Világ életemben a falnak mentem attól, ha valaki december végén fogadalomlistát készített egyfajta óév búcsúztató rituáléként. Leginkább azért, mert én ilyenkor már túlságosan fáradtnak érzem magam ahhoz, hogy gyertyákat gyújtsak és kívánságokat skandáljak. Aztán átgondoltam a dolgot, és rájöttem, hogy ha nem rendelek a kis "szertartások" mögé mindenféle világmegváltó dolgot, egészen hatékonyan megnyugtatnak, kikapcsolnak. Érdemes lesz az év elején egyet-egyet kipróbálni a következő tippek közül! Dakos Edit ajánlója:

rituálé

A téli napforduló üdvözlése

A télközép hagyományosan egy reflektív, azaz befelé fordulós időszaka az egész évnek. Érdemes  ilyenkor téli napforduló-szertartást tartani az otthonunkban, ez segíthet abban, hogy könnyebben átvészeljük a hideg és borongós napokat.

A kis rituálét csinálhatjátok egyedül, vagy meghívhatjátok néhány közeli barátotokat is. Szükségetek lesz hozzá egy darab tömbgyertyára, ami köré kis teamécseseket kell majd helyeznetek (annyi teamécsest gyűjtsetek össze, ahányan jelen vagytok).

Első lépés:

Helyezzétek a tömbgyertyát az asztal közepére, ez lesz az úgynevezett Nap-gyertyátok, ami szimbolizálni fogja a fény visszatérését. Üljetek teljes sötétségben, csak a gyertya lángja világíthat.

Második lépés:

Köszönjétek meg a télnek a sötétséget, majd üdvözöljétek a fényt.

Harmadik lépés:

Fogjátok meg a teamécseseket és egyesével gyújtsátok meg mindegyiket a középen álló gyertyáról, majd helyezzétek azokat is asztalra a tömbgyertya köré.

Negyedik lépés:

Üljetek csendben néhány percig és gondoljátok át, hogy számotokra mit jelent ez a visszatérő fényesség, ami beragyogja a szobát.

Az új otthon megáldása

Ki tudja, mi vár ránk az új évben, lehet, hogy új lakásba költözünk, vagy utazgatni fogunk. Ilyen esetekben jól jön egy olyan rituálé, amivel megáldhatjuk azt a helyet, ahol épp otthon szeretnénk érezni magunkat.

Első lépés:

Vegyetek egy csokor friss vágott virágot. Mindegyik szárról távolítsátok el a fejeket, majd vegyetek elő annyi kistányért és teamécsest, ahány helyiség van a leendő otthonotokban.

Második lépés:

Helyezzetek el a szobákban (beleértve a konyhát és a fürdőszobát is) egy-egy tányért, rakjatok egy-egy virágfejet és gyertyát a tányérra, majd fogalmazzatok meg egy rövid kívánságot mindegyik helyiségben, hogy milyen hangulatra vágytok éppen ott.

Szeretetsarok készítése

A feng-shui szerint minden lakásnak van egy szeretetsarka, ami a bejárattól vett legtávolabbi, jobboldali sarok. Ügyeljetek arra, hogy itt mindig rend és tisztaság legyen, így a pozitív energiák állítólag akadálytalanul fognak áramlani, a negatívak pedig kiszorulnak.

Első lépés:

Távolítsátok el a szúrós, tüskés virágaitokat és semmiképpen ne pakoljatok ki erre a helyre olyan képeket, amin egyedül pózoltok.

Második lépés:

Jöhet néhány, a szerelmetekkel készült közös fotó, friss vágott virágcsokor vagy szerencsét hozó növény. Akár a személyiségetekhez legjobban illő kristályokkal, valamint rózsaszínű, vagy piros tárgyakkal/kiegészítőkkel is dekorálhatjátok ezt a területet.

 

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(redonline.co.uk)