Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Bálint György: Levél a kertből, Nők Lapja, 1982/38.

Kedves Húgom!

Naptár szerint a nyár végére értünk. Legutóbbi le­veledben panaszkodsz, hogy a múlt ősszel ültetett ezüstfenyőd alig nőtt valamit. A panasz nem jogos, mert a leggondosabb ülte­tést is megsínylik az örökzöldek; már az is eredmény, ha az ültetés utáni évben nem hullatják töme­gesen tűiket. A következő évben is meg kell elégednünk egy sze­rény növekedéssel, de aztán ne­kirugaszkodnak és lendületesen növekednek.

Az örökzöld tűlevelűek (fekete- és erdetifenyő, lucfenyő, tuja, boróka, hamiscip­rus stb.) és az örökzöld lomblevelűek (babérmeggy, magyal, bo­rostyán, mahónia, puszpáng stb.) ültetésének szeptember a legalkalmasabb ideje. Nálunk is ered­ményesen telepíthető fajok és faj­ták választéka szinte kimeríthe­tetlen, ezért figyelmedbe ajánlom Józsa Miklós: Fenyők és örök­zöldek a kertben című könyvét.
A faiskolák választéka bizony még nem bőséges és a csemeték ára is igen magas. Ezért az ülte­téskor a legteljesebb biztonságra kell törekednünk, hogy a nehe­zen megszerzett csemetéből mi­előbb pompás fa fejlődjék. Ezzel kapcsolatban csak néhány köve­tendő szabály:
A csemete földlabdájának sér­tetlenségére nagyon kell vigyáz­ni. Az ültetőgödör két-háromszor akkora legyen, mint a földlabda; a talaját szükség esetén meg kell javítani, de friss istállótrágyát er­re a célra nem szabad használni, és a műtrágyával is igen csínján kell bánni. A csemetét pontosan úgy kell a gödörbe beállítani, ahogy a faiskolában állott, tehát függőlegesen, a megfelelő mély­ségre és irányban. Ültetés közben kétszer is alaposan öntözd meg a földet, hogy megülepedjék. A más­ fél-két méternél magasabb fenyő­ket ajánlatos karókhoz kötni.
Végül még két fontos tudniva­ló: az örökzöldek —éppen azért, mert télen is folynak az élettevé­kenységeik— a fagyos időszakban is igényelnek nedvességet, de ezt az átfagyott talajból nem képe­sek felvenni. Ezért télen nem annyira a hidegtől, mint inkább a szárazságtól szenvednek. Tehát a frissen ültetett örökzöldeket té­len, fagymentes napon legalább kéthetenként alaposan meg kell öntözni.
Az új ültetésű örökzöldeket ajánlatos lécből, nádból, naprafor­gószárból készített árnyékolóval védeni a téli napsütés ellen. A nap sugarai ugyanis felmelegítik a le­velek egyik oldalát, míg a másik oldaluk hideg marad. Ennek a hő­ mérsékletkülönbségnek elfagyás a következménye.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .