Hálát adni fontos, és nemcsak akkor, amikor nagy örömben van részünk, hanem a szürke hétköznapokon is. Legfőképpen azért, hogy értékeljük azt, amink van, de akár azért is, hogy példát mutassunk a gyerekeinknek.

A „kérlek” és a „köszönöm” szavak ereje

Nem véletlenül kezdjük ezzel a ponttal a sort, hiszen szerintünk alapvető, hogy az apróságok megtanulják ezeket a kifejezési formákat. Valószínűleg ti is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyermekeitek vagy a környezetetekben élő csöppségek érezzék, miért annyira fontosak ezek a szavak.

Segíteni jó!

Érzékeltessétek pár egyszerű példán keresztül, hogy miért is jó és fontos megsegíteni azokat, akik valami miatt rászorulnak erre. Ha van rá lehetőségetek, segítsetek közösen egy idős embernek átkelni a zebrán, netán a cipekedésben.

Középpontban az önkéntes munka

Ha ti is szerettek önkéntes munkát végezni (például szemetet szedni vagy ételt osztani), a legközelebbi alkalommal vigyétek el a gyerekeket is magatokkal! Sokat fognak tanulni belőle.

A hála kifejezése apró üzenetek formájában

Hagyjatok néha egy-egy kedves üzenetet a konyhapulton vagy a hűtőn! Ez nemcsak egy aranyos gesztus, de egy nagyszerű kifejezési mód is a szeretteitek felé, akik ebből a törődést és a szeretet is érezhetik. Ki tudja, lehet, hogy legközelebb ti kaptok egy színes post it-et.

A rosszban is van valami jó

Vannak időszakok, amikor szinte minden elromlik, ami elromolhat. Beszélgessetek ilyenkor sokat a kicsikkel, és próbáljatok olyan dolgokat felsorolni, amik a nehéz pillanatokban is megmaradtak jó és biztos támasznak.

Hálaadás vacsoraidőben…

Fontos, hogy megtanulják értékelni a gyerekek azt, hogy rend van az otthonukban, például úgy, hogy finom vacsora várja őket esténként. Mutassatok példát ebben a szituációban is, többek között ezzel a mondattal: „Köszönöm a vacsorát”. Vagy más esetben: „Köszönöm, hogy ilyen szépen felporszívóztál”.

…és az esti mese után

Az esti mese ellazítja a kicsiket, akik ilyenkor egy teljesen más világba kerülnek és a fantáziájuk segítségével szárnyalnak. Jó idő ez arra is, hogy megkérdezzétek tőlük, mi a legjobb érzés ebben a pillanatban. Aranyos válaszok várhatók.

A dicséret fontossága

Kulcsfontosságú, hogy a legkisebbek is képesek legyenek megdicsérni másokat. Emlékeztessétek őket arra, milyen jó dolog bókot kapni és szorgalmazzátok, hogy bátran éljenek a pozitív elismerés lehetőségével a testvéreikkel, iskolatársaikkal, barátaikkal szemben is.

Hálanapló a legszebb pillanatokért

Nevezzetek ki egy füzetet, és biztassátok arra a gyerekeket, hogy amikor jó dolgok történnek velük, akkor azokat jegyezzék le. Ha valami miatt szomorúak lennének, adjátok a kezükbe a noteszt!

Hálát ajándékba

Közeleg a karácsony, aminél nincs is megfelelőbb alkalom arra, hogy a gyerekek meglepjék például a nagyszüleiket vagy a távolabb élő nagybácsikat, nagynéniket valami aprósággal. Miért ne lehetne ez egy levél, netán egy kedves rajz, amivel kimutathatják a szeretetüket a picik?

Családi lista

Ültessétek egy asztalhoz a famíliát, és egy nagyobb papírra írjátok fel – akár rajzok kíséretében -, hogy melyek azok a dolgok, amikért családi szinten hálásak vagytok. Például: „Hálásak vagyunk, hogy ilyen szép házban élhetünk” vagy „Hálásak vagyunk, hogy együtt lehetünk”. Mivel folytatnátok a sort?

A pozitív látásmód erősítése

Segítsétek elő a gyerekek pozitív látásmódjának kialakulását! Még ha rossz dolog is történt velük aznap, kérdezzétek meg tőlük, hogy mi volt a jó az adott napban. Biztosan eszükbe fog jutni valami, amitől vidámabbak lesznek.

Saját készítésű háladoboz

Kézműveskedjetek kicsit, és készítsetek együtt egy mutatós dobozt, amibe a későbbiekben tegyétek bele azokat a cetlikre felírt, apró hétköznapi eseményeket, amik örömet és hálát váltottak ki a csöppségekből. Ha már tud írni a gyerkőcötök, akkor az ő kézírásával töltsétek meg a kis papírokat!

Miért?

Időnként kérdezzétek meg a kicsiket, hogy miért hálásak a legjobban! Lehet ez egy aktuális, de egy olyan dolog is, amit folyamatosan éreznek. A lényeg, hogy gondolkodásra bírjátok őket.

A szülői minta

A fenti pontok nagyszerű trükkök lehetnek a „hálára nevelésben”, de ami még talán ezeknél is fontosabb, hogy szülőként mutassatok olyan példát, amiből a gyerekek a lehető legközelebbről tapasztalhatják meg, miért is annyira fontos értékelni az élet apró dolgait.

Nyitókép: Thinkstock