Egy jó regény megváltoztatja az ember életét. Sokszor nemcsak belső utazásra visz el, hanem szó szerint arra késztet, hogy útra induljunk – ahogyan minden idők legjobb kötetei is.

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

Partvonal Könyvkiadó, 2445 Ft

Elizabeth Gilbert önéletrajzi regénye nagy kedvencünk: nemcsak földrajzi, hanem spirituális utazásra hívja olvasóit. A történet főszereplőjének, Liznek, akit a regényből készült filmben Julia Roberts alakít, mindene megvan, amiről egy nő álmodhat: gazdag férj, álomház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Ahhoz, hogy megtalálja önmagát, rájöjjön, mit is akar valójában, a harmincéves nő hirtelen elhatározásból elköltözik otthonról, és kilép a házasságából. Nekivág a nagyvilágnak, és egyéves világkörüli útnak indul. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol varázslatos helyszíneken egészen új szemszögből tekinthet magára és az élet boldog pillanataira. Utazása során pedig nemcsak a lelki békét, hanem a szerelmet is megleli.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Vígh Bori: Hogyan menjünk világgá – Az álmodozástól az indulásig

Európa Könyvkiadó, 2862 Ft

Mit tegyen az, aki fel akarja fedezni a világot? Hogyan induljon neki? Mire kell odafigyelnie? Többek közt ezeket a kérdéseket válaszolja meg Vigh Bori digitális nomád, aki életvitelszerűen utazik. A szerző korábban social media menedzserként napi nyolc órát dolgozott egy szoftvercégnél, majd egyszer csak úgy döntött, hogy a világjárás lesz az élete és a szakmája. Azóta zenélt maorikkal Új-Zélandon, egy wayuu törzzsel élt Kolumbiában, óriás ördögrájákkal úszott Indonéziában, tangózott Buenos Airesben. Utazásairól előadásokat tart, és saját weboldalát szerkeszti.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Cheryl Strayed: Vadon – Ezermérföldes utam önmagamhoz

Cartaphilus Könyvkiadó, 3026 Ft

Létezik a mai utazóknak egy része, akik nem a gyönyörű tájak miatt kerekednek fel, hanem azért, hogy – a fent említett Elizabeth Gilberthez hasonlóan – önmagukat találják meg újra. Ez a belső és nagyon is valóságos utazás pedig testüket és lelküket is próbára teszi. Ilyen kalandra indult Strayed is, akinek anyja hirtelen jött betegsége teljesen felforgatta az életét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Teljesen magára maradt. Aztán egy sportboltban megpillantotta a legjelentősebb amerikai útvonalról szóló könyvet és élete egy csapásra újra célt nyert. A kínzó kaland során pedig nemcsak fizikai korlátait tette próbára, hanem végre a múlt árnyaival is le tudott számolni. Az izgalmas regényből néhány éve filmet is készítettek Reese Witherspoon főszereplésével.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Gayle Forman: Csak egy nap

Ciceró Könyvstúdió, 2990 Ft

Allysont egy masszív, áthatolhatatlan burokban nevelték a szülei, érettségi ajándékként mégis befizetik egy nyugat-európai körútra. Londonban aztán egy szabadtéri Shakespeare-előadáson találkozik a hihetetlenül laza holland színésszel, Willemmel – a fiatalok rögtön kölcsönös vonzalomra ébrednek. A sors pedig nem tréfál, akiknek egymás mellett a helyük, azokat újra összehozza, így amikor a két fiatal másodjára is találkozik,  Allyson rá nem jellemző módon letér a járt útról, és követi Willemet Párizsba. Vajon hogyan képes a lány végül megszabadulni a belé nevelt korlátoktól? Sikerül végül megtalálnia az igazi szenvedélyét és engedni fogja, hogy elragadja az igaz szerelem? Többek közt ezeknek a kérdéseknek jár utána a regény, ami a sorsfordító napot követő önmegismerést írja le.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé

Ventus Libro Kiadó, 1096 Ft

Jules Verne egyik leghíresebb regénye az Utazás a Föld középpontja felé, ami annak ellenére, hogy többségünk még gyerekként olvasott, felnőttként is nagyon sok izgalommal kecsegtet. Az egyik főszereplője egy Otto Lienbrock nevű, bogaras hamburgi geológusprofesszor, aki egy titkosírással készült középkori feljegyzésből megtudja, hogy az izlandi Snaefells vulkán kráterén keresztül út nyílik a Föld középpontja felé. Persze, hogy meg akarja nézni! Unokaöccse, Axel nem igazán lelkesedik a hajmeresztő vállalkozásért, mégis kénytelen nagybátyjával tartani – az ő elbeszéléséből értesülünk a fantasztikus utazás izgalmas kalandjairól.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Frances Mayes: Napsütötte Toszkána

