Bár az utazás már korántsem jelent akkora kihívást, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt, mégis sokan hajlamosak azt egyfajta lehetetlen vállalkozásnak tekinteni. Pedig utazni jó, még akkor is, ha nem beszélünk nyelveket, ugyanis rengeteget tanulhatunk a világról.

Nézőpontváltás

Egy idegen országgal kapcsolatban benyomásokra támaszkodunk. Arra, amit az ismerősünktől hallottunk, amit a médiában láttunk, vagy esetleg amit egy könyvben olvastunk. Pedig mindezek együttesen sem érnek fel azzal, amit első kézből megtapasztalhatunk külföldön: a kultúrát, az ott élő emberek életkörülményeit és mindennapi küzdelmeit. Több száz vagy ezer kilométer távlatából könnyű azt gondolni, hogy máshol kolbászból van a kerítés, vagy azt, hogy egy adott kultúra mennyire befogadó, de a saját tapasztalat az, amiből igazán sokat tanulhatunk, és általa kiszélesedhet a világképünk.

Új ismeretségek nyomában

A világ ritmusa megváltozott, így a multikulturális érdeklődés már nem valami megfoghatatlan eszménykép, hanem a mindennapjaink része. Bármikor vonatra, buszra vagy repülőre pattanhatunk, ha szeretnénk kielégíteni a külhon iránti kíváncsiságunkat, ám ne gondoljuk, hogy pusztán a turistalátványosságok meglátogatásával elérhetjük, amire vágyunk. A világ megértéséhez arra van szükség, hogy a helyi lakosságot megismerjünk, hogy kölcsönhatásba lépjünk velük és ezáltal betekintést kaphassunk a kultúrájukba. Az ilyen ismeretségek rengeteget adnak a személyiségünkhöz, tehát ezért is megéri utazni.

Az újdonság varázsa

Szintén páratlan élmény, amikor néhány napon keresztül egy másik kultúra szabályai szerint élhetünk. Amikor azt ehetjük, amit ők, amikor ugyanazokat a lehetőségeket próbálhatjuk ki, mint a helyiek. Új illatokkal, hangokkal, látnivalókkal ismerkedhetünk, és közben rácsodálkozhatunk arra, milyen sokszínű a világ. Minket újra és újra ámulatba tud ejteni például, hogy mennyire más a naplemente mondjuk Londonban, Veronában vagy Reykjavíkban, mint itthon.

Kulináris kalandozás

Apropó gasztronómia, az maga a varázslat. Beülhetünk mi idehaza a legjobb olasz vendéglőbe, de akkor sem fogunk ugyanolyan ízvilágot kóstolni, mint a nagy csizma területén bárhol. A pizza tésztája ott könnyedebb, a fűszerek rejtelmesebbek, a paradicsom is gazdagabb aromájú. De ugyanezt elmondhatnánk az indiai curryről vagy akár az orosz borscsról is. A helyi termékeket le lehet másolni, de azoknak sosem lesz olyan ízük, mint az anyaországban, ezért annyira jó az elsődleges forrást közelebbről megismerni. :) Ezt pedig csak utazással tehetjük meg.

Mi lett volna, ha…

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazást halogassuk, és folyton azt kérdezgessük magunktól, mi lett volna, ha. Persze, megesik, hogy az embernek épp üres a zsebe és nem a külföldi úticélok felfedezése a legfőbb prioritása, de amint tehetjük, akár pár napra is érdemes nyakunkba venni a világot. (Érdemes például a kuponoldalakat figyelni az ajánlatokért.) A fenti élmények összeadódva feltöltik a szellemet és a lelket, általuk inspirálóbbá és izgalmasabbá tehetjük a mindennapjainkat. És ott lesz a teljesség érzése is, hogy igen, láttuk, kipróbáltuk, tapasztaltuk és az egész mennyire jó volt.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(huffinngtonpost.com)