Mitől lesz valaki rossz főnök? Ha feltennénk ezt a kérdést, valószínűleg ezernyi szubjektív válaszból készíthetnénk összeállítást. Ebben a cikkben azonban a lehető legobjektívebben, csak azokat a tulajdonságokat mutatjuk be, amelyek ténylegesen alkalmatlanná tehetnek egy személyt az irányításra.

Nem mond igazat

Az a főnök, aki nem őszinte a beosztottjaival, megbízhatatlan, sosem tudhatjuk, hogy számíthatunk-e a támogatására, ha a helyzet úgy hozza. Ezáltal nem biztos, hogy képes a produktív kapcsolatra a kollégákkal, ami a közös munka és adott esetben a saját karrierünk rovására is mehet.

Soha nem téved

Nem vall hatékony vezetői stílusra az, ha valaki nem képes beismeri a tévedését. Mivel mindannyian emberek vagyunk, ezért előfordulhat, hogy hibázunk, függetlenül attól, milyen pozícióban vagyunk. Egy jó főnök képes beismeri, amennyiben nincs igaza, így elnyerve a beosztottjai szimpátiáját és elégedettségét.

Ígérget

Fizetésemelés, új kihívások, nagyobb felelősség vagy éppen saját iroda. Az a főnök, aki mindent megígér, de csak hiteget és semmit nem visz véghez, nem túl bizalomgerjesztő az alkalmazottak szemében. Ha hasonló személlyel van dolgunk, törekedjünk rá, hogy az efféle juttatásokkal kapcsolatos ígéreteit e-mailben is lejegyeztessük vele, így nyoma marad és számon kérhetjük, miért nem történt előrelépés az ügyben.

Hibáztat, de nem dicsér

Az egy dolog, ha olyan dolgokért is minket von felelősségre, amik nem a mi mulasztásunkból adódtak. Azonban, ha mindezt azzal fokozza, hogy a többi kolléga előtt szégyenít meg minket, az egyértelműen az alkalmatlanságot jelzi.

A tükörképére formál

Az ember kedveli azokat, akik hasonlítanak hozzá mentalitásban és hozzáállásban, a rossz vezető pedig különösen értékeli, ha valakit a saját képére formálhat. Szemben a jó főnökkel, aki tudja, hogy a különböző személyiségek a fejlődést szolgálják.

Folyamatosan ellenőriz

A hibás vezetői stílus egyik ismérve az elengedésre való képtelenség, ami a bizalmatlanságból fakad. Egy új kolléga esetében nyilván nem árt az odafigyelés, de ha egy régi motorosnál minden e-mailt, mindent hívást nyilvántart a felettes, az elkeserítő és nem is túl motiváló dolog.

Alkalmatlan időpontban hívogat

Azt a főnököt, aki képtelen magától bármit elvégezni, ezért hétvégén és a szabadnapjainkon is hívogat, csak úgy állíthatjuk le, ha a sarkunkra állunk és meghúzzuk a határokat.

Kivételezik

Ezzel saját magának árt, mert így képtelen felismerni a többiekben rejlő lehetőséget, ami hosszú távon az ő vezetői képességét is kétségbe vonja.

Makacskodik

A makacsság szintén olyan tulajdonság, amit általában egy rossz vezető enged meg magának. Amennyiben csak a saját véleményét tekinti mérvadónak, azzal ellehetetleníti a közös munkát.

Nem ad egyértelmű visszajelzést

Vagy ha ad is, az annyira homályos, hogy nem lehet belőle kibogarászni a lényeget. Mindezt sokszor azért csinálja, mert képtelen elismerni más sikerét és minden babért ő szeretne learatni.

Valótlanságot terjeszt

Nem elég, hogy pletykál, de képes ő maga útjára indítani a szóbeszédet akár a közvetlen kollégáiról is. Ez etikátlan.

Kacérkodik

Manapság már sok cég ügyel rá, hogy a szexuális zaklatás ne üthesse fel a fejét az alkalmazottai körében, de sajnos még így is akadnak olyanok, akik nem ismerik fel a humor és a sértés, illetve a nemkívánatos megjegyzések közötti különbséget.

Nem teremt lehetőséget

Fentebb már említettük, hogy egy rossz vezető ismérve az is, ha nem ismeri fel az embereiben rejlő lehetőségeket. Ez abban is megmutatkozik, ha megrögzötten, ugyanazokkal a rutinfeladatokkal lát el mindenkit, megfosztva az alkalmazottakat a fejlődés lehetőségétől.

Ignorál

Ha a vezető úgy tesz, mintha a világon sem lennénk és teljesen figyelmen kívül hagyja a jelenlétünket, mondanivalónkat, az kicsinyes viselkedésre vall.

Változtatja a hangulatát

A szélsőséges viselkedés alkalmatlanságra figyelmeztethet, ráadásul rontja a munkahelyi légkört, hiszen sosem tudhatjuk, hogy egy új szituációra hogyan fog reagálni a főnökünk.

Nem tárgyal

Egy jó vezetőnek fontos a lojális alkalmazott, ezért időről időre elbeszélget vele arról, hogyan tervezi a jövőjét a cégnél, sőt, akár a magánéletben is. A rossz vezető ezzel ellentétesen cselekszik.

Csak magával törődik

Az előző pont másik oldala, amikor nem csak hogy felőlünk és a terveinkről nem kérdez a felettesünk, de még a saját életének olyan részleteit is közzéteszi, ami senkit nem érdekel.

Túl sokat vár

Mindegy mennyit túlórázunk, hogy a lehető legkreatívabb ötlettel álljunk elő, neki az sem lesz elég. Mindemellett úgy tesz, mintha a világ már-már véget érne azzal, hogy nem sikerült lenyűgözni őt.

Mindenre igennel felel

Az, hogy valaki kedves, empatikus és támogató, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenre igent kell mondania. Ez a könnyebbik út a problémák legyőzéséhez és az alkalmazottak szeretetének megnyeréséhez, de hosszú távon csak kárunk származhat belőle, mert nem tudunk általa fejlődni.

 

Még több munkavállalással kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja, illetve a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(businessinsider.com)