Így teremthetünk egészséges határokat a párkapcsolatunkban 8 lépésben

A jó párkapcsolat egyik titka az egészséges határok betartása. Ha nem tartjuk tiszteletben a másik igényeit, személyiségét, akkor nem biztos, hogy hosszú távon működőképes lesz a dolog. Cikkünkben nyolc okos tippet adunk, amivel újraépíthetitek a határokat és megőrizhetitek önmagatokat.

egészséges párkapcsolat

Düh, harag, frusztráció – bármelyik érzelem jelentkezik egy szerelmi kapcsolatban veszélybe kerülnek az egészséges határok. Amikor azokat átlépjük, bántjuk a másikat és a kapcsolatunk is sérülhet. Ha úgy érzitek, hogy épp hullámvölgyben vagytok, menjetek végig a következő nyolc ponton. Az önmonitorozással helyrebillenthetitek a közös életeteket, vagy eldönthetitek, hogy egyáltalán van e jövője a kapcsolatnak:

Tisztázzátok magatokban, kik is vagytok

Tisztelitek és szeretitek magatokat? Mit vártok a párkapcsolatotoktól? Az első és legfontosabb lépés, hogy rájöjjetek kik is vagytok valójában és merre haladtok. Amíg ezekre a kérdésekre nem tudtok válaszolni, addig ne várjátok, hogy a kapcsolatotok harmonikus lesz. A céltalanság nem jó, tanuljatok meg magatokra fókuszálni!

Beszéljetek a másikkal őszintén és nyíltan

Ahhoz, hogy egészséges határokat teremtsetek a magánéletetekben, először tudni kell, hogy mi az, amit toleráltok és mi az, amit nem fogadtok el az emberi kapcsolataitokban. Tájékoztassátok a körülöttetek élőket arról, hogy mi az, ami zavar titeket bizonyos helyzetekben.

Tanuljatok meg nemet mondani

Főként a családban és baráti körökben fordulhat elő az, hogy az emberek mindenfajta érzelmi trükköt használnak, hogy manipulálni próbálják a többieket. Például igent mondanak olyan dolgokra, amikhez egyébként semmi kedvük. Ha legközelebb ilyen helyzetbe kerültük, egyszerűen vegyetek egy mély levegőt, és mondjatok nemet. Ne magyarázkodjatok és ne keressetek mentséget, egy egyszerű „nem” elég. Az elején lehet, hogy a többieket ez zavarni fogja, de idővel tiszteletben fogják tartani a döntéseteket.

Tegyétek a saját jólléteteket az első helyre

Talán az egyik legnehezebb feladat ez. Sokan hajlamosak feláldozni a saját boldogságukat a szerelmükért, családtagjaikért vagy a barátjukért. Persze, ez nemes dolognak tűnik először, de hosszú távon nagyon sokat árthatunk vele magunknak. Az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben (vagy, ha épp nem) visszatükröződik a párkapcsolatunkban is.

Vonuljatok el néha

Az önmagunkkal töltött időnél nincs értékesebb. Meg kell tanulnunk szeretni és megérteni magunkat.

Hagyjatok teret és időt a másiknak

Hagyni kell a másikat is lélegezni a párkapcsolatban, hogy ne érezze magát úgy, mint akit egy kalitkába zártak. Ezt hosszú távon senki sem bírja.

Bízzatok az ösztöneitekben

Néha nem árt egy kis befelé figyelés sem. Ha egy pillanatra is rossz érzésetek merül fel a másikkal szemben, nem árt óvatosnak lenni. Jó, ha még az ismerkedési fázisban kiderül, hogy valójában nem is illetek össze.

Szeressétek magatokat annyira, hogy magatok mögött tudjatok hagyni bizonyos dolgokat

Életünk során számos kapcsolatot alakítunk ki. Vannak életre szóló barátságok, hosszú távú párkapcsolatok, de sajnos, sok olyan találkozás is van, amelyről utólag derül ki, hogy túl sokat ártott/árt nekünk és nem vezet boldogsághoz. Ha ezeket felismertétek, inkább mondjatok búcsút nekik. Higgyétek el, sokkal jobban jártok és nem utolsósorban megadjátok a lehetőséget arra, hogy valami új és jobb alakuljon ki.

 

Még több hasonló témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(purposefairy.com)