Házassági problémák, amiket egyik félnek sem szabadna figyelmen kívül hagynia

Minden házasságban előfordulnak nehézségek, de léteznek olyan mélységű problémák, amelyek már nem egyszerű elakadások, hanem komoly figyelmeztető jelei annak, hogy valami nagyon elromlott. Párterapeuták állították össze a következő listát.

1. Idegesnek érezzük magunkat a partnerünk társaságában

Ha a kapcsolatban ilyen mértékű stressz jelentkezik, az biztosan nem jelent jót. A gyakori fejfájás, gyomorgörcsök és az alvási nehézségek is utalhatnak arra, hogy már nem érzitek jól magatokat a társatok mellett. A legtöbb esetben azonban nem tudjuk mi a probléma, csak azt vesszük észre, hogy valami nem stimmel, nem érezzük jól magunkat, de nem tudnánk megmondani miért. A testünk viszont – mint minden esetben – jelez.

2. Magányosak vagyunk a párunk mellett

Nem jó érzés rájönni arra, hogy bár fizikailag közel van hozzánk a társunk, érzelmileg távol kerültünk tőle, kevesebbet beszélgetünk, ritkábban nevetünk össze… Ha nem tesztek tudatos lépéseket a kettőtök között létrejövő szakadék felszámolásáért, akkor nagy veszélybe kerülhet a kacsolatotok.

3. Vérre menő viták

A konfliktusok és veszekedések minden kapcsolatnak egészséges részei, nem mindegy azonban, hogy milyen stílusban zajlanak. Akik nem tudnak empatikusak lenni a másikkal, azok bizony könnyen durva szintre emelhetik a viták hangnemét, vagy éppen ellenkezőleg, észrevétlenül a szőnyeg alá söpörhetik a problémákat. Egyik sem jó megoldás, de sajnos minkét módszer arra utal, hogy a kommunikáció nem működik megfelelően a felek között.

4. Pénzügyi megbeszélések = konfliktus

A házaspárok sok esetben különféle filozófiával rendelkeznek a pénzügyek tekintetében. Van, aki nagyon spórolós, más szeret költekezni, vagy éppen önálló megtakarításokat létrehozni. Mindannyian mások vagyunk, és ez nem is baj, addig a pontig, amíg nem lesz konfliktus belőle a kapcsolaton belül. A pénz kényes téma, nem mindenki tud róla megfelelően beszélni, ezek pedig akár végérvényesen is képesek tönkretenni a házasságot. Kommunikációval, esetleg egy szakember bevonásával azonban ez a terület is fejleszthető.

5. Gyakori gúnyolódás

A házastársak közötti minimális csipkelődés normális, sőt kedves és aranyos szokás is lehet. Ha viszont azt érzitek, hogy a társatok negatív megjegyzéseket tesz rátok, megalázó hozzászólásai vannak, netán kifejezetten a köztetek húzódó feszültséget próbálja levezetni a rosszindulatú kommentjeivel, akkor lépnetek kell! Ez a viselkedés ugyanis nem csak a kapcsolatot, de az önbizalmat is rombolhatja.

6. Néha azt érezzük, inkább terapeuták vagyunk mintsem házastársak

Egy kapcsolatnak számos előnye van, például az, hogy őszintén megoszthatjuk az érzéseinket a másikkal, sőt tanácsot is kérhetünk tőle, ha az életünk valamely területén elakadtunk. Legyen szó hangulatváltozásról, stresszhelyzetekről, családi problémákról, egyértelműen szeretnénk a támaszai lenni a kedvesünknek. Ha támasz helyett inkább már terapeutának érezzük magunkat, az a kapcsolatra is kihathat. Életvezetési problémák és mentális betegség esetén szakember segítségére van szükség.

7. Nincs közös döntés civakodás nélkül

Nem mindenki számára természetes az, hogy közös döntéseket hozzon egy párkapcsolatban. Vannak kicsi és nagyobb, mindkét felet érintő elhatározások, amikről nagyon nem árt egyeztetni. Ha azt tapasztaljátok, hogy a döntéseitek meghozatala állandóan veszekedésbe torkollik, ha azért nem mentek el nyaralni, mert nem tudtok közös nevezőre jutni, netán összeegyeztethetetlennek érzitek az igényeiteket, akkor mindenképpen üljetek le és beszéljetek a dologról! A másik, ami miatt érdemes elővenni a témát, az az, ha az egyik fél határozottságán felbuzdulva, a másik fél határozatlanságát kihasználva önállóan hozza meg az elvileg közös döntéseket. Egyensúly nélkül nem működhet jól a házasság, a párkapcsolat.

 

Még több párkapcsolati és pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2019/1-es számában!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(huffpost.com)