A szemüvegviselés az ifjabb korosztály tagjait ugyanúgy érinti, mint az idősebbeket, csakhogy a gyerekek nem minden esetben veszik észre vagy mondják el, ha rosszul látnak, ezért nekünk kell helyettük résen lenni.

Jelek újszülötteknél, csecsemőknél és kisebb gyerekeknél

A fókuszálás hiánya

Egy újszülött látása még nagyon gyenge, ezért a fókuszálás is nehezére esik, ám ahogy cseperedik, úgy fejlődik a szeme is: 4 hónapos kortól már az sem okoz problémát, hogy kövesse a környezetében mozgó tárgyakat. Ha azonban ez a képessége nem alakul ki, érdemes egy látszerésszel megvizsgáltatni a szemét, nehogy komolyabb dolog álljon a hátterében.

A szem dörzsölése

A kimerültség univerzális jele a kicsiknél a szemdörzsölés, de ha nem csupán ilyenkor dörgölik kis öklükkel az arcukat, szemfáradtságra, rossz látásra is gyanakodhatunk.

Túl közel tartott játékok

Az egyik módja annak, hogy a potenciális látásproblémát észrevegyük a babáknál, az az, hogy megfigyeljük, mennyire tartják közel magukhoz a játékaikat. Ha szinte „belebújnak” a kedvencekbe, az aggodalomra adhat okot.

Befelé forduló tekintet

A kicsik szeme időről-időre vándorol, olykor kancsalít, de ez teljesen normális. Viszont, ha a koordináció hiánya állandóvá válik, és szinte folyamatosan bandzsítanak, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Jelek óvodás- és iskoláskorú gyerekeknél

Közel s távol

Míg babák esetében a túl közel tartott tárgyak jelezhetnek problémát, addig a gyerekeknél a televízió képernyőjének közelsége az egyik figyelemfelkeltő jel. Ha a kicsik nem látják rendesen a kanapéról a tévét és ezért nagyon közel ülnek hozzá, esetleg túl közel tartják a mobiltelefont, ajánlott egy szemvizsgálatot végeztetni.

Félszemű pillanatok

Becsukja a lurkó a szemét, amikor összpontosítani próbál? Lehet, hogy azért teszi, mert a nyitva tartott szemére jobban lát és azt terheli a tisztább kép érdekében. Ez egy nagyon veszélyes út, könnyen a másik szem romlását okozhatja, tehát ne halogassuk a látszerész felkeresését.

Leromló teljesítmény

Látásproblémára utaló jel lehet az is, ha a gyerekek például nem mernek kimenni az iskolában a táblához, vagy éppen lemorzsolódnak a korosztályukhoz képest. Ilyenkor nem feltétlenül koncentrációs nehézségek állnak a háttérben, hanem a látás romlása. Egy szemüveg megoldhatja a helyzetet.

Szapora pislogás

Ahogyan a dörzsölés, úgy a gyakori pislogás is figyelemfelkeltő tünet – a gyengén látók sokszor így próbálják kitisztítani a homályos tekintetüket. Persze ez nem vezet sehová, innen tudni, hogy baj van.

Világító tekintet

A fotókról visszatükröződő fehér, sárga vagy narancssárga pupillát sem érdemes a fényképész hibájának betudni. Ritkán, de előfordul, hogy ez a jel is figyelmeztetni próbál bennünket.

Még több gyerekekkel kapcsolatos témáról a Nők Lapja Gyerek különszámaiban olvashattok.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(romper.com, telegraph.co.uk)