Ha nem érezzük magunkat igazán, felhőtlenül boldognak, akkor érdemes elgondolkoznunk, mert lehet, hogy túl gyakran mondogatjukaz alábbi hét mondatot. A mondatok mögött rejlő gondolkodás pedig valóban megkeserítheti az életünket.

„Ez sosem fog sikerülni!”

Ha mi sem hiszünk saját magunkban, akkor hogy várhatjuk el, hogy bárki más higgyen bennünk?! A szavaknak ereje van, és az önbeteljesítő jóslatok sajnos működnek. Sokkal hasznosabb azzal kezdeni egy nehéz feladatot, hogy: „Megoldom, mert eddig még nem volt olyan, amit ne oldottam volna meg”.

„Bárcsak ne így döntöttem volna…”

A pozitív pszichológia egyik legfontosabb üzenete, hogy próbáljunk mindig a jelenben maradni, és foglalkozzunk azokkal a dolgokkal, amelyek most történnek. Ha állandóan a múlttal vagyunk elfoglalva, az könnyen depresszióssá tehet minket. Ami megtörtént, azzal már nincs mit tenni, abból dolgozzunk, ami a jelenben a rendelkezésünkre áll!

„Ilyesmi miért mindig velem történik?”

Ha mindig az áldozatszerepben kívánunk tündökölni, akkor ez egy remek mondat, de sajnos ez a szerep nem a boldog életről és a harmóniáról szól. Próbáljuk meg a legjobbat kihozni mindenből, akár még a rossz dolgoknak is lehet jó hatása. Julie Burstein TED-videójában egy festőről mesél, aki firenzei tanulmányai után úgy érezte, képtelen igazán rendkívülit alkotni. A csalódottsága lendítette tovább, mára ő az egyik legismertebb szobrász a világon.

„Egyszer szeretnék…”

Egyszer? Miért nem most? Túl sokat álmodozunk arról, hogy majd, ha ez meg ez lesz, akkor majd ezt meg ezt csinálom. Szomorú dolog egy idő után konstatálni, hogy egy több éve dédelgetett terv még mindig nem valósult meg, mert nem volt rá megfelelő idő, elegendő pénz, elhatározás vagy bátorság. Persze nem azt mondjuk, hogy már holnap induljon el bárki is a világkörüli útra, de a tervezgetést érdemes elkezdeni.

„Ez csak a szerencsén múlt”

Bármennyire is nagyképűnek tűnik azt mondani „igen, megcsináltam”, mégsem az. Szomorú, hogy a sikereinket gyakran ezzel a mondattal ütjük el, ahelyett, hogy megélnénk őket. Persze, hogy a sikereinkben szerepet játszik a szerencse is, de ne ezt hangsúlyozzuk.

„Egyszerűen nem vagyok szerethető”

A párkeresés nem a legegyszerűbb feladat: ahhoz, hogy megtaláljuk életünk párját, sokszor évekig kell várnunk, de ez még nem azt jelenti, hogy nem vagyunk szerethetők. Tudjuk, a türelem… Ne adjuk fel!

„Másoknak miért van mindig szerencséje?”

Az irigység az élet megrontója! Azok az emberek, akik mindig másokkal vannak elfoglalva, sosem lesznek igazán boldogok. Gondoljuk át, hogy mik azok a dolgok, amelyekért hálásak lehetünk, és máris rájövünk: tulajdonképpen nem cserélnénk senkivel.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(brigitte.de)