Manapság annyi időt töltünk különböző képernyők előtt, hogy óhatatlanul is kitesszük magunkat a szemszárazság kellemetlen tünetének. Szerencsére van ellene tartós megoldás.

A langyos víz ereje

A Meibom-mirigy felelős a szemváladék olajos részének termeléséért, amely megakadályozza a könny elpárolgását. Ha ez a mirigy leáll, akkor a szem kiszárad, rosszabb esetben be is gyullad, de ezen a szemhéj átmosása és a langyos borogatás is sokat segíthet. Forraljunk vizet, hűtsük le kellemes hőmérsékletűre, majd egy tiszta vattadarabbal mossuk át a szemhéjat és a szemzugokat, hogy megtisztítsuk a mirigycsatornákat és működésre bírjuk a könnytermelést. Akár napjában többször is alkalmazhatjuk ezt a módszert.

Az leszek, amit megeszek

Az étkezésünk nagyban befolyásolja a látásunkat és a szem optimális működését. Az omega-3 zsírsavak köztudottan hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, de többek között a szem szárazságát is megszüntetik, ezért érdemes sok lazacot, szardíniát és tonhalat fogyasztani, vagy, ha nem szeretjük a halféléket, akkor a diót és a lenmagféléket illesszük be az étrendünkbe.

Pislogás tudatosan

Az egész napos monitor előtti munkavégzés egyik hátránya, hogy kevesebbet pislogunk, mint kellene, ezért kiszárad a szemünk. Ebben az esetben két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy tudatosan odafigyelünk, hogy elégszer hunyjuk le a szemünket, a másik, hogy a képernyőt szemmagasság alá állítjuk, így nem kell annyira kinyitni a tekintetet és ez segíthet a könnytermelés rendes működésében.

Hidratált szervezet

Ahogyan a bőrünk vagy a szánk kiszárad a folyadékmegvonás esetén, úgy a szemünk is szárazsággal tüntet, ha nem iszunk eleget. Ha kell, állítsunk be minden órára emlékeztetőt a telefonunkon, hogy ne feledkezzünk meg a hidratációról.

Rossz környezeti körülmények

A levegő szárazsága is hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához, különösen, ha a fűtőtest közelében ülünk. Használjunk párásítót a levegő nedvesítéséhez, sőt, még jobb, ha a por és egyéb részecskék megszűréséhez a levegőszűrőt is alkalmazunk. Ezekkel a tünetek kialakulását is megelőzhetjük.

A semminél jobb a műkönny

Szemszárazság ellen rengeteg szemcseppet forgalmaznak, ám ezek nem összetévesztendők a gyógyszeres készítményekkel. A műkönny kizárólag azért van, hogy nedvesen tartsa a szemfelszínt és megszüntesse az irritációt, illetve, hogy gyakoribb pislogásra késztessen minket. Bár a patikában számos termék rendelkezésünkre áll, mielőtt bármelyiket megvásárolnánk, kérjük ki egy szemész szakorvos véleményét!

Orvosi segédlet

Vannak úgynevezett terápiás kontaklencsék, amelyek kifejezetten a beteg vagy irritált szem gyógyulását segítik elő – ezt csakis szemorvos írhatja fel. A lencse beborítja a szaruhártyát, megtartja a szem nedvességét és védi a felszínét is, megszüntetve a kellemetlen tüneteket és az irritációt. Ha súlyos szemszárazsággal küzdünk, érdemes erről konzultálni egy orvossal.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(health.com, webmd.com)