Kis magyar nyelvtan a Nők Lapja 2020/31. számából.

Lejárt a jogosítványom, mire szabálytisztelő polgárként rögtön felkerestem a családorvosunkat, aki az egészségi állapotom alapján zöld utat adott a meghosszabbításának, majd kivártam a soromat az okmányirodában. Tudom, mindennek nincs hírértéke, de ha idemásolom, milyen értesítést kaptam a hivataltól, akkor tán érdemes tovább olvasniuk. Íme! A 2020/939… számon igényelt vezetői engedély az RL 0633735747… ragszámú küldeményként a mai napon postára adásra került. Szép? Nem. Gyönyörű! A „postára adásra került” fordulat elvarázsolt, és értesítéseket láttam a lelki szememmel arról, hogy a lányunk feleségül vevésre került, az unokánk megszületésre került, és a kórház koronavírussal fertőzött betegei – Isten nyugosztalja valamennyiüket – meghalásra kerültek. Láttam sutyorgó kamasz lányokat is, akik izgatottan tárgyalták, hogy a barátnőjük szüzessége elvételre került, és magam elé képzeltem egy kocsmai jelenetet is, amint az egyik részeg feldúltan üvölti a másiknak, hogy pofán vágásra kerülsz, aztán durr! És láttam kérelmeket, amelyekben mi, árva állampolgárok könyörgünk a hatalmasságoknak, hogy a frissen vásárolt cipő kicserélésre kerülhessen, mert elhagytuk a talpát, és a nekünk ígért segély kiutalásra kerüljön, különben éhen halunk.
Nem vagyok dühös, mint sok kedves olvasónk, akik felháborodott e-mailekben küldenek nekem nyelvi szörnyeket, és kérik, próbáljuk kiszerkeszteni például a forráshiányt (ami magyarul annyit tesz, nincs pénz) vagy a divíziót, a publishinget, a meetinget meg a social mediát, mert egyszerű magyar szóval is ki lehetne fejezni valamennyit. Mondom, nem vagyok mérges, csak szomorú, mert a „kerül” diadalútjának nem a nyelvészeti vonatkozása izgat, hanem a társadalmi. Ugyanis remek tudományos dolgozatok elemzik, hogy e terpeszkedőnek nevezett nyelvi szerkezet elsősorban a hivatalos és a (szerintem borzalmas) jogi nyelvben játszik főszerepet, mert bonyolultabb, személytelenebb, mint az igei forma. De arról nemigen olvastam, hogy a postára adásra kerül azt üzeni, a küldemény feladója nem mer felelősséget vállalni azért, hogy valóban postázta a szerencsétlen jogosítványomat, a megrendezésre kerül pedig azt, hogy a rendezvényt mondjuk, egy ufó hozta tető alá, tehát a lehetséges hibákért nem a szervezők, hanem ő a felelős.
Majd megsértődnek a politikusok, hiszen ők beszélnek a legcsúnyábban, aztán szépen kirúgatnak, kuvikolt egy pesszimista ügyvéd ismerősöm. Mire én azt feleltem, hogy a cikkem már megírásra került, és ha emiatt kirúgásra kerül szerény személyem, majd a neten elköszönök a szeretett olvasóimtól.