amelyek megvilágított üvegdarabokból lógnak le egy 17 emeletes lakótorony oldalán.

Második, A madarak nyelve a város virágzó irodalmi életét kívánja szimbolizálni: a madarak szárnyait egy-egy könyv LED-lámpákkal megvilágított oldalai képviselik.

A fesztivál egyfajta művészeti ösvényként is megtekinthető, amelyet a látogatók egyedül, gyalogosan is követhetnek. De lesznek éjszakai szabadtéri buszos túrák is, ahol az utasok az emeletes buszok legfelső szintjén ülve (maszkban) nézhetik meg a kiállított fény-installációkat.

(Kiemelt kép forrása: Illuminate SF Festival of Light)