A válás mindig nagy döntés, különösen akkor, ha gyerekek is érintettek a témában. A család nemzetközi napjának apropóján, amit ma ünneplünk, mentőöveket dobunk a kapcsolatok mély vizébe, remélve, hogy segítenek a problémás házasságok helyrehozásában.

Kitörni a mókuskerékből

A rutin öl. Nyilvánvalóan nem a szó szoros értelmében, de ellehetetleníti a házasság fejlődését, sőt, konfliktusokat is gerjeszthet, ezért nem szabad belekényelmesedni a mindennapokba. Újabb és újabb módokat kell kitalálni arra, hogyan lehet megtörni a monotonitást. Ha már nincs semmi, ami motiválna bennünket a kapcsolatban, akkor a szoros kötelék önmagában édeskevés a házasság megmentésére.

Hagyjuk hátra a múltat

Régen milyen más volt minden! Sokszor hajlamosak lehetünk abba a csapdába beleesni, hogy a kapcsolatunkat a románc korai szakaszához hasonlítjuk, amikor „még minden jó volt”. Pedig akkor is voltak a másiknak hibái, csak nem feltétlenül vettük őket észre. Ez a fajta hibás szűrőrendszer még több feszültséget generál, ezért nem szabad a múltban vájkálni. El kell fogadni a jelent annak minden nehézségével együtt, hiszen csak így lehet a problémákra megoldást találni.

A jóra koncentrálva

A másik hibáinak felhánytorgatása kicsit sem segít a problémák megoldásában. Ehelyett inkább emlékeztessük magunkat, hogy milyen pozitív tulajdonságokat becsülünk a párunkban, és mutassuk is ki ezeket bókok formájában. Tökéletes ember nem létezik, mindenkinek vannak hibái, de nem mindegy, milyen jó tulajdonságokkal tudja ezeket ellensúlyozni. Adjunk lehetőséget arra, hogy megmutassa!

Tegyünk pontot a viták végére

A felelősségvállalás egészen új dinamikát ad a kapcsolatoknak. Ha nem haraggal, fájdalommal, vagy visszavonulással ér véget egy vita, hanem felelősségvállalással, az csökkenti a szakadékot a pár két tagja között. Ellenben a düh és a csalódottság olyan ördögi kört teremthet, ahonnan sokszor nincs visszaút – nem véletlenül tartja a mondás, hogy nem szabad haraggal lefeküdni.

Gyakoroljunk önmérsékletet

Apropó viták. Amennyire lehet, kerüljük a felesleges szóváltásokat, mert a bonyodalmakat leszámítva nem vezetnek sehová. Nem kell minden témában „ölre menni”, hallgassuk meg a másik véleményét is, mielőtt makacsul ragaszkodva az igazunkhoz vitát gerjesztenénk.

Teremtsünk fizikai kontaktust

Ha a szenvedély még olykor-olykor jelen van a kapcsolatban, érdemes ezen a téren is tovább próbálkozni. A gyengédség ugyanis boldogsághormont termel a szervezetben, ráadásul az érintés erejét sem szabad lebecsülni! Amennyiben a szex nem jön szóba, akkor haladjatok kisebb lépésekben, csókokkal, öleléssel, apró gesztusokkal – ezek is rengeteget számítanak.

A Nők Lapja Psziché lapszámaiban még többet olvashattok lelki témákról.

Szöveg: D.A.

Forrás: psychologytoday.com, huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock