10 dolog, amire szülőként egy idő után nemet kell mondanunk a gyerekünknek

Ahhoz, hogy gyermekeink önmagukért felelősséget vállaló és mások iránt figyelmes felnőttekké váljanak, nem árt már egészen kicsi kortól tudatosan nevelni őket, és szülőként megtanulni bizonyos dolgokra nemet mondani. Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz, de íme, kiindulásként egy kis kalauz!

szülő

1. Bevetni az ágyát

Az egyik legfontosabb dolog, hogy önállóságra neveljünk a gyermekünket. Ezért első lépésként hagyjuk, hogy reggelente ő maga pakoljon össze a szobájában, vesse be az ágyát, és készítse össze a hátizsákját az iskolába.

2. Az apróságokat is elvégezni helyette

Ne akarjunk mindent megcsinálni helyette! Zoknipárosítás, a kedvenc hajcsat megkeresése – ezek mind olyan dolgok, amelyeket egy ötéves már meg tud oldani egyedül is.

3. Bűnösnek érezni magunkat, ha elkésünk

Szülőként mindent megteszünk azért, hogy a gyerekünk boldog legyen, ő a mindenünk. Ezért ne legyen bűntudatunk, ha esetleg délután három helyett három óra öt perckor érünk oda érte az iskolába!

4. Mindenhová követni

Nehéz elengedni a kezüket és nem aggódni értük minden percben, de eljön az a pont, amikor meg kell húznunk bizonyos határokat. Nem kell megvárni a délutáni szakkörön, és ne maradjunk ott mindig az úszásoktatásán sem! Adjunk esélyt és teret a gyereknek arra, hogy egyedül is megállja a helyét.

5. Mindig az legyen, amit ő akar

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy például nap mint nap édesség és rágcsálnivaló kerül otthon az asztalra, de gyakran előfordul, hogy a gyerekek óhajuk szerint azt ehetnek, amit éppen megkívánnak, ahelyett, hogy új fogásokkal ismertetnénk meg őket, és változatosabbá tennénk az étrendjüket.

6. Késő esti vacsorák

A gyerekek szüleiket figyelve tanulják el a viselkedési mintákat. Ahelyett, hogy minden helyzetben megmondanánk nekik, mit csináljanak, álljunk előttük olyan példaként, akiktől tiszteletet és jó modort leshetnek el. Ezért keljünk korábban, és készítsünk közösen reggelit, valamint a vacsoraidőt is próbáljuk meg együtt tölteni, lehetőleg minél korábbi időpontban!

7. Stop a stresszes hétköznapoknak!

Boldog szülő nélkül nincs boldog család, ezért hagyjunk időt magunknak is a pihenésre, és mondjuk nemet a késő esti túlórára!

8. Kikészíteni a ruháikat a következő napra

Ha el tudnak pakolni maguk után, akkor azt is el fogják tudni dönteni, hogy miben szeretnének másnap az iskolába menni. Csak akkor avatkozzunk bele az öltözködéssel kapcsolatos dolgaikba, ha nem az évszaknak megfelelő ruhát választanak, vagy nem odaillő szettet állítanak össze.

9. Közös perceket tölteni a fürdőszobában

Egy ötéves gyermek már fogat tud mosni, sőt mosakodni is tud egyedül, ezért itt az ideje, hogy önállóan lássa el magát a fürdőszobában is.

10. Minimalizálni a kütyühasználatot az életében

A legjobb, ha egy gyerek naponta minél kevesebb időt tölt a technikai eszközök előtt ülve és azokat bámulva, ám ez a való életben sajnos nem mindig jön össze. Ennek ellenére ne tiltsuk meg neki, ha például be szeretné fejezni a kedvenc meséjét, mert ezzel épp az ellenkezőjét érjük el! Inkább üljünk le vele, és őszintén mondjuk el, mi a baj azzal, ha túl sokszor „kütyüzik”.

Még több gyerekneveléssel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Gyerek különszámaiban.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(parents.com)