Ha visszagondolok a kamaszéveimre, egy meghatározó dolog jut az eszembe: félénknek és visszahúzódónak tituláltak az osztálytársaim és a tanáraim. Valószínűleg már akkor is úgy viselkedtem, mint az introvertáltak, mint ahogy később a munkahelyeimen. Meglehet, hogy mások szemében zárkózottnak tűnök, pedig csak a feladataimra koncentrálok, és nem beszélek sokat a magánéletemről… Légrádi Júlia írása.

Az introvertált személyek számára lelkileg sokkal fárasztóbb lehet egy munkanap, mint másoknak. Részt venni az értekezleteken és megbeszéléseken, mások előtt bonyolítani a telefonhívásokat, netán a főnökkel vagy a felettessel egyeztetni sokszor extra kihívás számukra, nem csoda, hogy este fáradtan hullanak az ágyba. Ha hozzám hasonlóan ti is éreztetek már így, akkor fontos tudnotok, hogy nincs veletek semmi baj, csak szükségetek van egy olyan nyugodt és csendes közegre, ahol a nektek megfelelő módon dolgozhattok. Manapság sajnos azonban sok munkahelyen ezek a feltételek nem adottak, gondoljatok csak az egylégterű irodákra.

A környezet mellett azzal is számolni kell egy befelé fordulóbb embernek, hogy adott esetben félénknek, visszahúzódónak tartják a kollégái, főnökei, ami manapság nem túl divatos tulajdonság a munka világában. Noha sokan közülük  nyugodtabbak, jobb hallgatók és megfontoltabbak, mint extrovertált társaik, ezt a munkahelyen nem mindig ismerik el pozitívumként, hiszen többre becsülik a karizmatikus, harsány és vezetői ambíciókkal rendelkező munkavállalókat.

Ezzel együtt sem kell azonban aggódnotok, ha ti nem ilyenek vagytok, sőt a saját tapasztalataimból kiindulva azt tanácsolom nektek, hogy a mások szemében gyengeségnek tűnő tulajdonságaitokat forgassátok át erősséggé! A Monster álláskereső oldal karrier szakértője, Vicki Salemi például az alábbiakat tanácsolja a Huffpost cikkében az introvertált munkavállalóknak és -keresőknek:

1. Koncentráljatok a számotokra megfelelő munkakör megválasztására!

Ha introvertáltak vagytok, feltehetően már ti is rájöttetek, hogy nem kifejezetten illik hozzátok a színészet, a televíziós műsorvezetés vagy éppen a rádiózás. Valószínűleg teljesen másfajta területen helyezkedtetek el, olyan helyen, ahol a kreativitásotok, a gondolkodásotok és a személyiségeteknek megfelelő készségeitek kerülhetnek előtérbe. Magam is ebbe a csoportba tartozom, pont ezért választottam az írást, amiben egy kicsit megbújhatok és betűk formájában lehetek jelen nagyobbrészt a mindennapokban. Ha még nem találtátok meg a nektek való állást, akkor gondoljátok végig – ha szükséges kérjétek a hozzátok közel állók segítségét – és határozzátok meg az erősségeiteket és gyengeségeiteket! Lehetőség szerint végezzétek azt a munkát, ami illik hozzátok, és amiben ki tudtok teljesedni.

2. Helyezzétek középpontba az erősségeiteket!

Sok introvertált személyiségnek könnyebb írásban megnyilvánulni, mint szóban, éppen ezért lehet tanácsos a kommunikáció ezen formáját használni a munkatársakkal és a főnökkel, de még a feladatokkal kapcsolatos ügyintézés során is. A mai világban, vagyis az e-mailek és rövid szöveges üzenetek korában ez már könnyen megoldható. Ha egy megbeszélésen vesztek részt, ne legyen rossz érzésetek attól, hogy esetleg egyszer sem szólaltok fel. Figyeljetek, jegyzeteljetek, és használjátok a későbbiekben a hallott információkat!

3. Készítsetek egyéni időbeosztást a munkanapokra!

Introvertált emberként szeretem, ha magam oszthatom be a napi teendőimet, és azt is, ha a munkavégzés ideje alatt önálló lehetek. Jobban megy a munka egyedül, mint csapatban, és hatékonyabban tudok működni, ha ehhez teret kapok. Ha nektek is hasonló érzéseitek vannak, akkor bizonyára ti is igyekeztek a saját ritmusotokra és „szükségleteitekre” hangolva felépíteni a heti menetrendet. Amennyiben erre még nem került sor, akkor igyekezzetek a munkahelyi lehetőségeitekhez mérten kialakítani egy nektek megfelelő ütemet!

4. Válogassátok meg a munkahelyi kapcsolataitokat! 

Attól, hogy az introvertáltak zárkózottabbak az átlagnál, még nem antiszociálisak. Számomra például nagyon is fontos a jó kapcsolat a közvetlen munkatársaimmal, hiszen együtt dolgozunk, és sok időt töltünk együtt a hétköznapokban. Az, hogy esetleg kevésbé aktív a viszonyotok a kollégáitokkal nem egyenlő azzal, hogy barátságtalanok és visszahúzódóak vagytok, ha a szociális kapcsolatokról van szó. Abban az esetben, ha így működtök, próbáljatok meg inkább kevesebb, de mélyebb ismeretségeket kialakítani, és ne érezzétek magatokat rosszul attól, hogy nem úgy viselkedtek, mint egy baráti körben.

5. Időnként lépjetek ki a komfortzónátokból! 

Akármennyire is klisé, érdemes időnként kilépni a jól megszokott működési rendszerből. Egyrészt új ismereteket szerezhettek, bővíthetitek a látókörötöket, és megismerhetitek magatokat egy teljesen más oldalról. Nem kell a figyelem középpontjába kerülnötök ahhoz, hogy egy kicsit előrébb léphessetek a karrieretek vagy éppen a magánéleti céljaitok kapcsán. Az viszont szükséges, hogy egy kicsit nyitottabbak és bátrabbak, sőt néha határozottabbak is legyetek. Ha ez most félelmetesnek tűnik, akkor gyakoroljatok! Hallassátok többször a hangotokat, mondjatok véleményt olyan dolgokról, amik éppen aktuális beszédtémák, vagy vállaljatok el egy kisebb prezentációt! Ezekkel a lépésekkel leküzdhetitek az aggodalmaitokat és nagyobb önbizalomra tehettek szert. Tapasztalatból mondom, hogy segít a módszer.

6. Haladjatok a saját adottságaitok mentén! 

Valószínűleg ti is ismertek olyan embert vagy embereket, akik szeretnek dicsekedni és  önmagukat fényezni. Ők magabiztosságuknak köszönhetően valószínűleg sokkal könnyebben boldogulnak és több lehetőséget is kapnak az életben. Nem szükséges viszont az ő példájukat követnetek, hiszen ti introvertáltként alapból sem a rámenősségetekkel, hanem a konkrét eredményeitekkel juttok előrébb az életben. Koncentráljatok továbbra is erre!

Még több életvezetési és sok más érdekes pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/6. számában.

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock