Az ember nem minden esetben állapítja meg magáról, hogy pánikrohama van. A legtöbbször arra gondolunk, hogy talán nem pihentük ki magunkat, nem ettünk vagy nem ittunk eleget, és ezért tört ránk ez a hirtelen rosszullét, ami percekkel később pont olyan gyorsasággal múlik el, ahogy jött. Szerencsére néhány dologgal magunk is javíthatunk a helyzeten.

A pánikroham egyik legjellegzetesebb sajátossága, hogy hirtelen érkezik és 10-20 percen belül véget is ér. Utána az ember kimerült, közben pedig a kínok kínját éli át. A pánikroham tünetei között megtalálható a szapora szívverés, az izzadás, a végtagok zsibbadása, szédülés, émelygés, hasi fájdalom és a kétségbeesett félelem a kontrollvesztéstől. A test ilyenkor úgy viselkedik, mintha tényleges veszélyhelyzetben lenne, de nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen.

Figyelem, az alábbi tippek csak a tüneteket enyhítik, súlyos, visszatérő esetekben szakember segítségét kell kérni!

Változtassunk a gondolkodásunkon!

Pánik esetén a testünk a szélsőséges szorongás reakcióit produkálja. Ha a roham még nem uralkodott el rajtunk, sokat segíthet, ha átgondoljuk, hogy mi történik. Mondjuk azt magunknak, hogy minden a legnagyobb rendben van, nincs semmi okunk arra, hogy rosszul legyünk. Közben, bár úgy érezhetjük, hogy a roham soha nem ér véget, de ez szerencsére nincs így. Ne feledjük, az elménkkel tudjuk irányítani a testünket, és arra is képesek vagyunk, hogy lenyugtassuk magunkat. Kathryn Moore pszichológus találóan fogalmazta meg a lényeget: „A szervezet úgy érzi, hogy egy tigris van a szobában. Mi azonban emlékeztessük arra, hogy az a tigris még csak a közelben sincs.”

Próbáljunk ki relaxációs technikákat!

Szorongás esetén az izmaink megfeszülnek és az egész testünk görcsbe rándul. Igyekezzünk ellazítani az izmokat és mindenképpen üljünk le, és vegyünk fel ernyedt testtartást! Sokat segíthet, ha a kezünket megszorítjuk, majd kiengedjük, és ezt megismételjük párszor. A pulzáló mozgás következtében kénytelenek vagyunk fókuszt váltani, így könnyebben ellazulhatunk. Ha a figyelmünket lefoglalja az, hogy a testünk jelzéseire koncentrálunk, akkor könnyebben érjük el a vágyott nyugodt állapotot.

Igyekezzünk megőrizni a kontrollt a légzésünk felett!

A pánikroham gyors légzéssel jár, ami szédüléshez, sőt, ájuláshoz is vezethet. Azonban, ha képesek vagyunk kontrollálni a légzésünket, az segíthet gátat szabni a rohamoknak. A légzésünk megnyugtatására már számtalan applikációt találhatunk az interneten – akár ezeket is érdemes letölteni, és kipróbálni. A céljuk az, hogy egy speciális légzéstechnikával segítsenek megnyugtatni a testünket, amivel csökkenthetjük a rosszullét mértékét.

Figyeljük meg, hogy milyen helyzetben fordul elő leggyakrabban!

A naplót írók előnyben vannak, de sosem késő elkezdeni! Ha naplót írnánk, akkor jegyezzük fel, hogy melyik napszakban vagyunk a leginkább feszültek, mi történt velünk, mi vesz minket körül ilyen helyzetekben! Ha megvan a kiváltó ok vagy okok, akkor egyszerűbb kezelni a problémát, akár profi segítség bevonásával is.

Tanuljuk meg kezelni a napi szorongásunkat

A pánikrohamoknak elejét vehetjük egy alapos életmódváltással. A kevesebb koffein, alkohol és a több testmozgás segíthet rendszert vinni az életünkbe. Ezen felül érdemes időt és energiát szánni arra, hogy megfigyeljük a saját pszichikai állapotunkat (akárcsak a naplóírás alkalmával). A pánikbetegséggel csak úgy, mint a többi pszichológiai problémával, érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít feldolgozni a nehézségeket.

Szöveg: M.M.

Fotó: Unsplash

(huffingtonpost.com)