- A burek kétségtelenül a Balkán sztárja.
- De pontosan honnan is indult hódító útjára?
- Mutatunk egy egyszerű receptet a húsos verzióra!
A burek egy könnyen formázható, általában patkó, spirál vagy gombóc alakú, túróval, hússal, spenóttal vagy burgonyával töltött, leveles tésztából készült péksütemény – ahány ház, annyiféle módon szokás elkészíteni. Sós, kívül ropogós, belül omlós és tápláló mivolta miatt főként reggelire célszerű fogyasztani, bár kétségkívül nagyon jól tud esni a nap bármely szakában, különösen egy kiadós úszás és napozás után.
Bármerre is járunk Horvátországban, nincs olyan szupermarket vagy pékség, ahol ne jönne szembe velünk különféle változatokban – ezért is könnyű azt gondolni, hogy a burek tipikusan horvát étel. Az igazság azonban, hogy a teljes balkáni térségben elterjedt. Boszniában, Montenegróban is készítik, de kísértetiesen hasonló süteményekkel találkozhatunk Bulgáriában, Görögországban és Törökországban is.
Egy csipetnyi történelem
Pontos származását nehéz meghatározni, néprajzi kutatások ugyanakkor arra utalnak, hogy valószínűleg Közép-Ázsiában élő nomád törökök készíthették el először valamikor a hetedik század előtt. Az akkori burek a paraszti élet zordságát tükrözte: forró kövekre helyezett vasedényben sült, és olyan alapanyagokból állt – például juhtejből, kecsketejből, réteken termő petrezselyemből, gabonából – amelyeket könnyű volt beszerezni vagy előállítani.
Kapcsolódó: Fűszeres darált hússal töltött rétesbatyu ínyenceknek
Vagyis évszázadokon át a nomádok és vándorok eledele volt, amit zsákokban cipeltek birodalom-szerte – így jutott el az előkelőségek asztalára, és így történt, hogy IV. Mehmed oszmán szultán uralkodása alatt a legtöbb étkezés középpontjában a burek állt.

A Balkán-félszigeten járva főként ilyen burekkel találkozhatunk (fotó: Getty Images)
A mennyei finomság az idők során aztán meghódította a világ balkáni részeit is, megőrizve saját, régiónként eltérő, egyedi változatosságait: Törökországban többek között fetával is szokás tölteni, de gyakran készítik cukros, édes változatban is, míg Horvátországban főként a túrós és a darált húsos töltelékek dominálnak igazán.
Tény, hogy nem kifejezetten alakbarát étel, de a jó oldala, hogy ha eszünk egy nagy szelet bureket, garantáltan boldogok (és persze sokáig jóllakottak) leszünk.
Sőt, ha nagyon odafigyelősek szeretnénk lenni, akár zöldségekkel is megtölthetjük, hogy rostdúsabb, könnyebb legyen.
Készítsd el a saját burekedet!
Ha nyáron például Horvátország vagy Montenegró felé veszed az irányt, semmiképp ne hagyd ki! A legfinomabb változatokat a pékségekben, illetve az eldugottabb, cicomamentes büfékben érdemes keresni. Ha pedig itthon sem mondanál le a nyaralás ízeiről, készíts saját bureket! A folyamat szerencsére pofonegyszerű – mutatjuk a receptet lépésről lépésre!
Hozzávalók a tésztához:
- 350 g liszt (Ha nincs kedved sokat pepecselni, bolti leveles tésztát is használhatsz.)
- 1 tojás
- 3 g só
- 150 ml víz
- 50 ml olaj
Hozzávalók a húsos töltelékhez:
- 500 g darált marhahús
- 100 ml forró víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 g só
- Keverjük össze a tészta összes hozzávalóját. Az olajnak csak a felét adjuk a tésztához, a másik felét eltesszük későbbre. Amikor összedagasztottuk a tésztát, adjunk hozzá egy kevéske olajat, majd gyúrjuk át újra az egészet.
- Osszuk a tésztát 6 gombócra, helyezzük őket egy tányérra, majd fedjük le őket folpackkal. Hagyjuk állni 1 órán át szobahőmérsékleten (de a legjobb, ha egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe).
- Következő lépésként finoman dolgozzuk össze a húsmasszához szükséges hozzávalókat, majd süssük ki az egészet egy serpenyőben. Ha szeretnénk, zöldfűszerekkel és pici csilivel is megbolondíthatjuk.
Ha a fentiekkel megvagy
- Szórd meg liszttel a munkafelületet, majd gombóconként nyújtsd ki vékonyra a tésztát egy sodrófával.
- Oszd 6 részre a már kihűlt húsos tölteléket, majd szórd az adagokat egyesével a kinyújtott tésztaszeletekre.
- Locsold meg az adagokat némi olajjal, attól függően, hogy mennyire szereted zsírosan a bureket.
- Kezd el vékonyan feltekerni a tésztát. Ha maradtak üres részek a széleken, azokat nyugodtan lecsípheted.
- Helyezd szorosan egymás mellé a tésztagombócokat, kend meg a tetejüket pici zsiradékkal, és hagyd állni őket szobahőmérsékleten legalább 10 percet.
- Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és süsd a tésztát maximum 15 percig. A sütés vége felé spriccelj kevéske forró vizet a burek tetejére, vagy kend meg pici olvasztott vajjal, hogy ropogós legyen.
Melegen, hideg joghurttal, vagy friss zöldségekkel fogyasztva a legfinomabb – jó étvágyat!
Kapcsolódó: Idén inkább Olaszország a cél? Itt a spezzatino di maiale receptje is!
Kiemelt kép: Getty Images