A társaság középpontjában: ilyenek az extrovertált személyiségek

Ha szóba jönnek az extrovertált személyiségtípusok, elsőre az jut eszünkbe róluk, hogy figyelemfelkeltőek, sokat beszélnek, könnyen teremtenek kapcsolatot és olyan az egész életük, akárcsak egy nagy nyári fesztivál. De kire is mondhatjuk azt pontosan, hogy extrovertált?

A figyelem középpontjában

Imádják, ha rájuk figyelnek, és ha ők lehetnek az irányító személyiségek. Egyszerűen élvezik, hogy mindenki őket mustrálja, ezért olykor egocentrikusnak tartják őket. Az ismeretlen helyzetektől kevésbé tartanak, talpraesettek, szinte nem létezik számukra olyan, hogy lehetetlen.

Egyedüllét kizárva

Míg az introvertált személyeknek szükségük van az egyedüllétre és az elvonulásra, az extrovertáltakat az állandó nyüzsgés élteti. Igénylik az állandó „pörgést”, hiszen ebből nyerik az energiájukat. Szeretik, ha sok inger éri őket, egyszerre több dologgal is képesek foglalkozni.

Emberek, emberek, emberek!

Társaságban érzik magukat komfortosan, éppen ezért választanak például olyan szakmát, ahol csapatban dolgozhatnak. A szabadidejükre is ez a jellemző: biztosan ők azok, akik összefogják a baráti társaságot és megszervezik a szombat esti összejövetelt. Közvetlenek, népszerűek, jól kommunikálnak, és nem esik nehezükre a kezdeményezés sem.

Az egész világ a barátom

Kíváncsiak szinte mindenkire, nem is csoda, hogy nagyon széles (bár általában felszínesebb is) az ismeretségi körük. Szeretik a sokféleséget, a családi viszonyok éppolyan fontosak számukra, mint a baráti és ismerősi hálójuk. Gyakrabban keresik a szemkontaktust, nem szégyenlősek, sőt az érintésektől sem zárkóznak el, emiatt a személyes terüket is kevésbé védik. Kifejezetten a külvilág felé forduló személyiségek, de néha hajlamosak a hirtelen és meggondolatlan cselekedetekre.

Őszintén a problémákról

Nem mindenki szeret a problémáiról nyíltan beszélni, az extrovertált személyiségeknek viszont ez sem okoz gondot. Bátran „dobják be” az aktuális gondjaikat a társaságba, hogy aztán közösen megvitassák azt, majd útmutatást kapjanak. Az életüket már-már nyitott könyvként kezelik.

Pozitív és optimista

Általában vidámnak, boldognak, pozitív hozzáállásúnak tartják őket, és olyanoknak, akiken egyáltalán nem látható, ha nehéz időszakon mennek át. Pedig problémák és megoldandó helyzetek az ő életükben is előfordulnak, csak éppen képesek lazábban kezelni ezeket.

Csak semmi félelem!

Nem riadnak vissza a kockázatos dolgoktól, kifejezetten szeretik, ha megnövekedik az adrenalinszintjük. Szívesen próbálnak ki új dolgokat és érdekli őket minden kihívás.

A jelszó: rugalmasság

A legtöbb helyzetben képesek alkalmazkodni és nem félnek, ha spontán kell dönteniük. Mindig van ötletük, sőt rögtönzésben is nagyon jók. Mivel jól kommunikálnak, és nem esik nehezükre a kezdeményezés, ez nem is meglepő.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(healthline.com)