9 karácsonyi tradíció, amelyet a brit királyi család ki nem hagyna az ünnepekkor

Az egyik szokásukat a legtöbb magyar család is tartja.

Ahány ház, annyi szokás, a mondás pedig az ünnepi időszakban is megállja a helyét: minden családnak megvannak a maga karácsonyi szokásai. Nincs ez másképp a brit királyi családban sem, a Windsor-ház tagjai minden decemberben ellátogatnak II. Erzsébet sandringhami birtokára, hogy együtt ünnepeljenek. Évről évre ugyanazokat a játékokat játsszák, tisztelegnek német gyökereik előtt és egy pompázatos vacsorára is sort kerítenek. Persze a pandémia és a királynő egészségi állapota miatt a királyi család is kénytelen valamelyest elszakadni a tradícióktól, de minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, a legkedvesebb ünnepi szokásaikat életben tartsák.

A királynő ünnepi ebédet ad a Buckingham-palotában

A karácsonyi ünnepsorozat a brit királyi családban mindig a királynő hagyományos ebédjével kezdődik, írja a Town & Country magazin, méghozzá néhány nappal karácsony előtt. Bár a Buckingham-palota hatalmas asztalához csak II. Erzsébet közelebbi és távolabbi rokonai ülhetnek, a fotósok minden évben lencsevégre kapják, ahogy a családtagok éppen megérkeznek vagy távoznak a jeles eseményről. A pletykák szerint nagyon valószínű, hogy az ünnepi ebéd 2021-ben elmarad.

Vilmos herceg, Katalin hercegné és a gyerekek érkezése a 2018-as karácsonyi ebédre. Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Karácsonyi üdvözlőlapokat küldenek a világ minden pontjára

Bár egyre kevesebben küldenek már távol élő rokonaiknak és ismerőseiknek képeslapot karácsonykor, a brit királyi családban még mindig tartják ezt a szép szokást. A royal.uk-n az áll, hogy a királynő nagyjából 750 karácsonyi üdvözlőlapot lát el az aláírásával, és a Popsugar értesülései szerint már nyáron elkezdi aláírni a rengeteg papírt.

Károly herceg és Kamilla 2019-es karácsonyi lapja. Fotó: Dominic Lipinski – WPA Pool/Getty Images

II. Erzsébet elvonatozik a sandringhami birtokára

A Windsor-ház tagjai általában a sandringhami otthonukban töltik az ünnepeket. Sandrigham 160 kilométerre északra található Londontól, az utat pedig a királynő vonattal szereti megtenni.

II. Erzsébet és Fülöp herceg megérkezik Sandringhambe, 2013. december 19. Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

A hercegek fociznak

A Popsugar néhány évvel ezelőtt arról számolt be, hogy Vilmos herceg és Harry herceg szenteste focizni szoktak a sandringhami birtok személyzetének néhány tagjával. Akkor Vilmos csapata az Aston Villa angol futballcsapat zokniját, Harry csapata Arsenal mezt viselt. Idén nem valószínű, hogy megtartják a barátságos mérkőzést, hiszen Harry a feleségével és a gyerekeivel az Egyesült Államokban él.

A királynő jótékonykodik

II.Erzsébet egész évben aktívan jótékonykodik, ám a királyi család honlapján azt írják, hogy a westminsteri apátságnak, a Szent Pál-székesegyháznak és még több más templomnak is az uralkodó adományozza a karácsonyfát. A közlemény szerint „a Sandringham vonzáskörzetében található templomok és iskolák szintén őfelségétől kapják a karácsonyfát”.

Szenteste elegáns vacsorán vesznek részt

Ronda karácsonyi pulcsik helyett a brit királyi családban a dress code black tie, vagyis szmokingban és estélyiben ülnek szenteste a vacsoraasztalhoz. A Popsugar értesülései szerint ilyenkor felszolgálják a királynő kedvenc koktélját, a Zazát.

Szenteste megajándékozzák egymást

Ez a szokás legfeljebb az angolszáz területeken élők számára lehet különös, hiszen az angolok és amerikaiak is karácsony első napjának reggelén bontogatják az ajándékaikat. Ám a Windsor-ház tagjai – tisztelegve német gyökereik előtt – az ötórai teájuk elfogyasztása után, szenteste ajándékozzák meg egymást.

Karácsony első napja a játékoké

A Good Housekeeping úgy tudja, a brit királyi család a karácsonyi ebéd után különböző játékokat játszik, például kitalálósat.

II. Erzsébet karácsonyi beszédet mond

A királynő 1952 óta minden évben beszédet mond a népének, amelyben kitér az elmúlt esztendőre és a jövőbe is tekint. Ezt a televízió közvetíti, és állítólag a királyi család együtt szokta nézni a műsort.

Fotó: PA Images via Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images