Hogyan működött egy átlagos állami szociális otthon a rendszerváltás előtt Magyarországon? És mi tett olyan jó benyomást a Nők Lapja újságírójára, amikor ellátogatott egy egyházi fenntartású intézménybe?

Otthon a családdal vagy szociális otthonban? Hol lesz nagyobb biztonságban az idős rokon, szülő – és hol veszi körbe több törődés vagy szükséges szakmai ápolás? Biztos, hogy minden esetre igazak a sztereotípiák, hogy a család csak szerető gondoskodó lehet, az idősek otthonába „dugott” élet pedig csak szenvedés?
Mónus Miklós 1988-ban két részes riportban járta körül, milyen volt az idősgondozás helyzete a Kádár-korszak végén. Az első részben elkeseredett családtaggal, idősekkel és egy akkor kiemelkedő szociális otthon vezetőjével beszélgetett. A második részben ellátogatott egy olyan állami otthonba, ami a korban átlagosnak számított. Majd felkeresett egyházi kezdeményezésű otthonokat is. Ugyan nem mondja ki, de egyértelmű, melyik tett rá jobb benyomást.

Mónus Miklós: Pótolni az otthon melegét II. rész – A diakónia szellemében, Nők Lapja, 1988/39. 

Naponta megyek el a Batthyány tér felé siet­ve, a Fő utcai Szociális Otthon előtt. Elszomorí­tók a rácsos, zárt ablakok. Egyszer láttam csak nyitva az egyiket, öregasszonyok lestek bentről kifelé, sóvár szemekkel nézték az eltrappoló lá­bakat, az orruk alá pufogó autókat. A hatalmas ház kívülről igen rossz állapotban van, omlik ró­la a vakolat, s az ajtaja mellett mindig kint a tábla: „Ápolónőt, takarítót felveszünk”. Dr. Jó­zsef Péter, a Szociális és Egészségügyi Miniszté­rium osztályvezetője szerint a szociális otthonok között a Fő utcai a leginkább tipikus, színvonalát tekintve átlagos.
Milyen belülről? A padlózat műanyaggal bo­rított, a falakon festmények lenyomatai; kínos tisztaság mindenütt. Csak a vastag, nehéz étel­szag zavar.
Váncza Erzsébet igazgató úgy fogad, mint ré­gen látott kedves ismerőst, pedig az „utcáról”, bejelentkezés nélkül jöttem. Ismeri a tájékozta­tás szabályait, a sajtótörvényt, de be kell tar­tania a rá nézve kötelező belső utasítást, misze­rint a sajtó emberével hivatalos minőségben csak a Fővárosi Tanács engedélyével beszélgethet. A több mint száz alkalmazottért és több száz gon­dozottért felelős igazgató végül is megkapja a felhatalmazást.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen volt egy átlagos állami idősek otthona a rendszerváltás előtt?
Hogyan pótolja az egyház a hiányzó anyagi hozzájárulást?
Miért lepődött meg annyira az újságíró, mikor eljutott egy református gyülekezethez?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .