„Anya és apa el fognak válni” – valószínűleg ez a legborzasztóbb mondat, amit egy gyerek szájából hallhatunk, és amitől szinte azonnal összeszorul a gyomrunk. Külső szemlélőként is nehéz kérdés, ha viszont éppen mi vagyunk a válófélben lévő szülők, akkor pláne komplikált dolog megoldást találni rá, hogy parányit jobb legyen a kicsik helyzete. Ehhez hoztunk most tippeket.

A válás traumatikus élmény a felnőttek és a gyerekek számára is, ráadásul napjainkban egyre több kapcsolat ér véget. Ilyenkor a legjobban a kicsik sérülnek, akiket persze mindenáron szeretnénk megvédeni, még akkor is, ha tudjuk, elkerülhetetlen a fájdalom. A legfontosabb a kommunikáció. Az, hogy hogyan beszélünk a történtekről és a lehetséges megoldásokról, örökre meghatározza majd a csöppségek lelkivilágát. Az American Psychological Association kutatásai azt mutatják, hogy három tényező segítheti maximálisan a válás közben és az azt követő időszakban a család legkisebb tagjait: a szoros kapcsolat a szülőkkel, a megfelelő nevelési mód és a minimálisra csökkentett konfliktushelyzetek. Ezeken kívül hat hasznos tanácsot is érdemes megfogadni a megpróbáltató időszakban:

Fontos a megfelelő időzítés

Ha szóba kerül a válás a házasságban, az a legjobb, ha csak akkor tudják meg a gyerekek, amikor már biztos a döntés. Amíg nem végleges, vagy éppen kételyekkel teli az elhatározás, addig felesleges bizonytalanságban tartani a piciket. Muszáj szem előtt tartani az ő jövőjüket is! Jó időpont persze nem létezik, mégis lehet úgy időzíteni, hogy például ne az ünnepek, a szülinapok, netán egy fontosabb verseny idején kerüljön terítékre a téma.

Együtt kell elmondani

Még akkor is, ha nincs egyetértés mindenben a házastárssal, lényeges, hogy egyezségre jussanak a felek, hogy mit és hogyan mondanak el a gyerkőcöknek. Nem szerencsés, ha egymást hibáztatják a szülők, vagy azt éreztetik a gyerekekkel, hogy ez egyikük nagyobb szerepet vállalt a kapcsolat megromlásában. Jobb mindig őszintének lenni és figyelembe venni az életkori sajátosságokat, valamint az érzelmi érettséget is. Ezek után pedig érdemes felkészülni a kérdésekre, hiszen a picik kérdezni fognak. Válaszolni kell olyanokra, hogy hol fognak lakni, ki lesz velük többet és mikor találkoznak majd egyszerre mindkét szülővel – már ha ez lehetséges opció. A gyerkőcök csak azt szeretnék tudni, hogy hogyan érinti mindez az életüket, ezért fontos, hogy maximális támogatást érezzenek a felnőttek oldaláról.

Felesleges játszmák? Stop!

Bármennyire is dühös ilyenkor az ember, nem szabad a gyerekek előtt vitatkozni és egymás fejéhez vágni a házasság nehézségeit a heves veszekedések közepette. Fontos, hogy a szülők ne generáljanak félelmeket és ijedtséget a kicsikben. Ha valaki olyan ideges, hogy legszívesebben elmondana minden negatív dolgot a másikról a gyerekeknek, ne tegye! Ők még csak gyerekek és nem tesz jót nekik, ha a szeretett szüleik egymást kritizálják, sok pici ilyenkor ugyanis két tűz közé kerül, és akár hibásnak is érezheti magát.

Csak diszkréten a papírokkal!

Érdemes odafigyelni arra, hogy a válási papírok hol landolnak a lakásban. A hivatalos papíroknak elkülönített fiókban, szekrényben a helye, nem pedig ott, ahol akárki, még a gyerekek is rábukkanhatnak. Emellett fontos a telefonbeszélgetésekre is egy szeparált helyiségben sort keríteni.

Amikor a szokatlan viselkedés nem szokatlan

Ebben az időszakban nem szabad meglepődni, ha a korábbitól eltérő viselkedést mutatnak a gyerekek. Lehetnek bizonytalanok, haragosak, rosszul aludhatnak, szorongóvá válhatnak, de extra figyelemért is kiálthatnak. Sosem szabad elfelejteni, hogy a válás egy félelmetes és nehéz dolog a kicsik számára, akik nyíltan fogják vállalni a szomorúságukat és dühüket. Lesznek jobb és rosszabb napok is, pont ezért fontos feladata a szülőknek az odafigyelés és a türelemmel teli törődés.

Vigyázzunk a gyerekekre és magunkra is mindenáron!

Ha végképp egyedül marad egy szülő a válás problémájával és a gyerekekkel (például az egyik fél azonnal elköltözik), akkor kulcsfontosságú tájékozódni a segítség lehetőségeiről. Nem kell egyedül végigcsinálni ezt a hosszú utat, lehet támaszkodni a családtagokra, közeli barátokra, végső esetben segítő szervezetekre. Ha a szülő ki tudja beszélni a nehézségeit és a feszültségpontjait, akkor a kicsikről is jobban tud majd gondoskodni. A gyerek, de még a felnőtt egészséges lelkivilágához is elengedhetetlen a szoros kapcsolat, a sok beszélgetés és egy közös, bizalmas rendszer.

 

Még több életvezetési és sok más érdekes pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché legújabb számában.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(mother.ly)