Az intimitás megléte a párkapcsolatban és a kiegyensúlyozott szexuális élet nemcsak a lelkünkre, de a mentális és fizikai egészségünkre is hatással van. Nem is gondolnánk, de rengeteg pozitív élettani változást idéz elő egy-egy romantikus együttlét. De mégis, hogyan hat ez az egész a testünkre és az elménkre?

Növeli az élettartamot

A rendszeres szexuális élet bizonyítottan jótékonyan hat az életünk minőségére és tartamára. Az orgazmus során felszabaduló hormonok és energiák gondoskodnak a jó immunrendszerről, a stressz szint csökkenéséről, sőt még a bőrünk is szebb lehet tőle.

Javítja a mentális egészséget

Ha éreztük már azt, hogy az együttlét után megváltozott a hozzáállásunk egy-egy dologgal kapcsolatban, csökkent a szorongásunk, enyhült a fájdalmunk, és egyszerre jókedvűek és kiegyensúlyozottak lettünk, akkor tudjuk, miről van szó. Ez bizony a szervezetünkben felszabaduló hormonoknak köszönhető. Az endorfinok, az öröm- és boldogságérzetért felelős hormonok nemcsak az általános hangulatunkat javítják, de hatnak a depressziós tünetekre is.

Közelebb hoz a társunkhoz

Az érintés nagyon fontos egy párkapcsolatban, hiszen nemcsak a köteléket erősíti köztünk, de hormonális szinten is összekapcsol minket. A szex során felszabaduló hormonok gondoskodnak az örömérzeten túl a kötődésérről is, ezért sokkal szorosabb és intimebb lesz a kapcsolatunk a kedvesünkkel.

Kiváló orvosság

A gyakori szex sokféleképpen segítheti a fizikai egészségünket. A férfiak esetében például bizonyítottan csökkenti a prosztatarák kockázatát, az orgazmus pedig természetes fájdalomcsillapítóként is működik, így segíthet például a fej- vagy az izomfájdalmak csillapításában.

Égeti a kalóriákat

Egy óra intenzív szeretkezéssel akár száz kalóriát is elégethetünk, tehát meglehetősen hatásosnak bizonyul a „takaró alatti edzés”. Ennek ellenére nem javasolt teljesen leváltani a szokásos testmozgást a lepedőakrobatikára, mert önmagában nem biztos, hogy látható eredményt hoz majd.

Stresszoldó

A szex során nagyon sok energia szabadul fel, ami jótékony hatással van a feszültségszintünkre, az orgazmus megélése pedig kifejezetten sok stressztől szabadít meg, hiszen az agyalapi mirigy és a hipotalamusz endorfint bocsát ki. Hirtelen megkönnyebbülés, nyugalom és az alvás iránti vágy egyszerre jelentkezik az együttlétek után. A minőségi alvás pedig köztudottan hozzájárul az idegrendszer rendes működéséhez.

Jótékonyan hat a női szervekre

A szex pozitívan hat a kismedencére, de még a menstruációs egészségünkre is. A gyakori intim pillanatok erősítik az izmokat, és enyhítik a premenstruációs tüneteket, például a görcsöket.

Még több párkapcsolati témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)