Tericum Könyvkiadó, 3170 Ft

Aki annak idején csak a Diane Lane főszereplésével készült filmet látta, annak mindenképp ajánljuk, hogy olvassa el az alapjául szolgáló könyvet is. Az ugyanis az útleírásnak, a szakácskönyvnek és a társadalomrajznak egy fantasztikus egyvelege, leginkább azonban regény, amiben Frances Mayes naplószerűen beszéli el, miként teremtettek új otthont élete párjával Olaszországban, a toszkánai Cortona mellett. Az írónő nemcsak a gondolatainkat, hanem az érzékszerveinket is rabul ejti a könyvben, ami több mint két évig szerepelt folyamatosan az amerikai bestsellerlistákon.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Jonathan Swift: Gulliver utazásai

Európa Könyvkiadó, 1140 Ft

Gulliver utazásai egy olyan klasszikus, amit életében egyszer mindenkinek el kell olvasnia. A lebilincselő regény egy családapa négy nagy utazásáról szól. Elsőként – a többség talán ezt ismeri – a törpék országába, Lilliputba látogat, aztán pedig az óriások hazáját keresi fel és Brobdingnagba jut. Viszont az írásokon keresztül nemcsak Gulliver kalandjait követhetjük nyomon, hanem egyfajta társadalomkritika is kirajzolódik a szemünk előtt. Miben rejlik az ember kicsinyessége és nagysága? Milyen a gonosz karikatúrája? Milyen volt a korabeli Anglia társadalmi és politikai élete? Erre mind választ kaphatunk Gulliver utazásaiból.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Jack Kerouac: Úton

Európa Kiadó, 2870 Ft

A regény születését egy érdekes legenda övezi, a szóbeszéd szerint ugyanis Jack Kerouac 1951. áprilisában három hét alatt, kábítószertől felpörögve írta az „Úton” eredeti változatát, méghozzá egy papírtekercsre. És ez nem minden, a szöveg ugyanis központozás, illetve bekezdések nélkül született meg. Hogy mennyi igaz ebből, azt nem tudni – valószínűleg csupán egy része felel meg a valóságnak. Az mindenesetre biztos, hogy a regény a beatnemzedék leghíresebb műve, ami művészi erejével teljesen elvarázsol és rabul ejt.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Gabo Kiadó, 593 Ft

A Gulliver utazásai mellett a másik nagy utazósregény-klasszikus 1719-ben jelent meg Londonban. A könyv szinte napokon belül igazi tömegsiker lett. Főhőse, Robinson Kreutznaer néven született, és hajótörést szenved, aminek következtében huszonnyolc évet tölt egy Trinidadhoz közeli szigeten. Az ő hányattatásait és megpróbáltatásait ábrázolja a regény, ami azóta számtalan más művészeti alkotást is megihletett.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Yann Martel: Pi élete

Európa Könyvkiadó, 2452 Ft

Néhány éve hatalmas sikert aratott a mozikban a könyv alapján készült film, de aki mégis behatóbban akarja ismerni a történetet, annak mindenképp el kell olvasnia Pi Patel különös történetét könyv formájában. A kissé különc fiú egy állatkertben lakik, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. Mivel az intézmény nem jövedelmez jól, apja eladja az állományt, majd átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része pedig velük utazik a Cimcum nevű teherhajón, ami egy tragédia következtében egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel, valamint egy mentőcsónaknyi állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna és egy bengáli tigris. Így veszi kezdetét a jámbor, vallásos és vegetáriánus Pi több mint kétszáz napos hányódása a végtelen vizeken, ami egy igen mély belső utazás is egyben.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Egyre több nő utazik egyedül az Ízek, imák, szerelmek óta, és ma már különféle könyvek is erre biztatják őket. De vajon milyen előnyökkel jár szólóban utazni? Többek közt ennek járunk utána a Nők Lapja legújabb, 2017/27. számában. A magazin július 4-én jut el az előfizetőkhöz, az újságosoknál pedig július 5-től lesz kapható.

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: europakiado.hu, gabo.hu, libri.hu, tericum.hu, partvonal.hu, kossuth.hu, cicerokonyvstudio.hu, cartaphilus.hu, Pinterest