Önsorsrontó szokások, amikre hajlamosak a bizonytalan emberek

Sokunknak nehéz elfogadni, hogy nem tudjuk mindig mindenre a választ és igen, olyan is előfordul, hogy egyes dolgokban elbizonytalanodunk. De ezzel nincsen semmi baj, hiszen a bizonytalanságnak is vannak előnyei. Nem árt azonban időben felismerni, hogy milyen hibákat követhetünk el, amikor kétségeink támadnak önmagunkban.

Miért nem kell megijednünk, ha valamiben elbizonytalanodunk?

Számos előnye lehet annak, amikor bizonytalannak érezzük magunkat. Az érzés arra késztethet minket, hogy még keményebben dolgozzunk, hogy megismerjük a gyengeségeinket, és megfejtsük, hogy hogyan tudjuk azokat kezelni. A belső bizonytalanság rávezethet arra, hogy jobban figyeljünk, és nyitottabbak legyünk a környezetünkre, és arra is, hogy jobban értékeljük mások támogatását. A trükk az, hogy ne féljünk ettől az érzéstől. Csak azért, mert valamiben vagy önmagunkban kétségeink támadnak, még nem jelenti azt, hogy „haszontalanok” vagyunk, vagy hogy ilyen esetben csak rossz döntéseket hozhatunk, esetleg a hezitálásunk miatt leszünk más embereknek kevésbé szimpatikusak. A kétség valójában sokszor hasznos érzelem, hiszen általa jobban megismerhetjük magunkat.

Mikor jelenthet mégis problémát a bizonytalanságunk?

A bizonytalanság érzése önmagában nem nagy probléma, de ha egy, aztán egyre több negatív cselekedetet generál, az már igen. Ha kikerüljük az önsorsrontó csapdákat, akkor könnyebb lesz együtt élnünk ezzel az érzelemmel. Íme 5 rossz hozzáállás, amelyre a bizonytalan emberek hajlamosak:

1. A bizonytalan emberek magukba fojtják a legjobb ötleteiket

Az önbizalomhiány gyakran vezet ahhoz, hogy értéktelennek, mellőzhetőnek és hozzá nem értőnek érezzük magunkat olyan dolgokban, amit mindenki más tud. De ne gondoljuk azt, hogy mindenki más ugyanazokkal a képességekkel és tudással rendelkezik, mint amivel mi! Csapatban dolgozni például pontosan azért jó, mert sokfélék vagyunk és lehet, hogy épp a mi hozzászólásunk, ötletünk fog segíteni abban, hogy sikerre vigyünk egy projektet. Szóval, merjünk megszólalni! A bizonytalanság egyik fő kiváltó oka, amikor azt feltételezzük, hogy másokat jobban értékelnek, mint minket. Hessegessük el ezt a gondolatot!

2. …túlgondolnak dolgokat ahelyett, hogy előállnának a kérésükkel

Ha félünk meglépni valamit, akkor a legegyszerűbb dolog napokig gondolkodni rajta, ami sokszor túlgondoláshoz vezet. Ez azért nem jó hozzáállás, mert a nüansznyi problémáknak is túl nagy feneket kerekítünk. Az egyik legnagyobb hiba, amit a bizonytalanságunk miatt elkövethetünk, hogy nem fejezzük ki, mire vágyunk, és mit szeretnénk azon nyomban.

3. …alkalmazkodnak más emberek döntéseihez, még akkor is, ha az ösztöneik azt súgják, ez nem jó ötlet

Ha az élet egy-egy területén bizonytalanok, kevésbé hozzáértők vagyunk, hajlamosak lehetünk más emberekben megbízva átruházni a döntést még abban az esetben is, ha az ösztöneink azt súgják, a megbízott személy rossz lépést tesz majd az érdekünkben. Bölcs dolog a saját megérzéseinkre hallgatni. Az ilyen esetekben hasznos a bizonytalanságunk, hiszen figyelmeztet bennünket arra, hogy nem biztos, hogy jó irányba haladunk.

4. …sokat tűnődnek azon, hogyan válthatnak ki a viselkedésükkel elismerést más emberekből

Az önbizalomhiányban szenvedő emberek gyakran vizsgálják magabiztos társaikat, hogy vajon milyen reakciót váltanak ki belőlük a viselkedésükkel. Sőt, azt is ezerszer átgondolják, hogyan tudnának úgy kérni vagy előadni valamit, hogy az mindenképpen jól süljön el, és pozitívan tüntessék fel magukat a többiek előtt. Hetekbe telik, hogy bármivel is előálljanak, vagy hogy elhiggyék azt, az ötletük teljes mértékben jó visszajelzést fog kapni. Taktikáznak, és megfigyelik a másikat, hogy megtudják, hogy az adott személy mit szeret a legjobban. Mi a trükk? Fogadjuk el, hogy nem tudjuk mások reakcióját előre megjósolni. Ellenkező esetben ez a negatív folyamat a döntésképtelenség teljes eluralkodásához vezet.

5. …hagyják, hogy a múltban elkövetett hibáik befolyásolják a jövőjüket (és a jelent is)

Tegyük fel, hogy tíz évvel ezelőtt rossz befektetési döntéseket hoztunk. Mivel félünk attól, hogy a jelenben ismét hibázunk, ezért inkább most nem ugrunk bele semmi hasonló dologba. Ennek eredményeképpen nem teszünk semmit azért, hogy idősebb korunkra jobb körülmények között éljünk. Az ilyen viselkedés a házasságunkban és a párkapcsolatunkban is könnyen konfliktushoz vezethet, mivel a domináns fél lehet, hogy nem tudja elviselni és tolerálni az egy helyben toporgást. A tétlenség helyett inkább fogalmazzuk meg egy mondatban, mi az, amit megtanultunk a múltban elkövetett hibáinkból, és ne féljünk új dolgokba belevágni!

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)