Egy gyerek érkezése gyökeresen megváltoztatja a férfi életét is, akinek új szerepben kell kipróbálnia és megismernie önmagát. A kihívások azonban sokkal több pozitív élettani hatással bírnak, mint azt sokan elsőre gondolják.

Önzőség helyett önzetlenség

Amikor valakinek gyereke születik, akkor a saját igényei kicsit háttérbe szorulnak, ami természetes folyamat és megtaníthat másképpen gondolkodni arról, hogy mit is jelent az önzés és az önzetlenség. Ha az édesapa szavaiban és tetteiben is megmutatkozik mindez, azt a picik is érzékelni fogják, és hasonlóan tesznek majd, amikor például a kedvenc süteményüket megfelezik valaki mással.

Optimizmus és öröm

Habár az apaság kezdetben nehéz feladat, hosszú távon gazdagabb és teljesebb életet adhat. A gyereknevelés segíthet a távolba tekinteni, valaki másra összpontosítani, és a kicsik reményein, törekvésein, álmain keresztül nézni a világot. Ez a „szűrő” aztán a pozitív gondolkodásra és az optimista életszemléletre is megtaníthat. Az édesapa elégedett, vidám és szeretetteljes viselkedését a gyerekek szavak nélkül is érzékelik, az optimizmust pedig észrevétlenül magukba szívhatják.

Önfeledt játék

Egy apának sok szempontból egyedi szerepe van a gyermeknevelésben. Sok családban például az apuka az, aki egy kicsit engedékenyebb, akit minden őrültségbe bele lehet vonni, akivel olyat lehet játszani, mint senki mással. A piciknek pedig szükségük van az önfeledt játékra, ami sok esetben az apák és gyerekek életében a legfontosabb kapocs. Ha úgy vesszük, ezáltal a férfiak újra megtapasztalhatják rég elfeledett élményeiket: a felhőtlen gyermeki játékot.

Minták és a valóság tükrözése

A minták nagyon fontosak gyerekkorban, igaz ez az apukák esetében is, akik amellett, hogy szokásaikkal, viselkedésükkel, kommunikációjukkal irányt mutatnak a csöppségeknek, sok mindent megtanulhatnak önmagukról a gyereknek hála. A kicsik visszacsatolásai, az általuk életre hívott családi jelenetek olykor villámcsapásszerűen mutatják meg, milyen is valójában a pici szerint a felnőtt. Tanulságos erre figyelni.

Viszlát feszültség!

Gyereket nevelni önmagában stresszes dolog, de az is igaz, hogy egy fáradt és feszült munkanap után  könnyebben oldódhat a férfiben a szorongás, ha odaszaladnak hozzá a kicsik, közös elfoglaltságra invitálják, vagy egyszerűen csak elmesélik az adott napjukat. Ugyanez fordítva is igaz: egy-egy nehezebb óvodai vagy iskolai nap után szülőként nagyon is sokat segíthetnek, például meghallgatással, kibeszéléssel, a figyelem elterelésével, valamilyen közös programmal.

Egészséges önértékelés

Azok az apák, akik maximálisan jelen vannak a családi életben, és kiveszik a részüket a nevelésből, sokkal büszkébb emberek lesznek és az önértékelésük is jobb lesz. Mivel szerves részei gyermekük életének, számtalan jó dolgot tapasztalhatnak meg: hogy kíváncsiak a véleményükre, hogy megfogadják a tanácsaikat, hogy segíthetnek a nehézségekben, sőt, azt is átélhetik, hogy pozitívan hatnak gyermekeikre, ez pedig egyértelműen befolyással lesz arra, hogyan érzik magukat a bőrükben szülőként, és úgy egyáltalán emberként. A gyerekek pedig, mivel azt látják, hogy az édesapjuk önértékelése és magához való viszonya rendben van, sokkal jobb eséllyel válnak majd maguk is kiegyensúlyozott felnőttekké.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(parents.com, parent4success.com)