Manuális terápiák, melyekkel a test és a lélek egymással összhangban gyógyulhat

Gyakran nem veszünk tudomást róla, ha jelez a testünk. Vagy mire észrevesszük, már orvosra, szakemberre van szükség. Testi problémáink lelki blokkjainkat, meg nem oldott gondjainkat is tükrözik. Sokan mégis menekülnek előle, hogy ezekkel szembenézzenek. Kapin Viktória írása.

Az alternatív terápiák képviselői egyetértenek abban, hogy itthon az átlagember még mindig nem ismeri fel, hogy legtöbbször egy-egy lelki blokk állhat fizikai tüneteinek hátterében, noha ezt a világ más részein egyre nyilvánvalóbb tényként kezelik. „Szinte minden krónikus betegség visszavezethető a gyermekkori negatív élményekre és azok életünkre, viselkedésünkre és egészségünkre gyakorolt hatására” – vallja a magyar származású, világhírű tudós, dr. Máté Gábor A test lázadása című könyvében. Mégis sokszor erőltetve igyekszünk fizikai szinten elrendezni kínzó tüneteinket, hogy mielőbb túljussunk a fájdalmon, és rohanhassunk tovább a mindennapokban. Pedig többnyire nem elég, hogy a fizikai fájdalom elmúlik, mert ha az azt kiváltó érzelmi blokk nem oldódik fel, úgyis felbukkan újra, csak épp lehet, hogy egy teljesen más tünet formájában.

A test nem hazudik – Muscle Effect Therapy

„A krónikus betegség vagy tünet olyan felkérés az embernek a változásra, amit ajánlatos elfogadni” – mondja Tömör Elisabeth MET-tréner. Minden módszer máshogy közelít, általában kívülről diagnosztizál, felfedez valamit arról, hogyan működünk hibásan, aztán ezt próbálja helyretenni. A Muscle Effect Therapy nem keres hibát, inkább arra törekszik, hogy megértse a kliens működését, ehhez az összes „hibát”, feszültséget szívesen fogadja.

„Emlékeink 70-80 százalékban az izomban tárolódnak, érzéseinkért nem az agyunk felelős – mondja a terapeuta.

– Amikor kisgyermekkorban trauma ér valakit, arra általában nincsenek szavai, megmarad viszont egy erős érzés, ami az izomban raktározódik el. Ezt az erős emléket, traumát normál pszichoterápiás folyamatokkal szinte esélytelen feloldani. Amikor a páciens relaxált állapotban van, speciális fogással megérintjük a megfelelő izmot, akkor a kliensnek lehetősége van újra megélni a korábbi rossz élményét, és egyúttal átélheti azt is, hogy az most már nem rossz, és nem is kell hogy kihasson az életére. A MET módszerrel megkereshetjük azokat a feldolgozatlan konfliktusokat, amelyek annyira fájdalmasak, hogy következményükként a testben kialakult egy fájó izomcsomó vagy szervi probléma, akár meddőség, pánikbetegség, depresszió.”

A Muscle Effect Therapy anatómiailag pontos és könnyű érintés útján hat, ami a test fizikai feszültségének megváltozását eredményezi. A MET hatékonysága ebben rejlik: az érintés fájdalommentessége biztonságtudatot kelt a testben és a lélekben, a test nem egy külső ellenségnek, befolyásoló tényezőnek érzi az érintéseket. Így a terapeuta segítségével a kliens egyszerűen megtanulja szeretni magát, közelebb kerül önmagához.

„Az egyik menedzser páciensem például fájó sarokkal érkezett hozzám, rájött a kezelések alatt, hogy meg kell tanulnia jobban érvényesíteni az akaratát, hatékonyabban kell kiállnia az alkalmazottaiért, ezt jelezte a teste – folytatja Elisabeth. – De volt olyan pánikbeteg, klausztrofóbiás nő is nálam, akit mindig a férje hozott autóval a kezelésre. A harmadik alkalommal, hogy el ne késsen, inkább metróra szállt, és észre se vette! Pedig fontos azt is tudatosítani, amikor már nincs jelen a rossz érzés. Manapság mindenki instant megoldást akar, amitől gyorsan elmúlnak a kellemetlen tünetei. A MET-tel nem lehet kikerülni, hogy szembenézz a problémákkal, egy mély belső önismereti utazáson kell végigmenni. A test ebben segít, hiszen képtelen hazudni. Azáltal, hogy megérted a problémádat, a működésedet, többé nem lesz szükség a feldolgozatlan problémából eredő tüneteid létrehozására.”

Elisabeth ugyanakkor nem állítja, hogy nincs szükség orvosra. A szakemberek általában ugyan elutasítják az alternatív módszereket, hozzá viszont orvosok, pszichoterápiás kollégák is küldenek beteget. Egy korai abúzus esetén például egy ilyen testi élmény meg tudja gyorsítani a terápiát, de nagyon jól tud működni férfiak esetében is. Elisabeth egy hatvanas férfiről mesél, akinek a refluxát orvosokból álló családja, környezete már alaposan végigvizsgálta, mégsem sikerült elmulasztani azt. Üzletemberként kontrollált érzelmei, jól begyakorolt gondolkodása külső és belső biztonságot nyújtottak neki évtizedeken át. Az alternatív terápiák és a MET iránt is szkeptikus volt, a kezelések során mégis egyre könnyebben tudta befogadni az érintéseket. Két hónap alatt pedig elmúlt a tünete. Elisabeth egy csokor virágot kapott tőle ezzel az üzenettel: „Köszönöm, hogy megtanítottál simogatni, mert megváltozott a párkapcsolatom.”

A cikk még nem ért véget, a Nők Lapja Psziché 2017/6. számában a Holistic Pulsing módszerével és a Craniosacralis terápiával is megismerkedhettek.

Szöveg: Kapin Viktória

Illusztráció: Thinkstock