Hatékony módszerek, melyekkel motiválttá és magabiztossá teheted a gyereked

Szülőként jól tudjuk, hogy nem állhatunk mindig a gyerekeink mellett, hogy ösztönözzük, bátorítsuk őket, ha szükségük van rá. De szerencsére átadhatjuk nekik azokat a módszereket, amiktől motiváltakká válhatnak. Így magabiztosabbak lesznek, és könnyebben ki tudnak törni a skatulyákból is.

Happy family is preparing for a costume party. Mother and her child girl playing together. Girl in Superman's costume.

Ösztönözzétek őket optimizmusra

A pozitív gondolkodás a gyerekeket is sok nehézségen átsegíti. Ne hagyjátok, hogy a problémákon és a kudarcokon rágódjanak, inkább segítsetek, hogy mindig a megoldásra összpontosítsanak, és tegyetek így ti is.

Az erőfeszítéseiket is el kell ismerni

Ne csak a sikereket, hanem az értük tett erőfeszítéseiket is díjazzátok. A kudarcot is könnyebben fogják kezelni, ha megtanulják: előfordul, hogy valami csak többszöri nekifutásra sikerül. A lényeg az, hogy mindent megtettek érte.

A kudarc nem szégyellnivaló

Nem fog összedőlni a világ, ha valami nem sikerül nekik – világítsatok rá, mennyi szomorúságtól kímélik meg magukat, ha így szemlélik a világot. Képesek lesznek emelt fővel kezelni a kudarcokat az élet későbbi szakaszaiban is.

Hagyjátok, hogy azt csinálják, ami érdekli őket

Minél több dolog iránt érdeklődnek, annál több lehetőség tárul fel előttük a későbbiekben, amikor középiskolát vagy egyetemi szakirányt kell majd választaniuk. De a munkahelyen is sokat segít az érdeklődő habitus, hiszen még az unalmasabb feladatokat is könnyebben végzik majd el.

Tudni kell örülni a sikereknek

Nagyon fontos kiélvezni és megünnepelni a sikereket – hiszen megdolgoztak értük. Mutassatok példát, hogy ne csak a saját eredményeiknek, hanem másokénak is örülni tudjanak.

Bármit elérhetnek

A gyerekeknek szárnyakat kell adni, bátorítani őket és abban a hitben nevelni, hogy bármire képesek. Segítsetek, hogy megtalálják azt a dolgot, amiben tehetségesek, és kövessétek őket végig az úton, osztozzatok örömeikben!

Tanítsátok őket kreatív módszerekkel

Rengeteg nyűg és kudarcélmény forrása lehet, ha a gyerekeket nem érdekli, amit éppen tanulniuk kell. Szülőként viszont segíthettek számukra érdekesebbé tenni a száraz tananyagokat is: a közös sütés alkalmával mutassátok meg nekik, mit is jelentenek a mértékegységek közötti különbségek, a természettudományi múzeumban pedig a már kihalt élőlényekről tarthattok nekik gyorstalpalót.

Mindenkinek különböző a tanulási stílusa

Míg az egyik gyerek csendben ül és a feladatra koncentrál, addig a másiknak nehéz lekötni a figyelmét, nyughatatlanul ficánkol az asztal mellett. Azzal, hogy a tanulási stílusukhoz alkalmazkodva, a képességeikhez mérten motiváljátok őket a lecke megírásában, sokkal gördülékenyebbé teszitek a házi feladat elkészítését. Továbbá azoknak a tulajdonságoknak a fejlődését is, ami hasznos lehet számukra az élet további területén is.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock