Apróságok, amik a legtöbb feszültséget okozzák az ünnepek közeledtével

Mindenki meghitt és békés ünnepekre áhítozik, az év végi hajtástól megfáradva azonban gyakori, hogy viták sorozatát kell elsimítani. Összeállításunkban azokat a dolgokat soroljuk fel, amiken a legtöbb pár összecsattan karácsony közeledtével. De megoldást is kínálunk a problémákra, hogy a békülés ne maradjon el.

Vita a másik családja miatt

Az ünnepekre általában összegyűlik a szélesebb család, ami kiélezheti az év közben lappangó konfliktusokat. Az emiatt kialakuló szorongás még egy boldog párkapcsolatban is sok feszültséget szülhet.

Megoldás: Semmiképp se tegyetek megjegyzéseket a párotok családtagjaira, még akkor sem, ha jogosnak éreznétek. Ne feledjétek, ők a társatok hozzátartozói, akiket feltétel nélkül szeret. Viszont, ha a család negatív megjegyzéssel illeti a párotokat, mindenképp álljatok ki mellette.

Minden gondolat az ajándékok körül forog…

…és rengeteg veszekedés robban ki miattuk. Mindenki számára ismerős lehet a helyzet, hogy míg a pár egyik tagja szereti, ha az összes ajándék időben be van szerezve, addig a másikat alig lehet elrángatni a boltokba. A segítségére viszont szükség lenne.

Megoldás: Magyarázzátok el a kedveseteknek, mennyire fontos számotokra, hogy ő is részt vegyen az ajándékvásárlásban, hiszen minden egyes darabbal együtt szereztek majd örömet. Arról nem is beszélve, hogy mindez mókás közös program is lehet. Ha pedig nagyon nem fűlik hozzá a foga, kössetek kompromisszumos megoldásokat, és találjátok ki, mi lesz az a program, amit legközelebb ő választ majd ki.

Túlköltekezés

Karácsonykor sajnos egyre több minden szól a fogyasztásról. A csillogó kirakatok és reklámok mind pénzköltésre sarkallnak, így könnyen előfordulhat, hogy kicsit jobban megszalad a ló – ez pedig hatalmas konfliktusforrás lehet.

Megoldás: Egy kapcsolatot igazán feszültté tehetnek a különböző pénzkezelési módszerek, amik jobban a felszínre törnek ünnepekkor. Készítsetek költségvetési tervet, és még azelőtt beszéljétek meg a párotokkal, mennyit szántok egy-egy darabra, hogy átléptétek volna a bevásárlóközpont küszöbét.

Magas elvárások

Nem hiába ugrik meg a konfliktusok száma az ünnepek közeledtével. Az emberek ugyanis sokkal nagyobb elvárásokkal vágnak neki ezeknek az időszakoknak, és általában akkor buknak ki koncentráltan azok a dolgok, amik a hétköznapokban kevesebb hangsúlyt kapnak. Így kiéleződnek az időbeosztás egyeztetése körüli nehézségek vagy a pénzkezelés különbségei.

Megoldás: A konfliktusok forrása kiapadhatatlan, de az ehhez hasonló problémák mind elkerülhetőek őszinte kommunikációval. Beszéljétek meg, kinek mi a fontos, és hogyan képzeli el a tökéletes ünnepet.

Különböző ünnepi hagyományok

Minden családban más dolog hangsúlyos ünnepekkor. Ahány háztartás, annyi szokás, kezdve az ajándékok nagyságától az ünnepi menüig. Nagy szükség van ilyenkor a kompromisszumokra, hogy mindenkinek békés legyen a karácsonya.

Megoldás: Legyetek rugalmasak, és ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodnátok a megszokottakhoz, tekintsetek úgy a különböző szokásokra, mint új tapasztalat- és élményszerzési lehetőségekre. A végén új közös szokások alakulhatnak ki, amik végül sokkal kedvesebbek lesznek a szíveteknek… :)

Ünnepi kiégés

Az önmagunkra figyelés az ünnepekkor különösen fontos, hiszen ilyenkor nagyobb eséllyel fenyeget a kiégés veszélye. Hamar kifáradhatunk ugyanis a nagy vendégfogadásban vagy a családtagok körbelátogatásában. Azt pedig mondani sem kell, hogy az emiatt kialakult stressz mindig az ember jobbik felén csattan.

Megoldás: Senki sem várhatja el, hogy két hétig egyik helyről a másikra rohangáljatok. Beszéljétek meg a párotokkal, kik azok, akiket mindenképp meg kell látogatnotok közösen, a többi családtagot pedig akár felváltva is felkereshetitek. Vagy meghívhattok mindenkit magatokhoz, ha adottak hozzá a körülmények.

Szöveg: F.R.

Fotó: Getty Images

Forrás: huffingtonpost.com