Érdemes tudni, mire vigyázzunk, ha útnak indulunk – és persze azt is, hogyan háríthatjuk el leggyorsabban a problémát, ha mégsem sikerült kivédeni.

Visor girl

Leégés

A napégés elleni védekezésről ma már szinte mindennap hallani: fontos, hogy magas faktorszámú, jó minőségű napvédő krémet vagy naptejet használjunk, és a déli órákban kerüljük a közvetlen napfényt. Ilyenkor a legjobb, ha az árnyékba vonulunk, és vékony ruhával, kalappal is védekezünk a tűző sugarak ellen. Ha mégis megpirongatta a nap a bőrünket, a legjobb, ha igyekszünk hűsíteni és hidratálni az érintett bőrfelületet. Enyhe fokú leégésnél a napozás utáni kozmetikumok is jók lehetnek, ha azonban pirosra égett a bőrünk, keressünk speciálisan napégésre ajánlott szert a patikában. A házi megoldások közül az aloe vera zselé jöhet számításba, amely nemcsak hidratálja és hűsíti az égett bőrt, hanem a regenerációját is gyorsítja. A langyos zuhany is segíthet, de jégkockával lehetőleg ne sokkoljuk az égett bőrt, nehogy az egyébként is érzékeny területen még néhány fagyási sérülést is beszerezzünk. A régi gyógymód, a vastag rétegben felkent tejföl viszont nem hagyja lélegezni a bőrt, így nem ajánlott az alkalmazása. A fájdalom ellenszereként bevehetünk egy gyulladáscsökkentő hatású fájdalomcsillapítót, és fogyasszunk minél több folyadékot, hogy a test vízveszteségét pótoljuk. Ha az égés súlyos, a bőrünk felhólyagzott, a fájdalom extrém mértékű, vagy lázunk van, esetleg a napszúrás tüneteit tapasztaljuk magunkon, vagyis fáj a fejünk, émelygünk, lehetőleg minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

Hőguta, hősokk

A nagy melegben érdemes különösen oda figyelni a folyadékfogyasztásra. A normál esetben minimumnak számító 2-2,5 liter folyadék ilyenkor kevés lehet, a legjobb, ha mindig van a kezünk ügyében egy palack víz. A napszúrást a fejet érő erős napsugárzás válthatja ki. A hőguta tünetegyüttese pedig akkor jön létre, ha például túlöltözéssel akadályozzuk a test hőleadását: a szervezet folyadékot és sót veszít, majd fáradékonyság, vérnyomásesés, esetleg ájulás jelentkezik. A hősokk vagy hőkimerülés a melegben végzett fizikai terhelés, például kimerítő sport következménye lehet. Ilyenkor is a szervezet víz- és sóháztartása borul fel, tünetei között az izomgörcs, a hasi görcs, a láz, a verejtékezés, a látászavar, a légzési nehézség, a szapora pulzus, a hányinger szerepel. E zavarok ellátása már szakember feladata, igyekezzünk a hűvösben lefektetni és borogatással hűteni a beteget, és minél hamarabb hívjunk orvost. A megelőzés érdekében pedig viseljünk szellős, lehetőleg természetes alapanyagú ruhát, kalapot, ne terheljük a szervezetünket, és igyunk minél több folyadékot – a kánikulában még a napi 4 liter víz sem túlzás!

Gyomorrontás, hányás, hasmenés

Az utazásokon gyakorta előforduló gyomorproblémákat egyrészt az idegen táj ismeretlen baktériumfl órája, a higiéniai hiányosságok, illetve az ismeretlen ételek válthatják ki. Ám sajnos súlyosabb fertőzéseket sem lehetetlen elkapni, ezért vegyük komolyan, ha valahol arra figyelmeztetnek, hogy a csapvíz nem iható. A tengeri ételekkel is érdemes vigyázni, a mediterrán országokról köztudott, hogy a kagylók közel fele lehet hepatitis A-val fertőzött. Számos országban a hastífusz is jelen van, ez azonban, a hepatitisfertőzésekkel együtt az időben beadott védőoltással megelőzhető. Amikor úton vagyunk, csak megfelelően megfőzött vagy átsütött ételeket fogyasszunk, a gyümölcsöket hámozzuk meg. Az italainkba ne kérjünk jégkockát, és ragaszkodjunk hozzá, hogy az ásványvizes palackot előttünk nyissák ki. Ahol a csapvíz nem fogyasztható, ott fogmosáshoz is palackozott vizet használjunk. Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő kendő vagy zselé, és használjuk is rendszeresen, ha valamiért nem áll módunkban kezet mosni.

Még több kockázatelkerülő módszerről a Nők Lapja Psziché 2016/5. számának 46. oldalán olvashattok.

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Getty Images Hungary