A rendszeres mozgás betegségmegelőző hatása nem vitás, de akkor vagyunk igazán nehéz helyzetben, ha a már meglévő problémánk ellenére szeretnénk sportcipőt húzni. Hála a gyógyterápiás módszereknek, akkor sem kell lemondanunk az edzésről, ha tartós betegséggel küzdünk, sőt, annak tünetmentesítéséhez, megoldásához is hozzájárulhat egy jól megválasztott mozgásforma.

KERINGÉSJAVÍTÓ TORNA

„Az ülés az új dohányzás. A manapság népbetegségnek számító gerincbántalmakon túl az ülő- és állómunkát végzők esetében nagyon gyakoriak az alsóvégtagi fájdalmak is, melyek hátterében a vénás keringés lassulása állhat – mondja Sekk Patrícia gyógytornász. – Ezen esetben a klasszikus edzőtermi órák több veszélyfaktort tartogatnak, akár a végtagi terhelés következtében fokozhatják a fájdalomérzetet is. Viszont az esetleges fájdalmaink ellenére a mozgásról való lemondás semmiképpen nem jó megoldás. Ilyen esetekben ajánlott kipróbálni a fájdalomcsillapító technikaként is szolgáló keringésjavító mozgásformákat, amelyeket érdemes már megelőzésként is alkalmazni, főleg, ha életmódból fakadóan vagy genetikailag fokozott trombózishajlamra gyanakszik az orvosunk. Sérülések, műtétek után, a hosszas fekvés, immobilitás miatt nagyobb eséllyel kialakuló mélyvénás trombózis elkerülésére is ezt a mozgást javasoljuk.

A megelőzésen és fájdalomcsillapításon túl trombózis után is kiváló a vénás értorna, amikor még fokozottabb körültekintést igényel a megfelelő mozgásforma kiválasztása. A kontaktsportok kerülendők, de az értorna mellett az úszás is remekül javítja a vénás rendszer állapotát. A vénás értorna középpontjában az alsó végtagok tehermentesítése áll, így általában hanyatt fekvő pozícióban, kissé felpolcolt alsó végtagokkal törté- nik: a légzőgyakorlatok és az alsó végtag meghatározott gyakorlatai váltják egymást megfelelő sorrendben, kihasználva az alsó végtag izompumpájának, a gravitációnak és a mély légzéseknek a vé- nás visszaáramlást serkentő hatását. Elsősorban a lábujjak, boka, térd és csípő megfelelő gyakorlataival eredményez javulást a módszer, amihez a helyes mellkasi légzés nyújt segítséget.

Mivel az érbetegségek esetén többnyire életmódbeli tényezők állnak a háttérben, érdemes a gyógytornát életmódváltás részeként kezelni. A torna elsajátí- tásakor az a cél, hogy a beteg a gyakorlatokat önállóan tudja alkalmazni és beépíteni a hétköznapok rutinjába. Szükség esetén javasolni szoktuk a tornát kiegészítő masszázst és különböző relaxációs módszerek alkalmazását is a pszichés áthangolás érdekében.”

Kinek ajánlott?

Főként visszértágulatok esetén, illetve sérülések, műtétek, trombózis után javasolt rehabilitációs kezelés részeként. Emellett ülő- és állómunkát végzőknek is nagyon hatékony lehet a lábfájdalom, lábdagadás és a visszértágulatok kialakulásának elkerülésére. Érszűkület esetén viszont az artériás értorna javasolt.

Mi szükséges hozzá?

Csupán egy matrac, hiszen főként talajon, stabil testhelyzetben végzett gyakorlatok alkotják a tornát. De napközben akár ülő helyzetben, a munkahelyünkön pár perc is elegendő egy-két vékeringés-frissítő mozdulat kivitelezéséhez.

Hol lehet kipróbálni?

● Rózsakert Medical Center (rmc.hu) ● Prima Medica Trombózis Központ (www.tromboziskozpont.hu) ● Harmónia Gyógytorna Stúdió (harmoniagyogytorna.hu)

MENSTRUÁCIÓT KÖNNYÍTŐ SPORT

„A magyar fejlesztésű ARWEN torna fájdalmas menstruáció és nőgyógyászati betegségek esetén ideális mozgásforma: a kismedencei szervek megfelelő vérellátásának helyreállításával a menstruációs ciklust normalizálja, így a havi görcsök, fájdalmak csökkentése mellett a termékenységre is hatással lehet – mondja Németh Tünde gyógytornász és mozgáspedagógus. – Mégsem egy klasszikus, alacsony intenzitá- sú gyógytornáról van szó.

A tornában teljes légzésre, táncmozdulatokra, dinamikai váltásokra épített gyakorlatsorokat kombinálnak, mindezt egyénre szabottan, az adott egészségügyi állapotnak megfelelően. A zenés mozgás alapját főként anaerob (magas intenzitáson végzett gyakorlatok) képezik, így az erő és állóképesség, az immunrendszer működésének hatásfoka növekszik. Az intenzív erőkifejtést nem átlagos izommunkával, hanem vezetett mozdulatok kombinációjával érik el, azaz a fájdalmas, alhasi területek megerőltetése nélkül.

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy kinek ajánlott, illetve hol lehet kipróbálni, olvassátok el a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb, 2017/03. számában! A magazint keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: Bobák Szilvia

Fotó: Thinkstock