Valljuk be, a harmincas éveink mérföldkőnek számítanak, hiszen nemcsak az életünk vehet teljesen új irányt (házasság, gyerekvállalás, karrierváltás), de a bőrünkkel kapcsolatban is jó pár változást megtapasztalhatunk. Nézzük mit tehetünk ebben a korban a bőrünk egészségének megőrzéséért!

1. Tisztítás alaposan

Sose hagyjuk ki az alapos esti arctisztítást! A nap folyamán lerakódott szennyeződések mellett a sminket is minden esetben távolítsuk el, hiszen a különféle kozmetikumok akár el is tömíthetik a pórusainkat. A tisztításhoz használjunk a bőrtípusunknak megfelelő készítményeket: micellás vizet, arctejet vagy arctisztító olajat.

2. Radírozzunk!

A tisztítás fontos része a hámlasztás is. Az elhalt hámsejteket bőrradírokkal, házi készítésű hámlasztókkal távolíthatjuk el, de figyeljünk arra, hogy ezek a készítmények ne legyenek túl durva szemcséjűek, mert könnyen mikrosérüléseket idézhetünk elő a bőr felszínén.

3. Az áldásos C-vitamin

A harmincas éveinkben a napsütés pigmentfoltokat eredményezhet, ezért nem szabad megfeledkezni a napi C-vitaminbevitelről sem. Ezt akár szérum formájában is megtehetjük, ugyanis a kozmetikai ipar az utóbbi időben egyre több antioxidáns, és köztük C-vitaminban gazdag szérumot dobott a piacra. Rendszeres használatukkal ellensúlyozhatjuk a nap negatív hatásait és késleltethetjük a bőröregedést!

4. Védjük a bőrünket!

A fényvédők használata a harmadik x-en túl kötelező! Érdemes olyan készítményt beszerezni, ami egyben hidratál is!

5. Szépítő alvás okosan

Alvás közben a bőr megnyugszik és visszanyeri egyensúlyát, rugalmasabb és feszesebb lesz. Idővel a szervezet kollagéntermelése azonban csökken, a bőr nem tud olyan gyorsan regenerálódni, ezért nem árt, ha kicsit „rásegítünk” a megújulási folyamatra. Ezt megtehetjük retinolt és alfa-hidroxi savakat tartalmazó krémekkel.

6. Hidratálás, hidratálás, hidratálás!

Nem leszünk örökké fiatalok, idővel a bőr veszít hamvasságából és puhaságából, ezért elengedhetetlen, hogy naponta hidratáljuk! Egy jó (fényvédőt is tartalmazó!) nappali, valamint egy tápláló éjszakai arckrémmel és megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel gondoskodhatunk bőrünk egészségéről.

7. Ne feledkezzünk meg a szemkörnyékről sem!

Harmincon túl sajnos már az első ráncok is megjelennek, így ha még nem kezdtünk el foglalkozni a szem környékének ápolásával, akkor tegyük most meg! A szemhéj és szem alatti terület különleges törődést igényel, hiszen itt sokkal vékonyabb a bőrünk, mint máshol. Válasszunk megfelelő kozmetikumot és regeneráljuk hetente egyszer (akár házi készítésű pakolással) a karikásodásra hajlamos felületet!

Nők Lapja Szépség különszámában még több hasonló témáról olvashattok.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(helloglow.co)