Nárcizmus a mozivásznon: 7 kellemetlen karakter Hollywoodból

Modern társadalmunk az egyén hatalmát hirdeti, és igyekszik belénk nevelni, hogy bármit elérhetünk. A rengeteg önjelölt „szuperhős” közül viszont kevés mögött áll valódi teljesítmény, így pedig nem történik más, csak önhitt és nárcisztikus emberek tömegének kinevelése. Minderre Hollywood is remek példákkal szolgál.

A világ második legjobb gitárosa (2000)

A Sean Penn által alakított Emmet Ray imádja az éjszakai életet, hajtja a nőket, és több szálon égeti azt a bizonyos gyertyát. Emellett egy igazi gitárvirtuóz, és tisztában is van vele. Öntelt, egoista, önimádó férfi, akit csak saját maga érdekel. A világ legjobbjának tartja magát, illetve tartaná, ha egyszer felül tudná múlni eszményképét, a roma származású Django Reinhardtot – így azonban marad csupán a második hely. Ennek a kitalált zenészlegendának az életét maga Woody Allen idézi föl humorosan, kalandosan, a legkiválóbb jazz-történészek társaságában.

Édes vízi élet (2004)

Steve Zissou (Bill Murray) egy igazán önhitt figura: önbizalma az egekben, azt gondolja, mindent ő tud a legjobban, és olyan nincs, hogy valamire ne lenne képes. Ő és legénysége – szerinte – profi tengerkutatók, legújabb dokumentumfilmjük ünneplésekor pedig a férfi megfogadja, hogy bosszút áll azon a jaguárcápán, amelyik megette a kedvenc munkatársát. Csakhogy egy váratlan esemény tovább borzolja a kedélyeket: egy fiatalember jelenik meg a hajón, és azt állítja, Zissou fia. Vajon két dudás meddig fér el egy csárdában?

Lesz ez még így se! (1997)

Jack Nicholson rengeteg filmben alakít nárcisztikus, öntelt embereket, nem kivétel ez alól az egyik legismertebb, főszereplésével készült alkotás sem, amiben Melvin bőrébe bújik. A férfi egy igazán kiállhatatlan figura, szinte képtelenség megmaradni a környezetében. Mogorva, embergyűlölő és modortalan, ám önként vállalt magányát kénytelen lesz felfüggeszteni, amikor a szomszédját a felismerhetetlenségig összeverik, és kórházba kerül. Melvin ugyanis kénytelen befogadni a kiskutyáját. Ha pedig ez nem lenne elég, steril világába egy bájos pincérnő is befurakodni látszik.

A makrancos hölgy (1967)

A világhírű vígjáték főhőse Kata (Elizabeth Taylor), aki kiállhatatlan természetéről híres. Mindenkivel összeveszik, mindenkibe beleköt, így hiába szép és okos, elüldözi a kérőket. Csakhogy addig húga, a kedves és szerény Bianca sem mehet férjhez, amíg öntelt, hiú és csökönyös nővére be nem adja valakinek a derekát. De ki akarná a két lábon járó bajt feleségül venni? A feladatra Petruchio jelentkezik, aki elhatározza, hogy kezesbárányt farag az elviselhetetlen hárpiából.

Rachel esküvője

Nagy az öröm Buchmanéknál, hiszen a legidősebb lány, Rachel férjhez megy. A nagy eseményre összegyűlik a család apraja-nagyja, így a menyasszony húga, Kym is hazatér az elvonóról. Csakhogy a lány maga a megtestesült katasztrófa: öntelt, gyakran hisztérikus, minden lében kanál. Más szóval, egy igazi fekete bárány, aki megpróbál borsot törni nővére orra alá azzal, hogy akadályokat gördít az esküvője elé, és akinek érkezése rengeteg sebet tép fel a családban.

Egy nap (2011)

Az egyik legmeghatóbb szerelmi történet férfi főszereplője egy laza, nemtörődöm, siker- és pénzorientált férfi, aki úgy tartja, mindent és mindenkit megkaphat. Jóképű, lehengerlő és ezzel tisztában is van. Egy ember van csak, aki így fogadja el, és így szereti. Ő nem más, mint legjobb barátja Emma, akit az egyetemen ismert meg. Az ő kapcsolatuk kulcsfontosságú pillanatait követi végig a film, méghozzá a megismerkedésüktől a következő 20 év minden július 15-éjének bemutatásával. Az utazás során pedig a két ember szépen lassan rájön, hogy amit kerestek, az végig ott volt előttük.

Pszichoszingli (2011)

Mavis Garynek, a kisváros egykori gimnáziumi szépségkirálynőjének hihetetlenül jól alakult az élete. Mindent és mindenkit megkapott, amire és akire vágyott. Nem csoda, hogy egy rendkívül akaratos nő lett belőle az évek során. Nagy csapásként élte meg, hogy míg lányregényeivel sikert sikerre halmozott, addig a házassága szépen tönkrement. Hogy újraélje dicsőséges napjait, visszatér szülővárosába, ahol eltökélt szándéka, hogy visszaszerzi egykori szerelmét. Csakhogy a férfi már házas, és van egy újszülött kislánya – ez azonban nem akadályozza meg Mavis Garyt, hogy a tettek mezejére lépjen. Hiszen, ki tudna neki ellenállni?

 

Összeállította: F.R.

Nyitókép: theredlist.com