6 hatásos módszer, amivel sikeresen motiválhatók a gyerekek

Igazi kihívást jelent olyasmire rávenni a gyerekeket, amihez nincs kedvük, olyan tevékenységekben motiválni őket, amiket nem akarnak elvégezni. Ezekkel az egyszerű módszerekkel azonban sikereket érhettek el (nem csak) szülőként.

Thinking happy kid in glasses with idea bulb above the head

Ajánljatok jutalmat

Annak ellenére, hogy pszichológiai vizsgálatok azt mutatták ki, a jutalomrendszer alapján működő motiváció a gyerekeknél nem tartható fenn hosszú távon, átmenetileg mégis hasznos eredményeket lehet vele elérni. Könnyebben lehet például a bilizésről a vécére szoktatni őket, és az év végi matematika jegyeiken is javítani tudnak egy kilátásba helyezett jutalomért cserébe. Szülőként azonban hosszú távon arra kell rámutatni, hogy a legnagyobb jutalom az újonnan szerzett tudásban van – és ezt érvként is érdemes elmondani egy-egy konkrét helyzetben.

Folytassatok jelentőségteljes beszélgetéseket

A gyerekek eredendően kíváncsi természete lehetővé teszi, hogy egy mélyebb beszélgetéssel növeljétek a motivációjukat. A beszélgetés viszont csak akkor lehet célravezető, ha a szülő megérti, hogy mi miatt nem érzi magát motiváltnak a gyerek az adott tevékenység elvégzésében. Beszéljetek az adott dolog fontosságáról olyan módon, ami azt sugallja, hogy egyúttal tiszteletben tartjátok a gyerek nézőpontját is. Ilyen esetekben jobb tartózkodni a „kell” és a „muszáj” szavaktól, így olyan hangulatot teremthettek, amellyel a gyereket is nyitottabbá és együttműködőbbé tehetitek a megoldás kialakításában.

Egy kis kreativitással tegyétek vonzóvá a tevékenységet számukra

A gyerekeket 5 éves koruk után egyre nehezebb rábírni a házimunkák elvégzésére. Ha viszont vannak olyan tevékenységek, melyeket egy kis játékkal érdekessé lehet varázsolni számukra, ne habozzatok! Ha például a gyerek szeret pincéreset játszani, akkor ajánljátok fel neki, hogy lepakolhatja az asztalt az étkezés után. Ez a játék fordítva is érvényes: egy kis kreativitással vonzóvá lehet tenni a gyerekek számára olyan tevékenységeket is, melyekhez adott esetben nincs kedvük. Egy báb segítségével kérjétek meg őket a cipőjük megpucolására, vagy versenyeztessétek őket abban, ki bújik hamarabb ágyba. Minden esetben ajánljatok nekik választási lehetőséget, mert ez az autonómia érzését nyújtja számukra, és elősegíti a belső motiváció kialakulását.

Tartsátok szem előtt a képességeiket

A jutalmak és a büntetések a gyermekpszichológusok szerint mit sem érnek, ha a gyerek képességeit és tudását tekintve egyszerűen nem tudja elvégezni, amit kértek tőle. A siker érzése viszont rendkívül motiváló számukra, így érdemes hosszas beszélgetéseket követően felmérni, és olyan tevékenységekre ösztönözni őket, amelyek képességeiknek is megfelelnek. De a fordítottja is igaz: ha egy gyerek szenved a házi feladattal, nem biztos, hogy a motivációja hiányzik annak elvégzéséhez, egyszerűen elképzelhető, hogy a képességeiben van hiányosság, vagy a tanulásban van lemaradva. Mindenképp beszélgessetek velük, mérjétek fel, hogy valójában mi áll az útjukban!

Értékeljétek a munkájukat

A gyerekek eredendően elégedetté szeretnék tenni a szüleiket, ez a vágy pedig rendkívül motiváló számukra. Ezért kell időről időre dicséretekkel jutalmazni őket, azonban közel sem mindegy, hogy ilyenkor mit emelnek ki a szülők. A gyermekpszichológus szerint az eredmény helyett érdemesebb ugyanis azokat az erőfeszítéseket díjazni, amelyek által fejlődtek, és elérték az adott célt.

Álljatok elő követendő példákkal

Mint azt minden szülő tudja, a jó példa kiemelten fontos a gyereknevelés során. Ha egy gyerek verekedős, a konfliktuskezelés kulturált módját a szülők példáján tudja elsajátítani. A jó modort többek közt a „kérem” és a „köszönöm” szavak használatával ültethetitek beléjük. Illetve az is fontos, hogy a szüleiktől azt lássák, hogy amit ők mondanak, az úgy is van: ha éppen telefonáltok, a gyereketek pedig a figyelmeteket követeli, ne mondjátok, hogy csak egy pillanat, ha utána még 20 percig beszéltek. Abban az esetben ugyanis, ha később kértek valamit tőlük, ugyanezzel a reakcióval élhetnek. Meg kell mutatni nekik, hogy betartjátok a szavatokat, amit mondotok, annak súlya van – ez minden esetben motiváló lesz.

Még több gyerek témájú cikket találtok a Nők Lapja Gyerek különszámában!

Szerző: F.R.

Forrás: parents.com