A jó vendég a boldog vendég, de a következő hibák elkedvetleníthetik a meghívottakat. Ügyeljetek rá, hogy még csak véletlenül se kövessétek el őket.

Megközelíthetetlen helyszín

Jó, egy picit túlzás a megközelíthetetlen szó, de tény, a nagyon félreeső helyeket senki nem szereti. Egyrészt számolni kell azzal, hogy lesz olyan vendég, aki nem autóval érkezik, másrészt, nem várható el senkitől, hogy szállást foglaljon magának az éjszakára az otthona kényelme helyett.

Az óriási szünet

Azt már korábbi cikkünkben kielemeztük, hogy az etikett szerint nem illik hosszasan utaztatni a vendégeket a ceremónia helyszíne, illetve a fogadás között, de az igazság az, hogy ezt nem csak az illem tiltja. A vendégek sem örülnek, ha több óra telik el a két esemény között, hiszen a legtöbben üres hassal érkeznek az eseményre és már alig várják, hogy végre megkóstolhassák az esküvői menüt.

Gratulációk fogadása

Nem különösebben praktikus megoldás az sem, ha a gratulációkat az esküvői ebéd vagy vacsora felszolgálása előtt fogadja az ifjú pár, hiszen ez is csak az időt viszi. Próbáljátok meg két fogás között, vagy az étkezés után megejteni mindezt – az éhes vendégek is hálásak lesznek érte.

Itatni vagy nem itatni?

Az alkoholfogyasztás kérdése mindig problémás pont az esküvő szervezése során. Ha fizetős bárt választotok, akkor a vendégek fognak megharagudni, amiért fizetésre kötelezitek őket. Ugyanakkor, ha ingyenessé teszitek az italpultot, a költségek az egekbe szökhetnek. A legjobb megoldás ilyenkor a bárhasználat korlátozása, így – a szép magyar kifejezéssel élve – a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Köszöntőstop

A hosszú köszöntőket senki nem szereti – még az újdonsült házasok sem, ezért célszerű a beszédeket is korlátok közé szorítani. Ezáltal elkerülhető, hogy az egész este egy végtelen monológgá nője ki magát.

Meghívás egy főre

A költségvetés lefaragásának egyik módja a plusz egy fő megvonása, ez azonban nem szokott nagy sikert aratni a meghívottak körében. Egyrészt senki nem szeret egyedül esküvőre menni, másrészt ha valaki párkapcsolatban él, az igenis elvárja, hogy a partnerével együtt jelenhessen meg.

A zene az kell… de nem mindegy, hogyan

Nem mindenki szeret táncolni, sőt, vannak, akiknek csak ilyenkor nyílik alkalmuk beszélgetni a család távoli tagjaival. Ez azonban nem lehetséges, ha a zenét nem lehet túlkiabálni. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy a hangerő élvezhető, ne pedig irritáló legyen.

Szöveg: D.A.

Forrás: marthastewartweddings.com, easyweddings.com

Fotó: Thinkstock