Minden évben meglepem valami aprósággal a páromat február 14-én, pedig nem rajongok a „kötelező szerelem napért”. Sokkal jobban szeretem – akárcsak ő – folyamatosan, azaz az év összes napján kimutatni az érzéseimet. Szerintem drága virágok, csokoládéköltemények, szív formájú lufik és giccses ajándékok nélkül is van élet, másképp is lehet csinálni. Légrádi Júlia nem Valentin-napi tippjei.

Annyira felgyorsult világban élünk, hogy a napjaink nagy részét a munka, a különféle ügyintézések, a bevásárlás, a gyerekek iskolába és óvodába, majd különórákra fuvarozása tölti ki. A legtöbb esetben az este is a feladatokkal telik: főzünk, mosogatunk, még válaszolunk pár e-mailre, pakolunk, esti mesélünk, majd hulla fáradtan elalszunk a késői filmen vagy a könyvünk felett. De vajon hol a helye a romantikának? Mikor foglalkozunk a szerelmünkkel? Hogyan mutatjuk ki ebben az őrült versenyfutásban az érzelmeiket? Akárhogy is nézzük, ha azt szeretnénk, hogy ne csupán úgy éljünk egymás mellett, mint két jó barát, akik Valentin-napon virággal és csokoládéval intézik el a kötelező köröket, akkor minden egyes nap dolgoznunk kell azon, hogy a kapcsolatunk jól működjön. Az energia és erőfeszítés viszont megéri, hiszen életben tarthatjuk a tüzet.

Időt szánunk egymásra

Akármennyire is sok dolgunk van a hétköznapokban, sőt néha hétvégén is, időt kell szakítanunk egymásra! Lehet ez napi 15 perc közös kávézás formájában vagy 30 perc lefekvés előtt, amikor megbeszéljük a napi eseményeket. Szerintem nagyon is számít az, hogy mennyi, lehetőleg minőségi időt szorítunk ki a mindennapokból arra, hogy egy kicsit a másikkal legyünk. Sokkal közelebb érezhetitek magatokat a szerelmetekhez, mint amikor a közös idő kimarad…

Randevúzni kell!

A páromnak és nekem még nincsen gyermekünk, ezért könnyebben tudunk randevút szervezni magunknak. Számunkra nagyon fontos az, hogy minden héten kimozduljunk kettesben és ezekben az órákban csak egymásra figyeljünk, beszélgessünk, nevessünk, új élményeket gyűjtsünk, ismeretlen helyeket fedezzünk fel, egyszóval kikapcsoljunk és együtt legyünk. Gyerekkel persze nehezebb megszervezni az ilyen alkalmakat, de egy hónapban párszor megéri.

Kimondani és kimutatni

Ti milyen gyakran mondjátok a pártoknak azt, hogy szeretlek? Nem csak úgy megszokottan és üresen, hanem  igazából, őszintén és érzelmesen. Vannak olyan szituációk, amikor ez a szó többet jelent bárminél, máskor pedig a tettek határozzák meg a kapcsolatunk erősségét. Mindegy, hogyan, a lényeg, hogy gyakran éreztessétek a másikkal, hogy mit éreztek!

Csak őszintén!

Akármennyire is elcsépelt dolog, igenis az egyik legfontosabb dolog a párkapcsolatokban az, hogy a két fél maximálisan őszinte legyen egymással. Minden olyan dolgot érdemes megvitatni, ami érinti a másikat is, bár ha belegondolunk, egy kapcsolatban hogy ne érintené az egyik felet az, ami a másikkal történik?! Ugyanez igaz a nézeteltérésekre is. Ha úgy érzitek, hogy valamivel megbántott a párotok, ne duzzogjatok, mondjátok el inkább neki mi a gond, és beszéljétek ki maximálisan a helyzetet! Így sokkal könnyebb lesz túljutni a problémán.

A reggelek fontosak

Nálunk általában a párom készíti a reggeli kávét és pontosan úgy adja nekem a kedvenc bögrémben, ahogy szeretem. Ez egy kedves rítus, ami segít elindítani az adott napot, és általa törődést, szeretetet és figyelmet is kapok a szerelmemtől. Jól esik, ezért amikor lehetőségem van rá, hasonlóan köszönöm meg neki ezt a gesztust. És persze az is emeli a nehezen kezdődő napok fényét, hogy nagy öleléssel és puszival búcsúzunk egymástól a munkába rohanás előtt. Érdemes ilyen apró reggeli kedvességekből minél többet adni egymásnak.

Figyelem

Szerintem az egyik legnagyobb ajándék egy kapcsolatban, ha a másiktól 100%-os figyelmet kapunk. Ez nem csak azt jelenti, hogy amikor beszélgetünk, akkor figyelünk arra, amit a kedvesünk mond, hanem azt is, hogy nem felejtjük el amire megkért minket, vagy azt ami a saját szokásaihoz kapcsolódik. Biztosan ti is szoktátok úgy elkészíteni az ebédet vagy vacsorát, ahogyan csak a párotok szereti, ami minden esetben jól esik a másiknak.

Életben tartott intimitás

A legtöbb párkapcsolatban idővel kisebb lesz a tűz, aminek az első jele az együttlétek csökkenése. Az érintés, az ölelés, a csók és az intim pillantok viszont kulcsfontosságúak, többek között azért is, mert ezek azok a dolgok, amik megkülönböztetnek egy szerelmi viszont egy barátságtól. Nagyszerű dolog érezni a másik illatát és közelségét, tartsuk hát fenn a tüzet, amíg csak lehet!

Még több párkapcsolati témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2019/1-es számában!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images