Bálint György legendás cikksorozata 1982-ben indult a Nők Lapja hasábjain. Az ő tippjei következnek.

Bálint György: Levél a kertből, Nők Lapja, 1982/9.

Kedves Húgom!

Végéhez közeledik a termények betakarítása. Nálunk már csak a bimbóskel van a termőhelyén, de ez ott is marad legalább karácso­nyig. Majd mindig csak annyit szedünk fel belőle, amennyi rövid idő alatt elfogy a konyhán; a többit nem érdemes bolygatni, a fagy nem tesz kárt benne.

A gyökérzöldségeket

(sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák, zellergumó) már fel­szedtük és most rakjuk le a meg­tisztított, megmosott gyökereket a pincében. Célszerű friss homokot hozatni erre a célra, mert a ré­gi, amelyben több éve tárolsz zöldséggyökereket és virággumó­kat, már fertőzött lehet különbö­ző penészesedést és rothadást okozó gombákkal. A leveszöldsé­gek jelenlegi árait tekintve akár egy kilóért is kár volna.
A gyökereket úgy rakom el, hogy a pince (fagyvédett kamra is megfelel) fala mellett fél méter szélességben két ujjnyi vastagsá­gú homokréteget terítek le. Erre rakok egy sor sárgarépa-, vagy petezselyemgyökeret fejével a pince felé. Ezt ismét egy ujjnyi homokkal terítem le és ismét ra­kok egy sor gyökeret. Ezt a szendvicsszerű építményt akár egy méter magasra is lehet emelni. Fontos, hogy a homok nyirkos legyen, mert a száraz közegben a gyökerek megszívósodnak, a nedvesben pedig megrothadnak. A nyirkos homok a markodba szorítva összeáll, de víz nem csepeg ki belőle.
Most már ki kell szedni a föld­ből és fagymentes helyre kell menekíteni a dáliagumókat. Ha a töveket kiemelted a földből, ak­kor arasznyi csonk meghagyásá­val vágd vissza a szárukat; ez­után — ha napos idő van — egy­-két napig hagyd a töveket sza­badban szikkadni, majd rázogasd ki a gumók közül a földet és a pincében ezeket is takard be homokkal. Így telelnek át a leg­jobban.
Az egész nyáron át virágzó gu­mós begóniákat is ki kell szedni a földből. A száruk nagyon könnyen letörik, ezért óvatosan kell kiásni és külön rakni a különböző színű és formájú virágokat termő gumókat. A begónia gumóit is meg kell szikkasztani és köröm­kefével tisztára pucolni, mielőtt papírzacskóban hűvös, de fagymentes helyen eltennéd télire.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .