Alacsony libidó? 7 ok, ami miatt elveszthetjük az érdeklődésünket a szex iránt (18+)

Az alacsony nemi vágy problémája senki előtt nem ismeretlen. Szinte minden nő találkozik vele élete során legalább egyszer, mégis nehéz megélni azt, hogy a testünkben „valami nem működik”.

Ebben az állapotban az ember spontán nemi vágya részlegesen vagy teljesen eltűnik. Persze ne arra gondoljunk, amikor fejfájás vagy fáradtság miatt egyszer-egyszer nincs kedvünk a szexhez! A libidóvesztés hosszan tartó szexuális érdektelenséggel jár, ami mindenképpen aggasztó. A szexuális vágyat sokszor az egészséghez, a fiatalos lendülethez társítjuk, éppen ezért érdemes utánajárni, hogy mi állhat a probléma hátterében.

Ha a családban tabu a szexualitás

A korai szexuális tapasztalatok meghatározók a későbbi szexualitásunkban. Ha olyan közösségben nőttünk fel, ahol a szexualitás bűnös dolognak számított, nem beszéltek róla, az nálunk is okozhat egyfajta elzárkózást. A témával kapcsolatos korai félelmeinken azonban nemcsak hogy lehet, kell is dolgozni! Tanácsos szakértőhöz fordulnunk, de az is segíthet, ha a párunkkal megbeszéljük ezeket a félelmeket.

Önbizalomhiány a testünkkel kapcsolatban

Az önbizalomhiány okait is érdemes először a családban keresni. Ha a családunkban létezett egy példakép, vagy volt valaki, akihez mindig hasonlítgattak bennünket, netán kifigurázták valamely testrészünket, az negatív hatással lehet a felnőttkori szexualitásunkra. Persze a testünkkel kapcsolatos képet meghatározzák az aktuális médiatrendek is, de ha a szüleinktől stabil alapot kapunk, akkor a média kevésbé lesz ránk hatással. A legegyszerűbb, ha arra gondolunk, hogy a szerelem nem áll egyenes arányosságban a tökéletes – vagy annak vélt – testtel. A szerelem független attól, ahogy kinézünk. A férfiak imádják a nőket, és viszont. Magasságtól, súlytól, mellmérettől függetlenül.

Egy korábbi trauma vagy kellemetlen szexuális együttlét

A szexuális bántalmazás áldozataiban olyan folyamatot indít el a megélt esemény, amelynek a következtében az érintettek könnyen elveszíthetik érdeklődésüket a szex iránt. Ez egyáltalán nem csoda, hiszen az intim testrészünk a privát szféránk, amelyhez egy idegennek semmi köze. Ráadásul az áldozatok egy része a bántalmazás idején még nagyon fiatal, illetve semmilyen igazi élménye nincs a szexualitással kapcsolatban. Megfelelő terápiával fel lehet dolgozni egy ilyen eseményt, ám nagyon fontos, hogy csak akkor történjen meg a szex, amikor a testünk és a lelkünk is felkészült rá!

Ha fájdalmas a szex

Miért is akarna bárki szexelni, ha a közösülés fájdalmat okoz neki?! Érthető, ha az érintett inkább messze elkerüli az aktust. A fájdalmas szex hátterében sokszor azok a hormonális változások állnak, amelyek a menopauzával együtt járhatnak, a rákbetegek pedig a kemoterápia során is észlelhetik a kellemetlenséget. Ebben az esetben sokszor egy helyi alapú hormonkezelés segíthet. Ilyen esetben mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost!

Ha alacsony a szervezet tesztoszteronszintje

Mint a szervezetben szinte mindenért, a libidóért is a hormonok helyes működése felelős. Az ösztrogén mellett azonban a tesztoszteron megfelelő szintje is rendkívül fontos. A vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztoszteron a nő vágyának legfontosabb hajtóereje. Az alacsony tesztoszteronszint gyakran jár együtt elhízással, de az egyik leggyakoribb tünete mégis a szexuális vágy csökkenése. Hogy elérjük a megfelelő hormonális egyensúlyt, mozogjunk, de gyógyszeres formában is pótolhatjuk a tesztoszteront. Ne feledjük, hogy ez utóbbi megoldás csupán a tüneteket kezeli!

Stressz és túlzsúfolt élet

Az emberek többsége túl elfoglalt ahhoz, hogy szexeljen. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs egy-egy szabad fél- vagy egy órája, csupán azt, hogy annyira stresszes az élete, hogy a szex az utolsó, amire gondolni tud. Vegyük fel a harcot a stresszel, mozogjunk, és szánjunk időt a hétköznapokban is a pihenésre! Hogy a szex újra az életünk részévé váljon, a legegyszerűbb, ha használjuk a fantáziánkat.

Elveszett bizalom és érdeklődés a partner iránt

A szex a kapcsolat tükre. Ha nincs kedvünk az együttléthez, mert már nem bízunk a partnerben, vagy esetleg annyira megromlott a kapcsolat, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy hozzánk érjen, akkor nem kell más okot keresni a libidóvesztés hátterében. A bizalom a jó szexuális együttlét legfontosabb tényezője. Ilyen esetben célszerű párterapeutához fordulni, vagy kettesben megbeszélni a problémát.

 

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(dailymail.co.uk)