Bálint György legendás cikksorozata 1982-ben indult a Nők Lapja hasábjain. Íme, a második rész.

Bálint György: Levél a kertből, Nők Lapja, 1982/16.

Kedves húgom!

Lám, Téged is utolért a ker­tészkedők nemezise. Még alighogy hozzákezdtél a kertészkedéshez, máris kérdésekkel ostromolnak barátaid és szomszédaid. Tudom, hogy némelyik kérdésre nem is olyan könnyű lelkiismeretes vá­laszt adni, mert még a szakköny­vekben sincs mindig rájuk válasz. De azért annak a kedves Nőtár­sadnak, aki a kávézacc hasznossá­ga felől érdeklődik, bátran meg­mondhatod, hogy azt valóban kár lenne kidobni a szemétbe, mert tápanyagokat ugyan nem nyújt a növényeknek, de lazítja, javítja a virágoskert földjének szerkezetét.
Ami pedig a virágok és a ha­szonnövények egymás melletti termelését illeti, nekem az a ha­tározott véleményem, hogy ez nemcsak megengedhető, de egye­nesen kívánatos is. A szépség és a hasznosság ugyanis nem két kü­lönböző, egymásnak ellentmondó követelmény, hanem ugyanazon éremnek a két oldala. Nem kell ezért céltudatosan két részre (díszkertre és haszonkertre) ta­golni a telket és eldugni a vendé­gek szeme elől a haszonnövénye­ket. Nem akarok messzire kalan­dozni a „kaptafámtól” és eszté­tikai eszmefuttatásba bonyolódni, de gondolj csak arra, hogy milyen szép, dekoratív egy jól ápolt szőlőlugas és milyen hasznos, ha az ott termett csemegeszőlő-fürtöket télire elrakjuk. Vagy milyen gyönyörű egy — kétségkívül ha­szonfának minősülő cseresznyefa, amikor virágpompába öltözik!
Még az egyértelműen haszoncélzatú veteményeskert is esztéti­kai élményt nyújt rendezettségé­vel, egyenes soraival, egyenletes, egészséges, jól fejlett növényeivel. (Tavaly figyeltem fel a kertemben egy egyedülálló mángoldtőre. Fé­nyes zöld, fodros szélű leveleivel, sárgásfehér levélnyeleivel beillett volna a virágágyba is. És miyen finom főzelék készült később be­lőle! Érdemes vetni. A magja is kapható.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Bálint gazda tanácsai az archívumból, 2. rész.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .