Támogatás a nehéz időkben. Így segíthetünk a barátainknak, ha éppen válnak

Egy válás mindig nehéz. Azoknak is, akik közvetlenül érintettek, de azoknak is, akik a felekhez közel állnak. Szerencsére vannak olyan dolgok, amelyekben a barátaink segítségére lehetünk ebben a kritikus időszakban.

Jó hallgatóság

Amikor válik egy barátunk, elsősorban arra van szüksége, hogy legyen valaki, akinek kibeszélheti magát, a haragját, a dühét, a fájdalmát. Még akkor is hallgassátok meg, ha ugyanazt a sérelmet többször megismétli, mert ezzel kezdetben sokat segíthettek.

Biztosítsuk arról, hogy mellette állunk

Nagyon fontos, hogy a krízishelyzetben levő, hozzátok közel álló személy érezze azt, hogy mindenben maximálisan mellette álltok. Biztosítsátok őt, hogy akármi is történjék, ott vagytok, és amilyen módon csak lehet, igyekeztek támogatni őt.

Folyton mindenre nemet mond? Akkor is érdeklődjünk!

A válás periódusában a legtöbb érintett bezárkózik, minden meghívásra és lehetőségre nemet mond, sőt sokszor azt is visszautasítja, hogy meglátogassák őket. Ezt a viselkedést egyrészt fogadjátok el, másrészt legyetek vele tisztában, hogy akkor sem hagyhatjátok teljesen magára a barátotokat, ha ő ezt hajtogatja. Igenis szüksége van a törődésre.

Megérteni, hogy min megy keresztül

Igyekezzetek nem kiokítani a másikat, inkább empátiával és toleranciával közelítsetek a történtekhez. Ahhoz, hogy valódi támaszok legyetek, nagyon nagy szükség van a beleérző képességre.

Hétvégi programra fel!

Muszáj időnként kizökkenteni a válási sokkból az érintett személyt, ezért próbáljatok meg olyan közös programokat szervezni, amelyek egy kis kikapcsolódást nyújthatnak és kizökkentenek. Utazzatok el, nézzetek meg egy mozifilmet vagy kiránduljatok egy nagyot, mindeközben pedig próbáljatok meg teljesen más témákról beszélgetni, mint a párkapcsolat.

Segítsünk az új élet kialakításában

Ha a válás után költözésre kerül sor, sokat segíthettek barátként ennek lebonyolításában és az új lakótér kialakításában. Nem csak technikailag, de lelkileg is támogathatjátok ezzel a hozzátok közel álló személyt. Arról nem is beszélve, hogy egy közös lakásrendezéssel jó emlékeket is gyűjthettek.

Közös szokások

Találjatok ki egy fix napot és időpontot a héten, és társítsatok hozzá egy közös tevékenységet a barátotokkal! Például járjatok el jógázni, ebédeljetek együtt vagy hívjátok meg vasárnaponként villásreggelire magatokhoz. Ezek a rítusok is segítenek kizökkenni a szomorúbb hétköznapokból.

Támogatás terápia esetén is

Sokan nem tudnak szakember bevonása nélkül túljutni a válságon. Ha a válásban érintett barát terápiába kezdene, kísérjétek el őt, akár menjetek is érte, ellenben ne faggassátok az alkalmak után, inkább várjátok meg, amíg magától kezd el beszélni a dologról. Ilyenkor inkább azzal segíthettek, ha megosztjátok vele a hasonló tapasztalataitokat, már ha vannak ilyenek.

Gyerekvigyázásra felkészülni!

Ha kisgyerekkel maradt egyedül a barátotok, vállaljátok, hogy néha vigyáztok rá. A krízisben szenvedőnek szüksége van arra, hogy olykor-olykor egyedül legyen, az pedig nagy segítség lehet neki, ha a teendők sokaságában van kire bízni a csöppségeket.

Ünnepekkor is együtt

Az első szülinap és karácsony a legnehezebb a válás után, ne hagyjátok egyedül ilyenkor sem a barátotokat! Ha kicsit bevonódtok ezekbe az eseményekbe, jobban viselik majd a változást.

Házimunka, bevásárlás néha közösen

Egyszerű és hétköznapi dolognak tűnik, de az első hónapokban még ez is fontos dolog lehet. Ha néha besegítetek, kifejezhetitek a támogatásotokat és a szereteteteket.

Társaságba menni

Nehéz ebben az időszakban emberek közé menni, időnként azonban kifejezetten segíthet a váláson keresztülment személy lelkivilágán. Próbáljátok meg az ismerősöket összeszervezni, pár olyan embert, akivel egy kicsit kikapcsolódhat és jól érezheti magát a barátotok. Nagyon sokat számítanak a pozitív élmények.

Olykor-olykor csak úgy felhívni

Nem kell folyamatosan a „színen” lennetek, hiszen még akkor is szüksége van egy kis szabadságra a másiknak, amikor életének egyik legnehezebb időszakán megy át. Van, amikor elég, ha csak felhívjátok és megkérdezitek, mivel töltötte a napot.

Sírás, csak természetesen

Ilyenkor természetes, ha valaki sokat sír. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy megöleljétek és hagyjátok, hogy az érzelmek kitörjenek. Ha pedig ezt megtörtént főzzetek egy finom teát vagy kávét a barátotoknak!

A pénzügyek is fontosak

Sok házasság végével a felek teljesen új pénzügyi helyzetbe kerülnek. Ha tudtok, segítsetek a hozzátok közel álló személynek számot vetni és egy újfajta költségvetést kialakítani. Talán éppen a ti meglátásotok lesz a számára legjobb ötlet.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(scarymommy.com)