Az érzéseinket gyakran nehéz kordában tartani, egy-egy nehéz időszak sokszor képes nagyon megviselni az embert. Épp ezért fontos, hogy az érzelmi erőnk fejlesztésére is időt és energiát fordítsunk. Szerencsére ezt apróbb dolgok segítségével is elérhetjük.

A nehézségekre tekintsünk kihívásként

Szembenézni a nehézségekkel elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláljuk a perspektívát bennük – ez visz tovább minket az életben és hozzájárul a személyes fejlődésünkhöz. Megélni a szomorúságot és egy-egy kemény időszakot sokkal többet számít, mint azt gondolnánk – próbáljunk tehát nem korlátként, hanem kihívásként tekinteni rájuk. Ha a felmerülő problémáknál nem magára a bajra, hanem a következő lépésekre figyelünk, amiket meg kell tennünk, az segíthet a megoldásban. Ez pedig hosszú távon fontos tapasztalatokkal gazdagít és hozzájárul az önbizalmunk fejlődéséhez.

Kövessük az álmainkat

Ha kitartóan dolgozunk a céljainkért, az elégedettséggel tölt el.  Tudni, hogy jó úton járunk, segít fenntartani a motivációnkat még akkor is, ha akadályokba ütközünk, ha kudarc ér. Harcoljunk azért, amiről tudjuk, hogy valóban elégedetté tenne minket. Az által pedig, hogy a kitűzött céljainkat követjük, azokért munkálkodunk – még a nehézségek ellenére is -, hihetetlen lelkierővel vértez fel minket.

Támaszkodjunk másokra

A problémákkal és a kudarccal nem kell egyedül megharcolnunk. Támaszkodjunk azokra, akikben bízunk, akiknek adunk a véleményére. Míg a magunkba vetett hitünk igenis rengeteget számít, időről időre szükségünk van a körülöttünk lévők megerősítésére is azzal kapcsolatban, hogy jó úton járunk. Fontos, hogy pozitív, erős emberekkel vegyük körül magunkat, akik motiválnak minket és akiknek kikérhetjük a véleményét.

Próbáljuk meg könnyedén venni a dolgokat

Nem várhatjuk el magunktól, hogy mindig mindenben sikeresek legyünk, hogy minden helyzetben a maximumot nyújtsuk. Néha szükség van rá, hogy megengedőek legyünk, és elfogadjuk, hogy bizonyos dolgok nem úgy sikerülnek, ahogyan azt szeretnénk. Az élet kiszámíthatatlan, legyünk együttérzőek magunkkal is, ne csak másokkal, engedjük meg magunknak időről időre, hogy lazítsunk, és hogy elengedjük a dolgokat – különösen a stresszes időszakokban.

Kezeljük helyén a sikert

Megünnepelni a személyes sikereinket, elengedhetetlen. De nem szabad elfelejtenünk alázatosnak maradni, ha jutalomban, dicséretben részesülünk, vagy nagyobb pénzösszeghez jutunk. Ezek a dolgok ugyanis sok esetben csak átmenetiek, ezért szükséges a helyükön kezelni őket. Ha viszont mégis bőven részesülünk ebből a szerencséből, akkor osszuk meg másokkal is, segítsünk azoknak, akik rászorulnak. Az érzelmi erő ugyanis többek közt abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e a boldogságunkból és az örömünkből másokat is részesíteni.

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com)