Tudják, miről beszélünk mi, magyarok a legszívesebben? Nem, nem a családról. Bár nem rossz tipp, nem is a politikáról. Még csak nem is a hét celebjéről. (Rajta van ugyan a toplistán, az időjárást és a munkahelyi problémákat megelőzi.) Mi, magyarok az egészségi állapotunkról beszélünk a legszívesebben. Ugye sejtette ezt ön is, csak valahogy nem ugrott […]

Tudják, miről beszélünk mi, magyarok a legszívesebben? Nem, nem a családról. Bár nem rossz tipp, nem is a politikáról. Még csak nem is a hét celebjéről. (Rajta van ugyan a toplistán, az időjárást és a munkahelyi problémákat megelőzi.) Mi, magyarok az egészségi állapotunkról beszélünk a legszívesebben.

Ugye sejtette ezt ön is, csak valahogy nem ugrott be hirtelen. Egyébként sűrűn elő szokott ez fordulni önnel? A háziorvos nem említette, hogy érdemes utána nézni ennek a kis átmeneti… feledékenységnek? Tudom, orvoshoz ritkán jut el az ember, a statisztikák szerint az éves ellenőrzésekre sem járunk, nyilván ezért is esik olyan jól a szomszéddal, kolléganővel, haverokkal, fodrásszal mindezt kibeszélni. Meg az a sok Facebook-videó, na, az is kiokosítja az embert az ómega-3 zsírsavakról, a hasznos gombákról és a fogínysorvadásról. Mi, magyarok átlagosan plusz négy-öt évvel többre taksáljuk a várható élettartamunkat, mint a szomorú statisztikák. A lakosság hetvennégy százaléka egyáltalán nem sportol, és meghökkentő nézeteket vall a táplálkozásról. Viszont hisz a gyógyszerekben. Ön rosszul alszik? Fájdalmak kínozzák? Sápadt, rendetlenül emészt, fogyasztja az életerejét? Az orvosság közel van önhöz, használja a világszerte elismert, bevált, milliók által eredményesen használt elixírt: a mozgást!

Milyen betegségek esetén tanácsos a gyógyszer alkalmazása? Napi harminc perc mérsékelt testmozgással elkerülhetjük a 2-es típusú diabéteszt, a szív- és érrendszeri betegségek harminc százalékát, a daganatos betegségek egynegyedét. Bizonyítottan bevált a csontritkulás késleltetésére (akár tizenhárom évvel tolhatja el a menopauza után), segít elkerülni a kognitív hanyatlást, szellemi leépülést, demenciát. Egy 142 országra kiterjedő norvég kutatás igazolta, hogy a rendszeres mozgás 30 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozások kockázatát. Mire kell fi gyelni az alkalmazása során?

A rendszerességre. A kardio-mozgásformákat érdemes variálni olyan tevékenységekkel, amelyek fejlesztik a hajlékonyságot, egyensúlyérzéket, izomerőt. Egy tempós sétát, kirándulást a hegyen vagy táncot (bármilyen tevékenységet, amely során megemelkedik a pulzus) követhet egy nap kertészkedés vagy súlyzós edzés (menopauzán átesett hölgyek számára kifejezetten ajánlott), majd a harmadik napon fél óra tajcsi, gerincjóga, úszás. (Ingyenes videók találhatóak az interneten, könyvek a könyvtárban.) Ha csupán naponta fél órára elszakadnánk a tévétől, számítógéptől, foteltől, és rávennénk magunkat e mindenre jó gyógyszer alkalmazására, akkor nem lennénk Európa legkövérebb országa. (Egy magyar kutatás szerint a sportolási arány tíz százalékos növekedése csaknem kétmilliárd forintnyi nemzetgazdasági megtakarítást eredményezne a táppénzes napok és a gyógyszerfogyasztás csökkenésének köszönhetően.)

Lehetséges mellékhatások? Az ajánlott adagolást betartva mellékhatása nem ismert.

Vass Virág

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2019/11. lapszámában jelent meg.