A magányosan elvonulók életében sokszor problémát okoz, hogy kimozduljanak otthonról. Képesek az utolsó pillanatban is lemondani egy találkát, csak azért, mert épp nincs kedvük az emberekhez, aztán szégyenérzetük van. Összeállításunkban adunk nekik néhány okos tanácsot, hogy legközelebb ez ne történhessen meg.

introvertált

1. Fókuszáljunk arra, hogy mit nyerhetünk bizonyos szituációkból!

Közeleg az egyik legjobb barátunk születésnapja, de nekünk semmi kedvünk elmenni a forgalmas belvárosi helyre, ahová ő a bulit szervezte.  Kivételesen (bármennyire is nehezünkre esik) próbáljuk meg háttérbe szorítani azt, hogy nincs kedvünk emberek közé menni, ehelyett fókuszáljunk az ünnepeltre! Koncentráljunk az érzelmeinkre, merüljünk el abban, hogy mit jelent számunkra az illető, aki szeretné, ha ott lennénk élete egyik fontos eseményén.

2. Parancsoljunk magunkra!

Egy nehéz kihívással mindenki motiválható, szóval néha érdemes olyan célt kitűzni, amit elsőre nagyon nehéznek tűnik teljesíteni. „Gyáva nyúl vagy? Mitől félsz? Hiszel azoknak az embereknek, akik azt mondják, hogy egy introvertált erre képtelen? Megadod nekik azt az örömöt és elégedettséget, hogy igazuk van?” Ne hagyjuk, hogy mások elkönyveljenek minket, mutassuk meg, hogy mire vagyunk képesek!

3. Mantra, mint ego dopping

Dicsérő szavakkal is motiválhatjuk magunkat, sőt, ha úgy érezzük, szükségünk van egy megerősítésre, fogalmazzunk meg egy iránymutató mondatot, amit naponta többször elismétlünk. A jól elvégzett munka után pedig ne felejtsük el csendben megjegyezni, hogy ügyesek voltunk. Mutassuk meg magunknak és a világnak, hogy mennyire erősek vagyunk!

4. Vizualizáljuk saját magunkat!

Egy rettegett esemény vagy feladat előtt pár perccel vonuljunk félre, keressünk egy csendes zugot, és meditáljunk! Hunyjuk be a szemünket és néhány percig koncentráljunk befelé. Képzeljük el magunkat a félelmet kiváltó, nehéznek hitt helyzetben, képzeljük el azt, ahogyan ezeken a feszült pillanatokon átjutunk és sikeresen teljesítjük a feladatot. Szintén vizualizáljuk azt a pillanatot, amikor hazaérünk. A feladat terhétől megszabadulva, megkönnyebbülten belépünk a meleg otthonunkba, összegezzük és lezárjuk magunkban a nap történéseit. Ezekkel a pozitív gondolatokkal nemcsak megnyugtatjuk az elménket, a gondolatok hatására tudat alatt azon dolgozunk majd, hogy minél jobban sikerüljön végrehajtani az előttünk álló feladatot.

Még több pszichológiai témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)