Kétféle ember létezik a kritikát illetően. Az egyik képes bármilyen negatív értékelést pozitív módon fogadni és a javára fordítani, a másiknak a bírálat hallatán lila köd ereszkedik a szemére, és azonnal robban. A jó hír, hogy ez utóbbin lehet változtatni – máris eláruljuk, hogyan.

Tanulj belőle

A bírálat – még ha a legjobb szándékkal mondják is – csak bírálat, nem véletlen, hogy a legtöbb esetben úgy érezzük, negatív felhanggal párosul. A cél az lenne, hogy az ezzel kapcsolatos rossz érzéseinktől egy picit eltávolodjunk és megnézzük, mit lehet belőle tanulni, hogyan válhat a hasznunkra. Hiszen hosszú távon ez a célja.

Olvass a sorok között

Nyilván nem könnyű lenyelni, ha valaki nem csak mondandójában, de stílusában is kritikusan bánik velünk, de ha mindez olyan embertől érkezik, akinek fontos lehet a véleménye, akkor próbáljuk a hangnem alatt húzódó hasznos javaslatokat meglátni.

A fejlődéshez elengedhetetlen

Amikor kedves szavakkal illetnek minket, boldogok vagyunk. Amikor kritizálnak, elcsüggedünk. De gondoljunk csak bele: ha állandóan csak dicséretet és hamis bókokat kapnánk, hogyan tudnánk fejlődni? A konstruktív kritika pont azért jó, mert általa még jobbá válhatunk a szakmánkban, magánéletünkben vagy éppen a hobbinkban.

Engedd el a személyes vonalat

A kritika mögött jó esetben nem személyes ellentét húzódik, vagyis a bírálatra tekintsünk úgy, mint egyfajta útmutató jó tanácsra, nem pedig, mint személyes sértésre. Ez magabiztosságot is adhat, ha ügyesen kezeljük.

1, 2, 3…

Számoljunk tízig, mielőtt reagálnánk a bírálatra, mert ha haraggal vagy sérült büszkeséggel vágunk vissza, meggondolatlanok lehetünk. Érdemes türelemmel megvizsgálni a mondanivalónkat és csak ezután felszólalni – a legjobb eredményt így érhetjük el.

Hamis kritika

Ha meg is haragszunk egy kritika kapcsán, azt azért el tudjuk dönteni, indokolt volt-e. Amennyiben igen, akkor a fentiek szerint kell foglalkozni vele. Ám ha nem, akkor figyelmen kívül kell hagyni, a hamis kritikának ugyanis nincs létjogosultsága. Ilyenkor a csendes méltóság bemutatása a legjobb taktikai lépés.

Mosolyogj!

Még egy színlelt mosoly is segíthet abban, hogy higgadtabbá váljunk és enyhítsük a bírálat élét, ezért próbáljuk meg kicsikarni magunkból, akkor is, ha nehezen megy.

Még több pszichológiai témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché számaiban.

Szöveg: D.A.

Forrás: lifehack.org

Fotó: Thinkstock