Viszlát hátfájás! 6 hatékony tipp ülőmunkát végzőknek

Az ülőmunka árnyoldalai közül elsőként lehetne kiemelni a gerinc- és hátfájdalmat. Ha titeket is érint ez a kellemetlen panasz, most megtudhatjátok, mit tehettek ellene.

Image of a young woman having a back pain while sitting at the working desk

Tarts szünetet!

A hátnak jót tesz, ha legalább óránként néhány percre felállunk a monitor elől és picit átmozgatjuk a testünket. Nem kell nagy dologra gondolni, csak néhány fej- és vállkörzésre, illetve egy kis sétára, amivel máris tehermentesítettük picit a bemerevedett izmokat.

Változtass a tartásodon

Ha épp annyira benne vagyunk egy munkafolyamatban, hogy nem tudunk felállni, akkor érdemes a testtartáson változtatni. Kicsit előrébb vagy hátrébb döntött széktámla, kinyújtott lábak – már ezzel is sokat javíthatunk a helyzeten. Persze ez nem helyettesíti az előző pontban ajánlott szünetet, de ideiglenes megoldásnak jó lehet.

Gerincbarát eszközök

Érdemes körbenézni a gyógyászati segédeszközök között, mert többféle párnát és egyéb kiegészítőt kínálnak – mi a szerkesztőségben is gyakran ülünk fittballra -, amelyeknek szintén az a feladatuk, hogy levegyék a terhelést a gerincről. Ugyan nem a legolcsóbb beruházás bármi ilyet vásárolni, de hosszú távon nagyon kifizetődő.

Igyál!

A dehidratáció is állhat a hátfájás hátterében, ugyanis a vízhiánytól az izmok begörcsölhetnek. Többek között ezért is nagyon fontos, hogy mindig gondoskodjunk a folyadékpótlásról – óránként legalább 1,5-2 dl víz ajánlott.

Sportolj!

A mozgásnál nincs hatékonyabb izomlazító, tehát a rendszeres sportolás mindenképpen javasolt. Ha csak napi 10-15 percet jelent ez, már kisebb az esélye a hátfájásnak.  Itt sem kell semmi komolyra gondolni: a jógával vagy néhány, a gerinctornában alkalmazott mozdulatsorral is sokat tehetünk az egészségünkért.

Édes pihenés

Alvás közben regenerálódnak az izmok, ezért (is) törekedni kell a napi legalább 7-8 órás pihenésre. Érdemes olyan párnát választani, ami nem emeli meg túlzottan a törzset, vagyis hagyja a gerincet ellazulni.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock