Sajgó derék, fájó hát, a várandósságot idéző hasfal. Ezek mind orvosolható tünetei ugyanannak a problémának, a szétnyílt vagy megnyúlt hasizomnak, amely egy sajátos tréninggel regenerálható. A Love Your Belly módszer nem csak az esztétikumról szól. Azt üzeni nekünk, anyáknak: figyeljünk oda rá, és főleg szeressük a testünket. - Széles-Horváth Anna írása 

Kisgyerekes, kisbabás anyaként a legnépszerűbb közösségi oldal anyukacsoportjaiban sokféle problémáról olvasok. Itt együttérzést, tanácsot várva osztjuk meg gondjainkat a hasonló cipőben járó társainkkal. A szétnyílt hasizom jelenségével, illetve az ezt kezelő tréning nevével is ebben a közegben találkoztam először. Egyre több nő posztolt arról, hogy a hasa érdekes formát ölt az első-második-harmadik szülés után, és hiába sportol, vagy táplálkozik odafigyelve, nincs eredmény. A probléma nyilván nem új keletű, ám a módszer, amely segít, csak pár éve született meg a maga teljességében, és mindössze egy-két évvel ezelőtt került igazán fókuszba. A Love Your Belly (magyarul: Szeresd a hasad!) kitalálója egy magyar edző, Bagyinka Tímea. Mivel a tréningre biztató kommentek mind sikerről, felszabadultságról, megkönnyebbülésről számoltak be, kíváncsi lettem, mi történik egy fénapos kurzuson. Mindemellett persze az is érdekelt, hogy két várandósság, szülés után milyen állapotban lehet a hasizmom.

Családias légkörben

Így találtam rá Máté Noémire, aki gerinctréner, pilatesoktató, LYB-edző, és a módszert Bagyinka Tímeától sajátította el. Tímea egy ideig most nem tart órákat, hiszen épp néhány hetes kisbabájával van otthon. Bár a szülés utáni állapot, illetve a kisbabák jelenléte ezen az órán egyáltalán nem akadály (a mi négyfős csoportunkból ketten is kisgyerekkel jöttek), a tréner javaslata szerint érdemes hat hétnél többet, akár három-négy hónapot is várni a jelentkezéssel. A hasizom ugyanis az első időkben hosszan regenerálódik, és a hathetes kontroll diagnózisa elképzelhető, hogy csak feleslegesen sokkolná a friss anyukákat. Emellett, ha az orvos jóváhagyása előtt kezd valaki tornázni, akkor akár több kárt okozhat magának, mint hasznot. Kezdésként mind letelepedünk a kék szivacsokra. Családias a légkör. Ahogy Noémi mondja: ő mindig kiscsoportban vagy egy fővel oktat, mivel az egyénre szabott tanácsadás nagyon fontos a hasizomproblémák esetében. Kevesen vagyunk, de annál színesebb a társaság: még egy kismama is akad közöttünk. Csepely Timi pilatesoktató, maga is szakember, mégis szívesen sajátítja el a gyakorlatokat még a szülés előtt. Egyrészt a testnek várandósság alatt is jót tesz az átmozgatás, másrészt kisbaba mellett nem biztos, hogy lesz idő, lehetőség megismerni a gyakorlatsort. Noémi jelzi: a kismamák számára bizonyos mozdulatok finomítva végezhetők, illetve a hasizomvizsgálat természetesen nem megvalósítható. Azonban a részvételnek és az „előre tanulásnak” nincs akadálya. Ezután megtudjuk: ahhoz, hogy bármilyen mozgásba belevághassunk, előbb meg kell ismernünk a testünk működését elméletben. Az ismeretterjesztést követően Noémi egyesével vizsgál majd meg mindannyiunkat, és magyarázza el, hogy milyen állapotban van a hasizmunk, illetve mely gyakorlatokat végezhetjük otthon a regeneráció érdekében.

Sok kicsi sokra megy

Mosolygós oktatónk elsőként a helyes tartásra figyelmeztet. Akkor is, ha egyelőre csak ülünk és hallgatunk. Nem véletlenül: ez mindennek az alapja, legyen szó a hasizom, a gerinc vagy a gátizmok megfelelő működéséről. Noémi nem hazudtolja meg gerinctréner mivoltát: a következő 2-3 órában minden pillanatban jelzi, ha csak egy kicsit is lankad a figyelmünk. „Köldök behúz, fej felfelé törekedik, hát egyenes” – ismétli szigorúan. Az ember lánya pedig ekkor ébred rá: a nap nagy részében teljesen rossz tartással ül, áll, eszik, vagy épp sétál a bevásárlószatyrokkal a kezében. A LYB-módszer alapja három fontos tényező: a szükséges torna, a táplálkozás, valamint a testtartás. Utóbbi nagyon hangsúlyos, hiszen a hasizomnak csak a legutolsó funkciója az esztétikum. A legfőbb feladata a masszív támasztás, ha ez gyenge, akkor a helyzet tovább romlik. Ördögi kör. Aki kifelé nyomja a fenekét, annál az ágyéki szakasz görcsöl be, ami a gátizmoknak is rosszat tesz. Aki a medencét tolja előre (gyakori, amikor babát tartunk a karunkban), az a medencefenék egyik oldalát jobban terheli, mint a másikat. Bár a tréner belátja: kisgyerekkel a kézben nem lehet huzamosabb ideig jó tartással álldogálni, de mindenképp törekedni kell rá. Tanácsos minél közelebbről emelni a porontyot, illetve a térdet rogyasztva betenni a kiságyba, babakocsiba, hiszen így adjuk a lehető legkevesebb terhelést a testnek. A rossz tartás az egészséges, valamint a szétnyílt hasizomra is káros hatással van – ezért kezd el fájni a derék, a hát, illetve kialakulhat inkontinencia, később stresszinkontinencia is. Noémi körbejár, megmutatja, milyen a helyes póz: így érezhetjük is, amiről beszélt. Mielőtt megvizsgál, még pár szóban kitér a táplálkozásra. A fehérjebevitel fontosságára hívja fel a figyelmet, ez a kötőszövetek rugalmasságát segíti, illetve építi az izmokat. Utóbbiak veszik át a lazuló szövetek feladatait.

A cikk a a Nők Lapja Psziché 2018/1. lapszámában folytatódik!

Szöveg: Széles-Horváth Anna

Fotó: Pályi Zsófia

Helyszín: Pilates Másképp Stúdió